Hz.Mevlana’dan Yunus Emre’ye Inanç Turizmi Ve Kültür Sempozyumu

Kisaca Prof. Dr. Semavi Eyice’yi tanitmak isterim. Semavi Hoca yurt genelinde oldugu gibi dünya çapinda ender rastlanan Sanat Tarihçisidir.1966 yilinda Türk Dil Bayrami etkinliklerimize katilmis, Karadag’i karis karis incelemis, sayisiz makaleler ve eserler yayinlamistir. Karadag’daki tarihi yapitlarin tümünü numaralandirmis her kemeri, her tasin neyi ifade ettigini bu gezimizde de 50 yil önceki bulgularini anlatmistir. 90 yasinda olmasi belleginden hiçbir sey kaybetmemis Binbir Kilisenin her kemerinin, pencerelerinin yapilarin anlamlarini titizlikle anlatmasi apayri bir olay. Bilgi birikimine erisilmiyor. Hemen hemen dünyada gitmedigi ülke kalmamis sanirim. Her soruya yaniti müsbet ilimle özdeslestirerek veriyor.
Sempozyumun açilis konusmasini 2.Baskan Riza Duru yapti. Karaman turizmi açisindan KTSO odasinin girisimleri bu sempozyumla kalmayacak degisik etkinliklerle devam edecektir. Yurt genelinden gelenler ile tüm katilimcilara, katkilari nedeni ile Üniversitemizin Rektörü ve bilim adamlarina özellikle çagrilarina kirmadan zahmet edip gelen Semavi Hocaya hem tesekkür etti Konusma yapmasi için kürsüye davet etti. Üç kisinin yardimi ile kürsüye çikarilan Semavi hoca Karaman Tarihinden Yunus Emre’den Karadag ile verdigi bilgileri dinleyiciler 1,5 saat soluksuz dinlediler. Yorulmak bilmeyen sasilacak düzeyde enerjiye sahip olgun, hosgörülü kisiligi ile katilimcilari sanki büyüledi. Dopdolu ender bulunan bir ilim adami ile Türk olarak ne kadar gurur duysak hakkimizdir. Sayin valimiz ve Belediye Baskanimiz Semavi hoca’yi Makamlarina kabul ettiler. Sayin Valimiz, Milletvekilimiz Mevlüt Akgün, Belediye Baskanimiz ayri ayri birer konusma yaptilar.
Oturumlara geçildi Birbirinden çok degerli Prof. Doçent Dr. bilim adamlarinin alanlari ile ilgili çok anlamli 7 oturum gerçeklestirildi. Oturumlari yöneten ve konusmacilar gerçekten Turizmin ülkeye neler getireceklerini vurguladilar. Çok anlamli istatistik bilgilerle Karaman’in eski mahalle isimleri tarihimizin tanimlari olmustur. Elden gelse de tüm konusmalar 23–24–25- Mart 2012 sempozyumu adi altinda toplanip kitap haline getirilebilse
Beni sevindiren bir konuyu anlatmadan geçemeyecegim. Bilim adami Prof Semavi Eyice ileDr Cemile HALILOVIÇ TEKIN’nin Yunus Emre Karamanlidir. Karaman’da dogmus Karaman’da ölmüstür. Bu ilim adamlarinin söylemlerini aynen sunuyorum.” Yunus Emre’nin Karaman’da ikamet edip burada öldügü bu nedenle türbesinin zaviyesi ile birlikte Karaman’da bulundugu, hususuna dair tarihi eski arsiv kayitlari bulunmaktadir.16. yüzyil baslarina ait oldugu anlasilan bu kayitlar Yunus Emre’nin Karaman’la iliskisi bulunduguna dair eski belgelerdir. Bu belgelerden ayrica Arastirmaci yazarimiz Talat Duru’nun kitaplarinda yazilmistir. Yunus Emre’nin Karaman’da yasadigi burada öldügü. yetkili kalemlerden yetkili agizlardan defalarca açiklanmis ve kanitlanmistir. Sayin Semavi Eyice’ye Sayin Valimiz, Belediye Baskanimiz. Tic.San. Oda Baskanimiz plaket ve Karaman ile ilgili armaganlar sunmuslardir. 25 Mart.2012 Pazar günü yapilan Karadag gezisi ile sempozyum son bulmustur. Tic. Sanayi Odasi yönetimi ile tüm çalisanlarina bu girisimleri nedeniyle tesekkür eder çalismalari Karaman için yararli olduguna inaniyoruz.
YORUM EKLE

banner284