KARAMAN ESKIDEN BÖYLE DEGILDI (5)

Sehrin dogu, Eregli istikametinde Kirmahalle ve Cedit mahallesinden sonra yapilasma yoktu. Cumhuriyet mahallesi, 10 katlilar olarak bilinen Emlak Bankasi evlerinin Polis evi’nin oldugu yerlerde harman kurulur, koyun-kuzu güdülürdü. Bilhassa gece geçmeye yürek isterdi. Bifa yoktu. Organize Sanayi Bölgesi yoktu. Organize Sanayi ne demek bilen yoktu. Yalniz, bugün oldugu gibi dünde hayata el sallayip gidenler için mezarlik vardi. Belediye’nin oldugu yerde mezarlikti. Belediye’den sonra yapilasma yoktu. Ne üniversite, ne Dogukisla dedigimiz Gevher Hatun Mahallesi nede yeni sanayi vardi. Buralarda televizyon program yapimcisi Sadettin Teksoy’un dedigi gibi “Inler ve de cinler top oynuyordu.” Buralar kimine göre, At meydani, kimine göre Tayyare meydaniydi. Organize Sanayi Bölgesi, Üniversite, Yeni Sanayi ve Gevher Hatun Mahallesinin yer seçimi son derece isabetli, fakat bir kisim verimli arazinin imara açilmasi ise yine yanlisti.
Sehrin batisinda garaj ve karayollarina varmadan Emekseven köprüsü vardi. Altindan Fisandun deresinin bir kolu acele etmeden yaz-kis akar dururdu. Gödet baraji yapilinca kuruyan dere yatagi doldurulup park-mark yapildi. Iste bu köprüden sonra ne Garaj vardi nede bir tek yapi. Mostralik yani numunelik bir karayollari vardi. Bölgenin zaman içinde imara açilmasi yine yanlisti.
Sehrin güney yerinde Özel Selçuklu Hastanesinin oldugu yer, Askeriye’nin nizamiyesi yani girisi idi. Göz alabildigine uçsuz bucaksiz arazide Mühimmat Depolarindan baska tek bir sivil yapi yoktu. Günümüzdeki 7-8 mahallenin oldugu bölge, genel adi ile Yunuskent, TOKI yoktu. 80’li yillarin ortalarinda imara açilmasi dogru bir tercihti. Zemin kaya ve say’di. Bölgenin imara açilmasi ne dogruysa yapilasmadaki tercihler son derece yanlisti. 1-2-3 katli yapilar yerine, 5-10-15 katli, genis yesil alanlara sahip siteler yapilmaliydi. Yunuskent, yeni Karaman için bir firsatti. Bu firsat yanlis tercihlerle heba edildi. Eski Karaman diyebilecegimiz sehir, Yunuskent’e göre asagi kuzeyde oldugu halde, bölgedeki genis yol ve bulvarlar ne hikmetse dogu-bati istikametinde. Yunuskent’e gidis ne kadar ve dolambaçli ise, Yunuskent’ten merkeze gidiste zor ve dolambaslidir. Sehircilik yapilan hatalarin bedeli ise agir oluyor. Trilyonlarla ölçülüyor ve bu bedel ödemeyle bitmiyor.
Sonuç olarak verimli tarim arazilerinin imara açilmasi ile hayati bir yanlisa düsülmüs, sehir yatay olarak çok gelismis, adeta ters bir yumruk yemis boksör gibi dagilmis ve kendisini toparlayamaz bir duruma düsmüstür. Son yillarda büyük arsalarda uygulanan dikey büyüme ise oradan sekiz kat, buradan on kat, suradan on iki kat olarak mantar gibi yükselmesi bilmem ne kadar hos, Yüksek yapilar sadece belli bölge veya bölgelerde uygulanmaliydi belki de.
Sen ne büyük yanlislar yaptin be Karaman.
 
YORUM EKLE

banner284