Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi’nden Dolu Dolu Bir Türk Dil Bayramı Etkinliği

741. Yılında Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma törenleri Atatürkçü Düşünce Derneği Karaman Şubesi ile Beşiktaş Şubesinin ortaklaşa düzenlediği bir dizi etkinlikle 12-13 Mayıs tarihlerinde ilimizde kutlandı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi’nden Dolu Dolu Bir Türk Dil Bayramı Etkinliği

12 Mayıs Cumartesi günü Atatürkçü Düşünce Derneği’nin genel merkezinin aracı ile ilimiz caddelerinde Karamanoğlu Mehmetbey’in dil fermanı okundu. Planlanan “Türkçem Ses Bayrağım” yürüyüşü yoğun yağış nedeniyle yapılamadı. Ancak Aktekke Kent Meydanı’nda Dil Fermanı okunarak, Karaman Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Ülkan Şanlıtürk tarafından basın açıklaması yapıldı.

Yunus Emre’nin soyundan olan Karaman’ın araştırmacı yazarı merhum Talat Duru adına ilimiz için Talat Duru’nun eserlerinin sergilendiği “Karaman ve Yunus Emre Tanıtım” evinin açılışı yapıldı.

13 Mayıs 2018 Pazar günü Piri Reis Kültür Merkezi’nde ünlü yazar Feyza Hepçilingirler, Atatürkçü Düşünce Derneği Beşiktaş Şube Başkanı Ali İlhan Gülek ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Mestan Karabacak konuşmacı olarak katıldığı bir panel düzenlendi. Paneli Türkçe Öğretmeni Hamza Şanlıtürk yönetti.

Panelde Mestan Karabacak; 1961 yılından buyana kutlanan Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma etkinliklerini yapıldığını, belediye başkanı Yaşar Evcen döneminde ilimizde tüm tabelaların Türkçe olması gerektiği konusunda çok olumlu ve örnek çalışmalar yapıldığını örnekler vererek anlattı. Etkili ve kalıcı çalışmaların devam etmediğinden yakınarak, ilimizin Türkçe’nin Başkenti olması yolunda neler yapılacağını sıraladı.

Panelde ikinci sözü ala Atatürkçü Düşünce Derneği Beşiktaş Şube Başkanı Ali İlhan Gülek; Türkçe konusunda Atatürk’ün yaptığı çalışmaları, emperyalistlerin dil konusunda da karşı devrimcileri kullanarak, Türkçe konusunda gelinen içler acısı durumu gözler önüne serdi. Karaman’ın Türkçe konusunda Karamanoğlu Mehmetbey, Atatürk ve Yunus Emre’ye sahip çıkarak etkili ve kalıcı çalışmaları yapması gerektiği, Türkçe’nin Başkenti unvanını tescil ettirmesi, Türkçe konusunda şairler, yazarlar yetiştirmesi gerektiği vurguladı.

Ünlü yazar Feyza Hepçilingirler; Türkçe’nin zengin bir olduğunu, eğitimde Türkçe’nin neredeyse ikinci plana itildiği, yeni nesillere Türkçe yazma alışkanlığının kazandırılamadığı, toplumun anlamada ve anlaşmada zorlandığı, caddelerimizin yabancı dilde yazılmış tabelalarla dolduğunu vurgulayarak, yıllardır yabancı dil öğretmeyi de başaramadığımızı, Karaman’a Türkçe konusunda çok sorumluluk düştüğünü anlattı.

Panelden sonra sinema ve tiyatro sanatçıları Ender Yiğit ve Gülsen Tuncer; Yunus Emre’den, Nazım Hikmet’ten ve ünlü şairlerden dil ve sevgi üzerine yazılmış şiirlerden bir demet sunarak izleyicilere unutulmaz duygu dolu dakikalar yaşattılar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284