Ilimiz Karaman’da Hayvan Varligimiz (1. Bölüm)

Son otuz yildir uygulanan yanlis hayvancilik politikalari, ülkemizde hayvanciligin ekonomik degerini azaltmis, adeta köylülere hayvan beslemeyin, size ve hayvanlariniza sahip çikmayiz, basinizin çaresine bakiniz mesaji verilmisti. Devletin buradaki temel amaci tarim kesimindeki nüfusu kentlere kaydirmak ve ülke genelinde tarimla ugrasanlarin sayilarini % 50’lerden % 9’lara kadar indirmekti. Tam olmasa bile tarimdan diger sektörlere kaymalar büyük oranda gerçeklesmis olmakla birlikte uygulanan yanlis politikalar nedeniyle hayvan varligi çökertilmistir. Ayni politikalari devam ettiren AK PARTI hükümetleri 2007’den sonra bakti ki ülkede eti, sütü, derisi, kili için beslenen hayvanlar hizla azaliyor. Halkimiz kurban edilecek hayvan dahi bulmada zorlanip et fiyatlarinin Avrupa ülkelerine göre iki üç kat arttigi bir noktada bulundugumuzu görüyor. Halkimizin genelindeki memnuniyetsizligi dikkate alan hükümet birtakim önlemler alarak çiftçilerimize hayvan besleyiniz, arkanizdayiz, sizi destekliyoruz mesaji vermeye çalisiyor. Hayvan varligimizi ile ilgili durumu söyle bir özetlersek:
Hayvan beslemenin ekonomik anlamdaki degeri düsünce, köylülerimiz hatta kentlilerimiz dogal et ve süt ürünlerini bulamaz ya da çok yüksek fiyatlarda alir olmuslardi. 2009- 2010 yillarinda kesecek kurbanlik hayvan bulamayan insanlarimizin memnuniyetsizligi siyasi iktidari uyarmisti. Hayvanciligimizin dibe vurdugu ve et fiyatlarinin Bulgaristan’dan üç, Almanya’dan iki kat daha fazla oldugunu gören siyasi iktidar hayvan varligini çogaltmak için yurt disindan et hayvanciliginin yani sira damizlik hayvan ithal etmis, diger yandan da hayvan üreticilerini çesitli tesviklerle desteklemistir. Yapilan çalismalar semeresini vermis 2012 yilinda, kurban edilecek hayvan varliginda bir sikinti yasanmamistir. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK)’e göre 2010 yilina göre 2011 yilinda Türkiye genelinde büyükbas hayvanciliginda bir artis var. 2010 yilinda 11 milyon 369 bin 800 olan hayvan sayisi 2011 yilinda 12 milyon 386 bin 337’ye yükselmistir. Ayni sey küçükbas hayvanlarindan, koyun 2011 yilinda 23 milyon iken 2011 yilinda 25 milyona çikmistir.
Keçi 2010 yilinda 6 milyon 200 iken 2011 yilinda 7 milyon 200 bine çikmistir. Yaklasik % 10–11 bir artis vardir. Süt üretimindeki artista % 11 civarindadir. Bu büyümenin ilimiz Karaman’a yansimasi ne kadar olmus, Karaman merkez, Ayranci ve Kâzimkarabekir ilçelerimizde, Taseli Yöresi’nde hayvan varligi ne kadar? Üç bölümlük bir yazi konusu olarak isleyecegiz. TÜIK verilerine göre, bir bütün olarak ilimiz Karaman’a bakildiginda 2012 yilinda Küçükbas hayvan varligi 429.324 ‘tür, bu sayinin 87.500 adedi keçi, 311.824 tanesi koyundur. Büyükbas hayvanlari ( melez+yerli+kültür cinsleri) sayisi ise 45.996’dir.*
Taa Osmanli’dan beri hayvan yetistiricilerin miricilerden ( maliyecilerden) korktugu ve hayvan sayilarini eksik gösterdigi gerçegi olsa da son yillarda devletin verdigi tesvikler nedeni ile gerçek hayvan sayilarina dogru bir tespitin oldugu bilinmektedir. Ülkemizde Hayvan Vergisi 1962 yilinda kaldirilmis olsa da yine de köylülerde bilinçalti bir korkunun oldugu bilinir. Özellikle küçükbaslarda ve keçilerde bunu söyleyebiliriz. Son yillarda Orman ve Çevre Bakanliginin da davar besleyenlerle ve çobanlara baskilarini eklersek köylülerin bu konudaki kaygilarini daha iyi anlamis oluruz.
* 2012 yili rakamlari Karaman Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügümüzden alinmistir.
YORUM EKLE

banner284