Alahan Manastiri Restoresyon Çalismalari Devam Ediyor

Mersin`in Mut ilçesinde restorasyon ve çevre düzenlemesi devam eden Alahan Manastirini Ilçe Kaymakam`i Mustafa Sahin yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldi.

Alahan Manastiri Restoresyon Çalismalari Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanliginca Unesco'ya Dünya Tarih Mirasi Listesi'ne girmesi amaciyla basvuruda bulunulan inanç ve doga turizmi açisindan büyük öneme sahip Alahan Manastiri'nin restorasyon çalismalarini ilçe Kaymakam'i Mustafa Sahin yerinde inceledi.
Kültür ve Turizm Bakanligi'ndan ayrilan ödenek ve Il Özel Idaresi tarafindan 16 Kasim 2011 tarihinde yapilan ihale neticesinde, Mut ilçesinin tarihi ve turistik yerlerinden birisi olan Alahan Manastiri'nin Restorasyon ve çevre düzenlemesi çalismalari tüm hiziyla sürüyor. TUBA Insaat'in yüklenici olarak Mayis ayinda basladigi çalismalarin 2013 yili sonuna tamamlanmasi planlaniyor. Restorasyon için toplam 1 milyon 497 bin 296 TL bütçe ayrildi.
Ilçe Kaymakami Mustafa Sahin, restorasyon sorumlusundan çalismalar hakkinda bilgi aldi ve kisa sürede Alahan Manastiri'nin mimari yapinin tamamlanmasi temennisinde bulunarak basarilar diledi.
Manastirin yenileme ve çevre düzenlemesi kapsaminda, Dogu ve Bati kilise duvarlarinin güçlendirilmesi, eksik malzemelerin tamamlanmasi, derzlerin onarimi, duvar resimlerinin onarimi, Dogu kiliseye koruyucu çati yapilmasi, ahsap yürüyüs yollari ve çelik merdiven yapilmasi, kilise içi ve çevre aydinlatmasi, yesil alan çalismasi, otopark ve çevre düzenlemesi, bekçi kulübesi, danisma ve tuvalet yapimi, sütunlu yolun onarimi, duvar tamirati ile kiliseler içerisindeki bezemelerin tamirati yer aliyor.
ALAHAN MANASTIRI
Alahan manastiri Mersin’in Mut ilçesinde yer almaktadir. Mut ilçesinin 20 kilometre kuzeyindedir. M.Ö 5 yy baslarinda yapildigi bilinen Alahan manastiri, Bizans dönemi dini mimarisine isik tutan yapi malzeme, tasarimdaki süslemeler ile ender örneklerden birisidir. Dogal yapi ile bütünlesmis yapi bir manastir ve ona bagli kilise ile müstemilat yapilarindan olusmaktadir. Alahan manastiri kaynaklarda alaca han manastiri ismi ile geçmektedir. Alahan Manastiri’nin yapimi ile ilgili birbirinden farkli tarihler ileri sürülmüstür. Kiliseye giden yolun sonundaki kayalara oyulmus mezarlardan biri üzerindeki 462 tarihine dayanilarak MS. V.yüzyildan önce manastirin yapildigi ileri sürülmüstür. Ancak, manastirdaki sütun basliklarinin MS. VI.yüzyila ait olduklari da görülmektedir. Bunlara dayanilarak manastirin 450–550 yillari arasinda yapilmis olmasi muhtemeldir.
Evliya çelebinin ustasinin elinden yeni çikmis gibi duruyor diye anlatilan Alahan manastiri Karaman karayolu üzerindedir. Tarsus’ta yasamis Hiristiyan öncülerinden barnabas 441 yilinda Hiristiyanligi yaymak için Konya-Kapadokya ve Antalya -Antakyaya kadar macerali yolculuklar yapmistir. Kilisenin dogusundaki genis avlunun dinsel törenlerin yapildigi dehliz 11 metre uzunlugunda kemerli ve sütunlar bir galeri seklindedir. Manastirin külliyesi ,bati kilisesi , manastir , dogu kilisesi, kayalara oyulmus kesis odaciklari ve çevredeki mezarlardan olusmaktadir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284