Hz.Mevlana’dan Yunus Emre’ye Ulusal Inanç Turizmi Ve Kültür Bilgi Söleni

Katilimcilar arasinda Karaman’i çok iyi taniyan 1961 yilinda baslattigimiz Türk Dil Bayrami ve Yunus Emre’yi Anma törenlerine birkaç kez katilmis Karadag’i karis, karis gezerek bilgi alaninda arastirma yapan Prof.Dr. Semavi Eyice’nin oldugunu isittim gerçekten çok sevindim. Dilerim konusma yaparda biliminin isiginda aydinlanmis oluruz. Ilerlemis yasini dikkate almadan çagriya yanit vermesi ayrica bir onurdur bizler için. Programda her biri birbirinden çok degerli Akademisyenler ile konusmacilarla Hz. Mevlana’dan Yunus Emre’den Karamanoglu Mehmet Beye kadar geçen sürecin bilgilerini paylasacagiz sanirim. Karaman için böylesine anlamli etkinlikler düzenleyen hangi kurum olursa olsun önemli bir görevi yerine getirmis oluyor. Bugünlerde bu görevi Karaman Ticaret Sanayi odasi üslenmis kutlarim kendilerini.
Bu etkinliklere renk katan Ticaret Sanayi Odasi 2. Baskani Riza Duru’nun derledigi YUNUS EMRE KARAMAN kitapçigi Karaman Tarihi ile gelmis geçmis tüm olaylarin bir özeti olarak okudum okudukçada onurlandim. Oldum olasi Baba Talat Duru, ogullari Ziya ve Riza duru Karaman sevdalilari. Karaman Tarihini tümüyle degisik yönleri ile kapsayan yayinladiklari eserler çogumuzun kitapliklarinda yerini bulmustur.
Riza Duru Hz. Mevlana’dan Yunus Emre’den K.O.Mehmet Beye kadar dönemi, belgelerle kaynak yayinlarla nasil özetlemis. Okursaniz ayrintilari ile bilgileneceksiniz. Seyh Ismail Haci elinde asasi, basinda sarigi, ayaginda çarigi, sirtinda abasi olan bir dervis degil, belki bir cemaat beyi, belki bir kabile reisi. Nufuzlu bir sahsiyet olmalidir. Ismail Haci Horasan’dan elliye yakin dervis ile Ilimizin (IBRALA) Yesildere hududu içerisindeki Tekke diye taninan Âsiklar Öreni’nin de sürdükleri yasam, bu dünyaya Yunus Emre gibi bir degeri armagan ederek Karaman’da yogunlasan sevgi ve hosgörü kavramini bizlerle birlikte tüm dünya âlemine asilanmasina neden olmustur.
Çok degerli okurlarim Riza Duru’nun derledigi bu kitapçigi mutlaka okumanizi salik veririm. Çogunuzun bildigi gibi ben Yesildereliyim Ismail Haci Yunus Emre’nin dedesidir. Tekke denilen yerde çocuklugum geçti. O yöre hayvanciliga çok elverisli bir yerdir. Ismail Haci’da onun için orayi seçmis. Yüz yillar sonra babamda orada hayvancilik yapmistir. Özetle Yunus Emre ömrünü Karaman ve yöresi de geçirmis. Öztürkçe dizelerini bu yörede yazmis söylemistir. Belki sizlere garip gelecek Çocuklugumda olsun, ögretmenlik yillarinda bile köyümüzde okuma yazmasi olmayan kadinlar kina gecelerinde, mevlütlerde, ölü agitlarinda hep Yunus Emre’nin siirlerinden alintilar söylenirdi. Ilahi olarak okunan siirler kusaktan, kusaga aktarilarak günümüze kadar gelmis. Bu durum Yunus Emre’nin bu yörede yasadiginin bir kaniti degil mi? 23–24 günleri düzenlenen bilgi söleni 25 günü gezi programinin yogun geçecegini saniyorum. Etkinlik düzenleyenleri kutlar basarilar dilerim.
YORUM EKLE

banner284