Anadolu`nun Kapisi Türklere Açildi

Özellikle son birkaç yildir, ülkemizin tarihî ve turistik yerleri yogun sekilde geziliyor. Yabanci turistlere imrendigimiz günler geride kaldi diyebiliriz. Kültür turlarina olan ragbeti turizm acentelerine sorduk. Onlara göre, halkimiz tarihini yeniden kesfediyor…

Anadolu`nun Kapisi Türklere Açildi
Memleketimizi gezmeye gelen yabanci turistler, çogumuz için imrenilesi insanlar olmuslardir. Boyunlarina astiklari fotograf makineleri, ellerinde bizim memleketimizi bizden iyi bildiklerini gösteren sehir haritalari, önünden her gün pervasizca geçtigimiz tarihî anitlari uzun uzun inceleyisleri ile hep ilgiyle seyretmisizdir onlari. Ülkemizin her yerinde karsimiza çikan ‘ecnebi milleti’, hafizalarimizda, hatta turizm ile ilgili ders müfredatlarimizda bu yönüyle öne çikardi. Ancak son yillarda ‘seyahat edip sihhat bulma’ düsturu millet olarak yerine getirdigimiz bir aliskanlik haline dönüsmeye basladi. Öyle ki turizm acentelerinde kültür turu patlamasi yasaniyor adeta.
Halkin ekonomik refaha ulasmasi, gezi kültürünün hüsnükabul görmesi gibi saiklerden ötürü, simdilerde memleketimizi gezme konusunda yabanci turistlerle yarisir hale geldik. Hatta turizm sirketleri yetkililerine göre, bu müsabakada önde oldugumuz bile söylenebilir.
TÜRSAB Yönetim Kurulu Sayman üyesi Sinan Haliç, kültür turlarina olan ragbetin artmasinin sebebini arzin artisina bagliyor. Seyahat acentelerinin rekabet ortaminda turlarini çesitlendirmis olmalarinin da bu talep artisinda önemi var kuskusuz. Haliç de buna isaret ediyor ve tur sirketlerinin müsterilerine daha farkli, özgün seyahatler sunduklarini anlatiyor.
Günübirlik rotalar birinci sirada
Ayni zamanda Geographika.com’un da kurucusu olan Haliç, halkin gezdigi, ancak bu gezilerin yeterli düzeyde olmadigi kanaatinde. Avrupa’da bu kültürün, 18. ve 19. yüzyilda basladigi, ilk seyahat acentelerinin de 1800’lü yillarda kuruldugu bilgisini veriyor. Tarihî yarimadadaki yabanci turistlerin özgüvenlerinde belki de bu tarihsel süreç yatiyordur… Haliç’e göre, kültür turlarinda en çok seyahat edilen yerler, Istanbul, Ankara ve Izmir çevresindeki günübirlik rotalar. Sonrasinda Kapadokya, Bati Karadeniz, Safranbolu, Mardin, GAP bölgesi geliyor.
Nüans Tur Genel Müdürü Fehmi Çaliskan da Haliç’in görüslerini destekliyor. Insanlarin geçmislerine ilgi duydugunu anlatan Çaliskan, “Bize yillarca yanlis, yanli ve oryantalist bir tarih anlatildi. Insanlarimiz artik medeniyetlerini daha yakindan tanimak istiyorlar. Kültür turlarina olan ragbetin artmasinda bunun önemli bir payi var.” ifadelerini kullaniyor. Nüans Tur, tur seçenekleri ile de tercih edilen bir sirket. Öyle ki yakin zamanda kültür turlari kapsaminda sadece Istanbul’da 2 bin kisiyi gezdirmisler. GAP bölgesine 80’er kisiden 20 tur düzenleyen Nüans Tur, Karadeniz’e ise 10 tur ile çikarma yapmis. Osmanli’ya baskentlik yapan Bursa, Edirne ve Istanbul’un görülme talepleri de kayda deger seviyedeymis. Çaliskan ayrica, kültür turlarina rehberlik-seminer olarak da katki sunduklarini dile getiriyor. Pronto Tur kültür turlari sorumlusu Erdal Çeri ise projektörü, meslektaslarinin söylemlerini desteklemekle beraber farkli bir yere tutuyor. Çeri, medya vasitasiyla Türkiye’nin birçok yeri ile ilgili çikan haberlerde yer alan yöre detaylarinin tüketiciye cazip göründügünü kaydediyor. “Sadece deniz, kum, günes turizmi artik yeterli degil. Tarihî zenginlikleri, dogal güzellikleri ve yöresel tatlari ile Anadolu merak uyandiriyor.” diye konusan Çeri, uygun fiyatli paket programlarin da mühim bir yer tuttugunu sözlerine ekliyor.
Sözün özü, Amerika’yi degil, ama Türkiye’yi yeniden kesfediyoruz. Medeniyetimizin isaret taslarini yerinde görerek ögreniyoruz. Bu topraklardan geçen kadim kültürleri taniyor, bizden önceki halklarla hasbihal ediyoruz. Millet olarak Evliya Çelebi’nin rüyasi bize kalan en güzel miras galiba. Sahi, ne diyordu Ilber Ortayli, “Bilinçlenme, tarih ögrenerek yapilir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284