KARAMAN ILI TANITIM GÜNLERI

Ankara’daki Ermenekliler Kültür ve Yardimlasma Dernegi Baskani Talat Seyhan Bey’den aldigim bilgiye göre, ilimizin AKM’deki stantlarina Ankaralilarin ilgisinin büyük oldugunu, merak ettikleri konular hakkinda bilgi aldiklarini ve çok yararli geçtigini anlatti.
Karaman Valiliginin ve ilçe kaymakamliklarimizin ve belediyelerimizin destekledigi “Tanitim Günleri Etkinligi “ nin gelecek yillarda ayni ay ve haftalarda düzenlenmesi hâlinde tanitim açisindan çok daha yararli olacagini düsünüyorum.
Tanitim günlerine ilçelerimizin de katilmis olmasi sevindiricidir. En azindan Karaman’in kendi topraklarindaki yerlesim yerlerini de kuzeyi/güneyi; dagi/ovasi açisindan tanima imkâni buldugunu düsünüyorum.
Karaman’in ilinin yüz ölçümü 9163 kilometre kare ve nüfusu 237.939,ilçelerine gelince,
Merkez ilçe…………………………….…….:168.686
Ermenek…………………………….…………: 30.664
Kazimkarabekir………………….…………: 4278
Ayranci…………………………………………: 8934
Sariveliler…………………………………….: 12.876
Basyayla……………………………………….: 4012
Toplam bazda ilimizin nüfusu yukarida da ifade ettigim gibi 2013 yilinda ortalama Türkiye Istatistik Kurumuna göre 237.939’dur. Nüfusun % 29’u kirsalda, % 71’i de kentlerde yasamaktadir.
Karaman ilimiz günes enerjisi yönünden Türkiye’nin en güneyindeki illerden oldugundan çok sanslidir. Hitit, Roma, Bizans ve Karaman Beyligi eserleri ile tarih açisindan çok zengin bir il oldugu gibi dogal hayat bakimdan da bakir illerden sayilir. Karadag’da sürüler hâlinde yasayan yaban atlari, Taskale Bugday Ambarlari, Sariveliler/ Dumlugöze’deki yabani dag keçileri, sifa kaynagi dogal bitkiler ve niceleri sayilmaya deger. Ayrica geçmisimizden süregelen Yörük kültürünü yasatan Sarikeçililer asiretinin il yaylalarimizdaki yasamlarini ve kültürümüze katkilarini unutmamak gerekir.
Cumhuriyet Dönemi’ndeki ulasim, ticaretin yogunlugu, ürünlerdeki çesitlilik, Karaman merkezdeki tarima dayali sanayi (bulgur, bisküvi ), elma ,kiraz üretimi; Taseli Yöresi’nde linyit ve mermer yataklarinin varligi ve isletilmesi ilin ekonomisine katki yapan baslica etkinliklerdir.
Yurdumuzun en büyük kazanimlarindan biri olan Ermenek Hidro Elektrik Santrali ve Ermenek Baraj Gölü ilimizin en güney ucunda seyran etmeye deger harika eserlerdir.
Karaman merkezde, Hatuniye Medresesi, Karaman Kalesi ve müzesi, Aktekke Cami,Karadag eteklerindeki Binbir Kilise, Balkusan’daki Karamanoglu Mehmet Bey Küliyesi, Ermenek ve Mennan kaleleri, Zeyve Pazari Piknik Yeri, Güneyyurt ve Basyayla’lardaki magaralar ve inler, Göktepe’deki Antik kalintilar, imparator Zenon’un köyü Iznebol/Elmayurdu-Büyükkarapinar Yaylasi’ndaki Aziz Sokrates Kilisesi kalintilari tanitim ve ziyaretçi bekliyor. Karaman için bir nefes alma yeri olan Sertavul Geçidi ve lokantalarini ve keçi etinden yapilan sac kebabini da eklememizde yarar var.
Karaman ili tanitildikça konusulacak, konusuldukça gezilip görülecek, bilinmeyen güzellikleri ortaya çikacaktir.
“Karaman Tanitim “ günlerinin” gelecek yillarda da tekrar edilmesini temenni eder basta Ankara’daki Karamanlilar Dernek Baskani Sayin Veli Bozkir kardesimiz olmak üzere tüm emegi geçen kurumlara ve bireylere tesekkür eder, gelecek tanitim günleri açisindan heyecanlarinin kat kat artmasini dilerim. Bu yaziyi hazirladigim gün olan mübarek “Anneler Günü”nünde, onlari saygi ile anar, bütün annelerin dertlerden uzak saglikli, mutlu bir yasam sürmesini dilerim.
YORUM EKLE

banner284