KARAMAN ILI MILLI EGITIM MÜDÜRÜLGÜNÜN YIBO’LAR ILE ILGILI AÇIKLAMALARI IKNA EDICI DEGIL!

* Son zamanlarda bazi basin organlarinda ifadesi eksiktir. Basin ve yayin organlarinda demeleri isin dogrusudur. Biz konuyu hem “ermenek haber “ internet sitesinde hem Yesil Ermenek’te ve sosyal medyada isledik ve doyurucu bir cevap gelinceye kadar islemeye devam edecegiz. Biz YBO’lari ile ilgili kapatma karari ile ilgili çalismalarin haberini yaklasik üç ay önceden il disinda baska kaynaklardan ögrendik. YIBO’larin tasfiyesi ile ilgili planlarin hayata geçirilmesi hazirliklari baslayinca bunu Taseli halkina duyurmayi yörenin bir aydini olarak kendimize görev bildik.
* Bugünkü yatili bölge okullarinin ne zaman açildigini biz biliyoruz. Tarihçesine inmenize hiç gerek yoktu. 1933 ( ! ) yilinda Göktepe’de yatili okul var, Yöremizin ünlü iki sairi ve yazari
Ahmet Tufan Sentürk ve Mehmet Zeki Akdag orada okuyarak egitimlerine devam edebilmislerdir. Göktepe, Esentepe, Ugurlu ve Çevrekavak’ta çok sayida ögretmen ve diger memurlarin yetismesinin kökünde 1930’lu yillarinda egitim ögretim hayatina baslayan GÖKTEPE YIBO yatar. Öncelikle bunu bilelim.
* Karaman ilinde dört adet YBO ( eski adi ile YIBO) var, daha iyi egitim vermesi için çalisma yapildigini, birtakim zorluklara ragmen sorunsuz bir sekilde egitim ve ögretime devam edildigini, basariyi ve hizmet kalitesini artirmak için çalismalara devam ettigini, bu kapsamda Ayranci YBO’ya geçen yil 170 bin TL ödenek tahsis edildigini okulun yildizli (? ) otel konforunda hizmet sundugunu, iki kisilik odalarda ögrencilere televizyonundan, internetine kadar her türlü imkânin sunuldugu açiklamasini yapiyorsunuz.
Sayin il Yöneticisi, vermis oldugunuz Ayranci örnegi saglikli ve dogru bilgilere dayanan bir örnek degildir. Sayin Nimet Çubukçu Hanimefendinin Bakan oldugu dönemde gönderdigi ödenegi dogdugu yerin çocuklarina yurt amaçli yaptirdigini biliyoruz. Yurda ögrenci bulamayinca bu lüks sayilacak yurt Ayranci YIBO ögrencilerine tahsis edildigi bilgisi bizde var. YBO’lar söyle yatarim yapiyoruz ,böyle hizmet veriyoruz söylemleriniz inandirici degil. Ayrica bu yazinin konusu da degil! Bu yazinin konusu YBO’larin kapatilmasinin yanlis olacagidir. Ayrica Ayranci YBO’da iki kisilik odalarinda televizyon ve internet baglantisi var açiklamasi sevindirici bir olay. Ermenek ve Göktepe YBO’da bu imkânlar neden yok? Yapilmasi için bir çabaniz oldu mu? Bu bir ayirimcilik degil mi?
* Sayin Karaman Il Milli Egitim Yöneticisi, Açiklamalarinin bas kisminda YBO’lari överken hemen devaminda “ ...yapilan bilimsel arastirmalar bu okullarda okuyan ögrencilerin aile özlemi, isteksizlik, motivasyon gibi sorunlar yasadigini ortaya koymustur. Ögrencilerin bir bölümünün normal okullarda ögrenim görmeyi tercih ettikleri belirtilmektedir. Egitim bilimciler tarafindan, normal ilkögretim okullarinda ögrenim görme imkâni olmayan ögrencilerin mümkünse tasimali uygulamaya tabi tutulmalari, en son çare olarak yatili ilkögretim bölge okullarina alinmalari önerilmektedir.” diye açiklamaniza devam ediyorsunuz.
Madem öyle neden açiklamanizin bas kisminda YIBO’larla ilgili fazlasiyla övücü açiklama geregini duydunuz? “ Bir taraftan YBO’larla ilgili basariyi ve hizmet kalitesini artirmak için çalisma yapiyoruz diyorsunuz, diger yandan da ögrencilerin en son çare olarak da kim ve hangi kurum oldugu bilinmeyen hayali egitim bilimcilerini dayanak yaparak “ en son çare olarak ögrencilerin yatili ilkögretim bölge okullarina alinmalari “ önerisini fakir Karaman köylüsünün çocugunun okuyacagi okulu kapatma bahanesiyle önüne koyuyorsunuz. Eger YBO’lari kapatmayi düsünüyorsaniz yöre halki ile bunu tartisip karar vermek zorundasiniz. Halkin haberi olmadan emirvakilerle yoksul köylerin çocuklarinin egitim ögretim yaptigi egitim kurumlarini kapatmaya yönelmek ve bu alanda çalisma yapmak demokratik egitime yakismadigi gibi egitimcilere de yakismaz.
* Yatili okullarin en son çare oldugunu raporlayan egitim bilimcilerini kaynak olarak raporlari ile birlikte açiklamanizi sizden bekliyoruz. Kamuoyun yaniltiyorsunuz. Siz de biliyorsunuz ki Türkiye genelinde ilk bine giren ögrenciler ailelerinden çok uzak Istanbul’daki Istanbul, Galatasaray, Kabatas, Kadiköy,Cagaloglu,Vefa Anadolu; Robert, Alman Lisesi gibi yatili okullara gitmeye can atar. Siz hangi rapordan hangi egitim bilimcilerinden söz ediyorsunuz.? Kaldi ki Taseli Yöresi’ndeki YBO’larda çocuklar hafta sonu evelerine gitmekte cumartesi ve pazar günleri aileleri ile birlikte olmaktadir. Aile özlemi, isteksizlik, motivasyon eksikligi dayanaktan yoksun, iddialardir, okulu kapatmak için sudan
bahanelerdir. Sözde Egitim Bilimciler, yatil okullarda okumus olsalardi, böyle dayanaktan yoksun bir rapor hazirlamazlardi. Sekiz yillik egitim öncesi yukarida adini saydigim liselere ögrenciler on yasinda gidereler, en az iki üç hatta bir sömestri ailelerini göremezlerdi. 1950’li yillarda da anilarindan okudugumuza göre Konya Lisesi’nde okuyan Ermenekli, Taskentli, Hadimli ögrenciler, yari yil tatiline kis sartlari agir oldugu için gidemezler, yurtlarinda kalirlardi. Onlarin hiçbirinin motivasyonu bozulmadi. Haftada bes gün ailesinden ayir kalip yasitlari ile birlikte egitim ögretim yapan, oyun oynayan çocuklarin mi motivasyonu bozulacak!
* Açiklamanizda, “Il genelinde orta okullarin akademik basarilari degerlendirildiginde genel olarak YBO’larin akademik basarisinin düsük oldugu görülmektedir.” demektesiniz. Elinizde böyle bir akademik çalisma var mi? Degerlendirmeyi neye göre yapiyorsunuz? YBO’lar gelen çocuklarin kültür seviyleri ve gelir durumu en alt kademeden gelen aile çocuklari oldugunu bilmiyorsaniz size söylenecek bir sözümüz olmaz. Diger yandan bu çocuklarin benim 60 yil önce okudugum birlestirilmis siniflarda okudugunu içinizde bilmeyen var mi? Sizler küçük köy okullarini ve birlestirilmis siniflarda egitimin nasil oldugunu anlatacak degilim..Diger yandan bu ögrenciler egitim aldiklari YBO’larda sosyallesiyorlar. Kaldi ki aldigim bilgiye göre Taseli Yöresi YBO’larda egitim alan çocuklarin tasimali egitim yapanlardan çok daha ileri düzeyde oldugunu bana örnekleri ile egitimciler anlatti. Sizin Taseli Yöresi okullarinda tasimali egitim yapan okullardaki ögrencileri ile YBO’larda egitim ögretim gören ögrencilerin basarisi ile ilgili saglikli bir ölçümünüz var mi? Bugüne kadar yok, olsa idi böyle ipe sapa gelmeyen bir açiklama yapmazdiniz.
*Açiklamalarinizin devaminda “ Ögrencilerimizi ve okullarimizi bölgeye gelir getiren bir isletme gibi görmek saglikli bir yaklasim degildir. Her bir çocugumuzun hayati ve gelecegi bir bölgenin ekonomik göstergeleriyle kiyaslanamayacak kadar degerlidir.”
Bu paragraf tamamen yaniltici, çarptirici dezenformasyona yönelik bir açiklamadir. Açiklamanizin bütünü ile de çeliski içindedir. Biz münazara yapmiyoruz, kurum olarak bu konuda kendinize güveniniz varsa ve yaptiginiz isin dogru olduguna inaniyorsaniz, sizlerle, egitim bilimcilerinizle her mekânda konunun önemini ögrencileriniz, ögretmenleriniz ve halkimiz önünde tartismaya hazirim.
Evet her okul, her kurum bulundugu yere katma bir deger kazandirir. Bunu inkâr edemezsiniz. Ekonomik göstergenin ne oldugunu anladiginiza göre, Karaman Ovasi ile Taseli’nin bireyler arasindaki gelir dagilimi/ paylasimini hangi vicdanlarla ayni kefeye koyarak tarttiginizi anlayabilmis degilim. Açiklamanizdan sunu anliyorum ki sizlerin, bulundugunuz ilin yerlesim alanlarina göre, gelir dagilim hakkinda bir bilginiz yok görünüyor. Taseli ile Karaman merkez ve Ayrancilari ayni çerçevede degerlendirmek gelir dagilimi ve cografi sartlar açisindan dogru bir yaklasim olamaz. Taseli’niin yoksul köylü çocuklari okuyor bu okullarda aile reislerinin çogu ya issiz ya da asgari ücretle yer altinda kömür madenlerinde çalisir. Beyler! Yatili Bölge Orta Okullarinda okuyan çocuklar özellikle Taseli’nde yoksul aile çocuklaridir. Birlestirilmis siniflardan gelen çocuklardir. Bunlarin basarisiz oldugu iddiasi ile bu okullarin islevini degistirmek egitime ihanet derecesinde bir eylem olur. Çocugun egitimi birinci derecede önemli ise ki öyledir. Yatili okullari kapatmak için bin bir kilif bulup bu okullarin basarisina gölge düsürmek egitimcilere yakismaz.
400-500 ögrenci barindiran bir yatili okulun çevreye olan ekonomik katkisini görmemek için insanin kendini inkâr etmesi gerekir. Günümüzde insan ve ekonomi iliskileri yeni dogan bir bebek degil ana rahmine düsen bir çocuk ile basliyor.
* Ilimizde 2013-2014 egitim ve ögretim döneminde 3232’s temel egitim 1763’ü örta ögretim olmak üzere toplam 4995 ögrenci tasimali egitim kapsaminda egitimine devam etmektedir, tasimali egitim sisteminden basarili sonuçlar alinmaktadir.”
Keske iddia ettiginiz gibi olsa, Göktepe YBO ile tasimali egitim yapan Tepebasi Orta Okulu’nu ve çocuklarin sinavlardaki basarisini bir karsilastiriniz. Görülecektir ki sinavla ögrenci alan iyi liselerde Elmayurdu ve Tepebasi’ndan ögrenci göremezsiniz. YBO’larin basarisiz oldugunu iddia etmek YBO’larin kapatilmasi için bir kiliftir. Keske devletin imkâni olsa da Tepebasi’na bir YIBO yapilsa ve çocuklar rahat bir egitim yapma imkâni bulsa. Tepebasi’nda Akmanlar Petrolun bulundugu yere üç köyü ( Tepebasi, Elmayurdu, Karapinar ) kapsayan bir Yatili orta okul yaptirtmak benim 55 yil önceki hayalimdi.
* Beyler, açik ve net yaziyorum! Taseli’de YBO’lara giden çocuklar yoksul köy çocuklaridir, birlestirilmis siniflardan geliyor çogu. Atalarimiz “Aç ayi oynamaz.”derken bu çocuklar karinlarini doyuracak yiyecek bulsunlar ki rahatlikla ders çalisabilsinler, açlik onlarin aklina gelen ilk is olmasin. Sicak bir mekânda ders çalissinlar, yiyip içip yatsinlar, siz devletin sagladigi yeme, yatma ve giysi ihtiyaci saglanan bu hizmeti, fakir çocuklara niye çok görüyorsunuz anlamakta zorlaniyorum ya da siz onlarin yasantilarini ve aylik gelirlerini yeteri kadar tanimiyor, bilmiyorsunuz.
Yukarida açiklamanizin bir yerinde YBO’larda sorunsuz egitim ögretim devam etmektedir diyorsunuz. Altta da “YBO’larda yasanan sorunlari en aza indirilerek, okullardaki egitim kalitesi yükseltilmeye çalisilmaktadir.” diyerek kendi içinizde bir çeliski yasamaktasiniz.
Karaman merkez ve Ayranci’da YBO’lara giden çcuklarin aile durumlarini ve aile gelir seviyelerini bilmiyorum. Ama siz “Türkiye’nin 15. büyük ekonomisi olan Karaman, son yillarda yapilan yatirimlarla merkezinden Taseli’ye kadar birçok alanda kabugunu kirmis gelismistir.” diyorsunuz. Önce bir düzelte yapalim: Burada da kamuoyuna yanlis bilgi veriyorsunuz. IMF, TÜIK ve Devlet Planlamaya göre Karaman ili 12. siradadir. Yukarida açikladigim gibi Taseli’nde kisi basina 16,979 TL düsen her köyde bir aile bulamazsiniz. Siz demek istiyorsunuz ki 4 kisilik bir ailenin ortalama yillik geliri 68,000 TL’dir. Siz Kurum olarak nerede ve hangi ülkede yasiyorsunuz. Ermenek, Sariveliler, Basyayla ilçelerinin köylerinde yilda 4 kisilik bir ailenin gelirinin 68,000 TL olmasi söz konusu olamaz. Bu ilçelerin köylerinin tamaminda belki 8- 10 ailenin yillik geliri bu rakami bulabilir. O da emekli olup da tarla bahçe isleri ile ugrasanlar için söz konusu.
Biz sizden mevcudu korumanizi istiyoruz. O YBO’lar ekonominin dibe vurdugu ve 99 depreminin ekonomiyi felç ettigi bir dönemde kit olanaklarla yapildi. Siz mevcudu koruyunuz. Baska bir sey istemiyoruz. Türkiye’nin 15. büyük ekonomisi olan Karaman’in Karaman’in güneydeki dag köylerine ve Taseli topraklarina egitim ögretim açisindan ne oranda yansidigini ve bu isle nasil bagdastirildigini anlayamadim.
Açiklamanizin son paragrafinda “ YBO’larin kapatilmasiyla ilgili Bakanligimiz ve Valiligimiz tarafindan herhangi bir çalisma söz konusu degildir.” derken açiklamanizin bütününde YBO’lar hakkinda olumsuz bir bakis açiniz var. Tasimaliya dogru bir planlama oldugu çalismasi ve duyumlari var. Taseli halki olarak sizden YBO’larin kapatilmayacagini ve mevcut düzenin iyilestirilerek devam edecegini bildiren bir açiklama bekliyoruz.
Savunmus oldugunuz Tasimali egitimi çok yakindan bilen bir kimseyim. Çocuklarin serviste bulusmasi, yolculuk, okul dönüsü, hava sartlari, iklim sartlarina göre yollarin durumu irdelenmeye deger. Öncelikle büyüme çagindaki çocuklarin düzenli beslenmesi önem arz
eder. YBO’larda bu normal olarak gidiyor, çocuklarin sabahleyin okullarinda bir bardak sicak süt ya da çay,bir yumurta ,dokuz zeytin tanesi yemelerin çok görmeyiniz. Sizleri gerçekçi olmaya davet ediyorum. Karaman Il Milli Egitim Müdürlügünü, halkimiza kamuoyuna ve karar vericilere dogru bilgi vermeye davet ediyorum.
Sayin Milletvekillerimizin ve il genel meclisi üyelerimizin ve muhtarlarimizin bu konuda duyarli olarak süreci takip etmeleri temsil ettikleri halk adina görevleri oldugunu düsünüyor ve isin tatlilikla velilerimiz üzmeden çözülmesini temenni ediyorum. 
YORUM EKLE

banner284