KİRAZ MEVSİMİ

Bizim Taşeli Yöresi’nde şimdi tam da kiraz mevsimi, işleyeceğim konunun yazı başlığı ile birebir örtüşüyor olması beni heyecanlandırdı. Ortalama 60 yıl önce o coğrafyada aşılı kiraz yok denecek kadar azdı,kirazın merkezi olan bizim Büyükkarapınar’da rahmetli Demirçi Alisi denilen bir komşumuzun bahçesinde şimdiki Sultanlı Kiraz denilen kiraz vardı. Adamcağız bizim gibi yaramaz çocuklar kiraz ağacına çıkıp yemesinler diye gövdesinde dallara yakın kısma dikenli çalılarla sarardı. Aynı yıllardan 5-6 yıl önceleri , demek ki 70 yıl öncesi kirazın öncü üreticisi olan Elmayurdu köyünde de bir elin beş parmağı kadar kiraz ağacı olmadığını komşu çocukların kiraz yemek için yaramazlık yaptıklarını Elmayurdu ( İznebol ))’ndaki köylülerden dinlemiştim.

Yurdumuzun çoğu yerlerinde olduğu gibi bizim Taşeli Yöresi’nde de son 50 yılda tarım arazileri üzerinde büyük bir değişim oldu, klasik tarımdan bahçeciliğe hızlı bir dönüşüm yapıldı, ekinin, mısırın, fasulyenin yerini meyve ağaçları aldı. Başlıcaları kiraz, elma, erik, şeftali, armut…vb meyveleri söyleyebiliriz. Şüphesiz insanlarımızın yaşamında en büyük yeri tutan kiraz ve elmadır. Kiraz ve elmanın yöremiz halkına çok büyük gelir katkıları olsa da, arazi darlığı nedeni ile ancak aileleri geçindirecek ve emeklerini bile zor karşılayacak ölçüdedir. Artık yöremizde meyve dikecek açık alan kalmamıştır, var olanlar da insanlarımızın yaşam düzeyin iyileştirecek boyutta değildir.

Son günlerde internet sitelerimizde yazılıp çizilen “Kiraz Mevsimi “ konusu insan ve kiraz olsa da, güncel kiraz hasadı değil uzun metrajlı bir filmin adıdır. Filmi aslen Güneyyurtlu olup merkezi Ankara’da olan “Meltaş Film Yapım Prodüksiyon Prefabrik İnşaat ve Ticaret Limitet Şirketi “ yöneticilerinden senaryosu Ramis TANACI tarafından yazılmış, yönetmeni ise Durmuş AKBULUT’tur. Çok iyi düzenlenip planlanmış bir proje her şey kâğıt üzerinde mükemmel denecek kadar güzel. Oyuncuları: Turan Özdemir,Yakup Yavru, Taylan Güner, Serhan Süsler, Pelin Ermiş, Önder Yalçın, Tolga Demircan, Emre Tunç, Ömer Yıldırım, Uğur Karabulut.

Güneyyurtulu hemşehrimiz Ramis TANACI hem senaryo yazarı hem de yapımcı görevini üstlenmiş durumda. Yine hemşehrimiz olan Yönetmen Durmuş AKBULUT film çekiminin Temmuz ayında başlanacağını ifade ediliyor.

Yapımcı Ramis TANACI Güneyyurt Belediye Başkanımız Celil Yağız Bey’in kendilerini maddi ve manevi olarak destek vereceğinden bahsediyor. Bundan hiç şüphemiz yok, diğer başkanlarımızın da destek vereceğini ümit ediyorum. Kiraz bir anlamda ön plana çıkarılarak yöremizin tarihi, kültürel yönlerini de filmin tanıtmış olacağı yöremiz içini sevindirci bir haberdir.

Bu filmin yapılında sponsorluğa da yer verilmiş, ana sponsorlara “Film jeneriğinde/kurum markanızın katkısı vurgulanır, ana sponsor olarak logolarının yayınlanacağı ,çeşitli etkinlikler yapılırken ana sponsorlara vurgu yapılacağı” yer verileceği bilgisi de var. Bir anlamda film yapımcısı bu projenin kaliteli bir şekilde hayata geçirilmesi için sponsorlardan da destek alabileceklerini ifade ediyorlar.

“Kiraz Mevsimi “ adlı uzun metrajlı filmin yöremize hayırlı olmasın dilerken, bölge ile ilgili, abartılmayan, doğruluğundan kuşku duyulmayan bilgileri kendilerine vermeye her zaman hazır olduğumuzu, kaynak göstermek şartı ile uzun emeklerle hazırlamış olduğum Köyüm Büyükkarapınar kitabından, www.hasansimsek.com.tr’deki tarihi ve turistik Taşeli Yöresi bilgilerinden yararlanabileceklerini, ayrıca tanıtım konusunda ikinci bir yazı da yazabileceğimi ifade etmek isterim. Tanıtım konusunda kalitesinden hiç şüphe etmediğimiz, ulusal ve uluslar arası önemli ödüllere sahip

“Tepenin Ardında” filmindeki gibi yöreyi ve yöredeki insanları, yerleşim alanlarını yok sayması “Kiraz Mevsimi “ adlı uzun metrajlı filmde olmasın dileğimiz var. 06.06.2017 Hasan ŞİMŞEK.

YORUM EKLE

banner284