KARAMAN OVASI VE HALKI TEHDIT ALTINDA MI OLACAK?

Merak mi ediyorsunuz? Iste olayin kisaca özeti:
MTA ( Maden Tetik Arastirma Enstitüsü) tarafindan yapilan açiklamaya göre Afsin-Elbistan’dan sonra en büyük linyit kömür sahasinin Konya’nin Karapinar ilçesinde bulundugunu açiklamis. Elektrik Üretim A.S. EÜAS de, buraya 5870 Megavatlik termik santral yapilacagini duyurmustu.
Raporu 3 farkli disiplinde hazirlayan TEMA gönüllüsü 9 uzman diyorlar ki:
1. Türkiye’nin su an taskömür, ithal kömür ve linyite dayali toplam gücü 12 bin500 Megavat,5870 Megavatlik bu yeni santralle kömüre dayali kurulu güç, nerdeyse mevcudun yarisi kadar artacak. Ancak böyle yeni bir kapasiteye Türkiye’nin ihtiyaci yok.”Bu santral bizim kullanacagimiz elektrigin karsiligi degil. Türkiye AB’nin enerji bölgesi seçildi. Enerjiyi biz degil AB ülkeleri kullanacak. Avrupa’nin ihtiyaci için Türk insanini zehirliyoruz.
2.MTA verilerine göre Karapinar’da bulunan linyit, kalitesiz bir kömür. Nem oran % 47, yani yarisi su. Bu yarisi su olan kalitesiz kömürden elektrik üretecegim derken Türkiye’nin tahil ambarini mahvedecegiz. Konya Ovasi, kurakliga dayanikli bitkilerin gen havuzu.iklimi kurak ve suyu çok az, ama Türkiye’nin tahil ambari. Kürsel isinmadan bizi elektrik degil, burada üretilecek bitkiler kurtaracak. Dünyada her yer aç kalirken Anadolu 10 bin yildir hiç açlik çekmedi; çünkü geleneksel kültürüne hep bagli kaldi. Bunu bozmayalim.(1)
3. Yapilacak termik santrallerin toplam su ihtiyaci 2 milyar tondan fazla. Buna karsilik Konya Havzasi’nda 1,5 milyon tondan fazla su yok.
Suyun yetersizligi bir yana, santralde kullanilacak sogutma suyu için yeralti sularinin kullanilmasi, ciddi sorunlara da yol açacak: Karapinar’da yer alti suyunu çekeyim derseniz ,tüm Konya Havzasi’nin suyun çekersiniz.Bu bile sogutma kulelerinin su ihtiyacini karsilayamiyor.
4.Kömür rezervlerinin de yer alti sularinin altinda bulunmasi da ayri bir sorun. Bölgede çikarilacak kömür, ortalama 138 metre derinlikte, yer alti su düzeyinin derinligi ise en çok 20 metre. Bu da yeralti suyunun pompalarla bosaltilmasini gerektirebilir ki; böyle bir uygulama yer alti suyundaki düsüsü hizlandiracagi bölgedeki obruklara yenileri eklenebilir. Aniden bir hastane, kisla ya da okulu yutabilir.” (2)
Rapor böyle diyor ama Konya’dan çok Karaman’i etkileyecek olan termik santralin (3) yapilacak olmasindan bizim KARSIAD’cilarin haberi var mi bilmiyorum. Bildigim, proje hayata geçerse, Karaman’nin havasinin kirlenecegi ve gökyüzünün toz duman içinde olacagi, yagmurla birlikte sülfürik asit gazlarinin yere inecegi, piril piril bize gelecek olan günes enerjisinin kirlenmis olarak zehirli gaz olarak bize yansiyacagidir.
Tahila dayali sanayi özellikle bisküvi ve bulgur üretimini olumsuz olarak etkilenecegi,
Meyve üretimine özellikle elmaciliga büyük sekte verecegi, linyit madenin ortalama 138 metre derinlikte çikarilacagindan taban suyunun altlara çekilmesi ve obruklarin olusmasi ve simdilik hesap edilemeyen olumsuzluklarin yasanmasi gibi nedenlerle Karaman’in, Eregli ve Çumra’nin da Karapinar ilçesi kadar termik santralin olumsuzluklarindan etkilenecektir. Yöre milletvekillerinin, sivil toplum örgütlerinin bu konuyu yöremiz adina çok iyi analiz etmeleri gerekir. Ister istemez Hotamis Gölü’ne kadar gelen/gelecek olan Mavi Tünel’in suyu yapilacak olan bu termik santral için mi tarim ve içme amaçli mi olacak görecegiz. Milliyet yazari Meral Tamer’in dedigi gibi “ Türkiye’nin tahil deposuna termik santral kurmayalim!” Ayrica KMÜ bu konuda ne düsünüyor, bir çalismasi var mi? “ Bilmek isteriz.06.12.2013. Hasan SIMSEK.
__________________________________________________________________________
1) Meral Tamer, 06.12.2013 tarihli Milliyet gazetesi s.10
2) TEMA Raporu
3) Karapinar internet sitelerinde raporun özetini görebilirsiniz.
 
YORUM EKLE

banner284