Yurtdisindan Telefon Getirenler Dikkat!

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Yildirim, yurtdisindan telefon getirenlerin artik internet ortamindan IMEI kaydini yapacagini açikladi.

Yurtdisindan Telefon Getirenler Dikkat!

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Binali Yildirim, akilli telefonlarin ortaya çikmasi ile yurt disindan getirilen cep telefonlarinda artis yasandigini belirterek, “Cep telefonlarinin kaydettirilmesi hususunda yasanan beklemenin önüne geçmek için telefon kayitlarinin internet ortaminda yapilabilmesinin önün açtik. Yarindan itibaren vatandaslarimiz kayit islemlerini, abone kayit merkezlerine gitmeden yapabilecekler” dedi.

Bakan Yildirim, yaptigi açiklamada, yeni nesil akilli telefonlarin ortaya çikmasi sonrasinda yurt disindan gelen giden yolcularin beraberinde getirdigi cep telefonu sayisinin artmaya basladigini söyledi.
Bu kapsamda kayip-kaçagin önüne geçmek için ilk etapta kayit zorunlulugu getirdiklerini animsatan Yildirim, “IMEI numaralarinin tespiti sayesinde kayip-kaçagin önüne geçtik. Ayrica bireysel yolla getirilen cep telefonlarinin Mobil Cihaz Kayit Sistemi'ne kaydi için 100 lira harç bedeli de belirledik. Böylece haksiz kazanç saglamanin da önüne geçmis olduk” diye konustu.
“Kayit artik daha kolay”
Bakan Yildirim, Mobil Cihaz Kayit Sistemi'ne kayitlarin GSM operatörlerine bagli abone kayit merkezlerine verilen bilgi ve belgeler ile yapildigini hatirlatarak, sunlari söyledi:
“Ancak bu kayit islemlerinin daha hizli ve kolay hale getirilmesi gerekiyordu. Hem yasanan beklemenin önüne geçmek hem de telefon kayitlarinin daha kolay kaydettirilmesi için kayitlarin internet ortaminda yapilabilmesinin önünü açtik. Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu'nun (BTK) yaptigi çalisma sonucu yarindan itibaren vatandaslarimiz kayit islemlerini, abone kayit merkezlerine gitmeden yapabilecekler.
Yurt disindan telefon getirenlerin, öncelikle 100 liralik harç bedelini vergi dairelerine ya da Maliye Bakanligi tarafindan belirlenen bankalara yatirmalari gerekiyor. Harçlarin yatirilmasinin ardindan e-Devlet Kapisi üzerinden BTK'nin internet sitesine girilerek 'IMEI Kayit Basvurusu' yapilacak. Talep edilen bilgilerin sisteme girilmesi ile kayit islemi tamamlanacak. Maliye Bakanligi ile yapilan entegrasyon çalismasi kapsaminda anlik olarak kisinin ücret yatirdigina dair bilgi, sistem üzerinden dogrulanacak. BTK Mobil Cihaz Kayit Sistemi üzerinden kisinin iki yil içinde baska bir cihaz kaydi yaptirip yaptirmadigi, yurt disindan gelis tarihinden itibaren olan bir aylik sürenin geçip geçmedigi, vatandasin girmis oldugu IMEI numarasinin hatali olup olmadigina iliskin kontroller yapilacak. Son asama olarak Emniyet Genel Müdürlügü sistemleri üzerinden pasaport kontrolü yapilarak IMEI kayit islemi tamamlanacak.”
Kaynak: Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284