Karaman Tarim Ürünlerinde Devrim Yaratacak Gelismeler Mi Var?

Bu bilgi Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü’nün internet sitesinden alinmis.Hani derler ya “ Balik bastan kokar.! “ Yazilma sirasi onlar da gelecek. Üstelik bilgileri güncellenmis de degil. Ne kadar saglikli oldugu da tartisilir. 1965’li yillarda Ermenek Kaymakami Bahattin Güney Ermenek’in 48 köyünün bir tarim envanteri çikarmis ve çözüm yollari önermisti. O zamanki sartlarda ve egitimsiz personelle bun çok güzel basarmisti. Bu kitapçik simdi Ermenek Karpuzcu Kütüphanesi’nde mevcuttur. Merak ettim, Sariveliler Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünün internet sitesine girdim. Tarim envanterini göremedim ama ilçe halki için yaniltici ve sasirtici bilgiler rastladim.
Hepimiz biliyoruz ki Sariveliler yaklasik ortalama 1400- 1600 rakimlarinda arazi yapisina sahip bir yer. Bu yilki olaganüstü kis kosullarini saymazsak ortalama ilçenin bes ayi kistir. Kara iklimin en sert sartlarini yasar. Böyle bir cografyada yasayan ve burada görev yapan Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünün internet sitesinde ocak ve subat aylarinda yapilacak isleri söyle sayar: Sariveliler ilçesinde Ocak ve Subat ayinda yapilacak isler:
* Tarlalar sürülür
* Bakla ekimi yapilir
* Hububat tarlalarindaki filizler hayvanlara verilir.
* Zeytin fidanlari dikilir
* Kalem asisi hazirligina baslanir.
* Zeytin ve turunçgillerde budama yapilir
* Turunçgiller, muz ve hurma hasadi yapilir.
* Ambalaj ve pazarlama islerine devam edilir.
* Iklime uygun yerlerde seralarda turfanda sebzecilik islerine devam edilir.
* Bazi sebze fidanlarinda sasirtma yapilir.
* Seralarda ve sicak yastiklarda sulama, uç alma ve çapalama yapilir.
* Lahana, kivircik salata, pirasa ispanak, maydanoz gibi kis sebzelerinin hasadi yapilir.
* Soguk hava depolarinda muhafaza edilen üzümler piyasaya sevk edilir.
   Bular sitedeki aylik is takviminden alinmis birkaç örnek, daha ilçeye özgü olmayan çok sey var sitede. Ayiklanip yöreye özgü olanlarin konulmasi gerekirken kolayciliga gidilmis Bakanliktan gelen metin oldugu gibi siteye monte edilmis. Öbür yandan da yönetim, personel, subeler, projeler günün sartlarina göre güncellenmis.
Bizim ilçe tarim çalisanlari kendilerini Anamur, Gazipasa, Alanya… gibi ilçelerde mi çalistiklarini saniyorlar, yoksa bir aymazlik içindeler mi? Kocaman kisin ne yaptilar? Sariveliler Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü’nde kimse orasini yan gelip, yatma uzanma yeri, terfi yeri, parti ocagi olarak görmesin!
Gücü ve bilgisi nispetinde, kendilerini gelistirerek halkimiza hizmet edilecek yer olarak görmeli.
Ayni basmakalip bilgilerin diger Ilçe Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlüklerinde internet sitelerinde oldugunu söylemeliyim. Istanbul’da oturan Karamanli bir ailenin çocugu kendisine verilen bir performans ödevinde Karaman ilinde yetistirilen tarim ürünlerini islerken mutlaka “ zeytin, hurma, turunçgillerden ve kisin hasadi yapilan sebzelerden bahsedecektir. Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünde böyle yaniltici bilgileri kim koyar? Nasil koyar? Sorumlulari kimlerdir?
2003 yilinin Ekim ayinin sonunda ilkögretim çocuklarina “ sinavlar nasil hazirlanmaliyiz? “ konulu bilgilendirme ve kitap ihtiyaçlarini tespit etme amaci ile geldigimde 80. Yil Cumhuriyet Okulu’nda sandalye üzerinde konustuktan ( Orasini siz simdi cep sinemasi yaptiniz. )sonra Adiller Sehit Ögretmen Ali Yildiz Ilkögretim Okuluna gittim. Yanimda Mustafa Ertas ve Okul Müdürü Arif Bey var. Çocuklar sinavlara nasil hazirlanacaklarini anlattiktan sonra su soruyu sordum: “Bu yörenin elmasi ve kirazi büyük kentlere ve dis ülkeler giderken, yol olarak Mersin limani, Alanya, Konya yolunu izler. Yöremizde yetisen portakal hangi yolla büyük kentlere ulasir? “ sorusunun yaniti su oldu. Bizim yöremizde portakal yetismez, neden sorusuna da yanitlari “iklim “ oldu. Durum böyle iken bizim Ilçe Tarim Müdürlügü internet sitelerinde,   bize turunçgillerin Sariveliler ilçesinde yetistirilmesinden ( portakal, mandalina, limon, greyfurt, turunç) bahsediyor. Seracilik, muz, hurma ve zeytincilik isleri de isin tuzu biberi olsa gerek.
Sariveliler’de kisin lahana, kivircik salata, pirasa, ispanak maydanoz gibi kis sebzelerinin hasadi yapilir mi? ilçenin ilgi alaninda olmayan bilgileri neden ayiklamadan sitelerine koyuyorlar. Tarim memurlarimiz kisin kafesteki keklige verilmek üzere evin içinde arpa çiminin dahi yetismekte zorlandigini bilmiyorlar mi? içinde bulundugumuz Mayis ayinda bile kardan kirilan meyve agaçlarini tespitte zorlandiklarini biz biliyoruz. Ilçe Tarim Müdürlüklerinde bazi bürokratlarin, memurlarin ve isçilerin yatip uzanip terfi etme ve maas alma yerleri olmamali. Islerinde mutlak isini hakkiyla yapan degerli memurlarimiz oldugu gerçegini de dikkate alarak gereginin yapilmasini saygi ile arz ederim. Ilçe Tarim Envanterine deginmedim.
YORUM EKLE

banner284