Dünya Kenti Konya Medeniyetler Baskenti Fuari Açildi

Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, “Büyük sehrimize, Konyamiza su temin etmek için muhtesem bir tesisin temelini atacagiz. Yilda 640-650 milyon su Konya Ovasi’na akacak” dedi.

Dünya Kenti Konya Medeniyetler Baskenti Fuari Açildi

Dünya Kenti Konya Medeniyetler Baskenti Fuari, Ankara Ticaret Odasi (ATO) Congresium Kongre ve Sergi Sarayi’nda açildi. Açilisa TBMM Baskavekili Sadik Yakut, Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakani Mehdi Eker, eski Milli Egitim Bakani ve AK Parti Istanbul Milletvekili Ömer Dinçer, AK Parti Adana Milletvekili Necati Çetinkaya, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Baskan Yardimcisi Faruk Bal, Kamu-Sen Genel Baskani Ismail Koncuk, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal Ban ve çok sayida davetli katildi. Bakan Eker, fuar açilisinda bulunmaktan ve Konyalilarla duygularini paylasmaktan duydugu memnuniyeti ifade ederek, “Hayirli, ugurlu olsun” dedi.
Konusmasina Nasrettin Hoca fikrasi anlatarak baslayana Bakan Eroglu, Konya’nin tarimda, sanayide örnek sehir oldugunu söyleyerek, “Konya’yi dünyaya gecekondusu olmayan örnek sehir olarak gösteriyoruz. Sanayisiyle, ilim ve kültür merkezi özelligiyle onur duydugumuz bir sehrimiz” diye konustu.
Konya’da cumartesi günü 42 tesisin temelini atacaklarini belirten Eroglu, bu tesisin Konya’nin su sorununu çözecegini ifade etti. Eroglu, “Hükümetimiz Konya’ya çok önem veriyor. Su ana kadar 11-12 milyar TL’lik yatirim yapilmis. Bakanlik olarak son on yilda Konya’ya 3,1 milyar TL’lik yatirim yapmisiz. Yatirimlar hizla devam edecek” seklinde konustu.
Konya Ovasi Projesi'nin unutulmus bir proje oldugunu ifade eden Eroglu, KOP projesinin Konya, Karaman, Aksaray, Nigde illerini kapsadigini söyledi. Eroglu, “1 milyon 100 bin hektarlik alan bu proje ile sulanacak” ifadelerini kullandi.
Eroglu, mavi tünel projesi kapsaminda 17 bin 74 metre tünel açtiklarini aktararak, “Büyük sehrimize, Konyamiza su temin etmek için muhtesem bir tesisin temelini atacagiz. Yilda 640-650 milyon su Konya Ovasi’na akacak” dedi.
Konya Valisi Aydin Nezih Dogan ise, iki baskentin bulusmasina burç eklediklerini belirterek, Ankara ve Konya'nin birbirleri ile olan iliskilerinin yüzyildir devam ettigini söyledi. Dogan, “Bugün Konya Türkiye’nin tarimiyla, turizmiyle, sanayisiyle çok önemli bir sehri. Ankara da siyasetimizin baskenti oldugu kadar savunma sanayinin en önemli damarlarindan birini olusturuyor. Burada Konya ile Ankara’nin ekonomik anlamda hangi noktalarda isbirligi yapabilecegine iliskin ipuçlarini yakalamaya çalisacagiz” seklinde konustu.
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Baskani Mustafa Destici de, Konya’nin tarihi, hosgörüsü, eserleri, önemli degerleri ile Anadolu’ya isik saçtigini ve rehber oldugunu ifade ederek, saçtigi isikla sevgiyi, Islam’i, hosgörüyü uzaklara götürdügünü belirtti.
AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul, Konya’ya minnet borçlu olduklarini söyleyerek, Konya’nin tarihte kendisinden söz ettirdigini belirtti.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Konya’nin muhterem zatlarin yattigi ve ayni zamanda güldüren bir sehir oldugunu ifade ederek, Konya'nin Nasrettin Hoca’nin yasadigi topraklar oldugunu belirtti. Bal, Konya’nin Osmanli Imparatorlugu’nun izlerini bugüne tasidigini ve önemli manevi degerleri tasiyan bir sehir oldugunu da kaydetti.
Konya Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek, proje ve programlarini tarihin kendilerine verdigi sorumluluk çerçevesinde yapmaya çalistiklarini söyleyerek, Konya’nin sevginin, askin, inancin, degerler bütününün merkezlerinden bir tanesi oldugunu kaydetti. Akyürek, Konya’nin Anadolu’da yasayan uygarliklarin hemen hemen tamaminin izlerini tasidigini ifade ederek, “Günümüzde de Türkiye’nin en önemli marka sehirlerinden bir tanesidir. Üniversiteleriyle, sanayisiyle, sivil toplum kuruluslariyla, belediyeciligiyle ve her alanda ülkemizde model uygulamalariyla bugün de Konya geçmisteki misyonunu 21. yüzyila tasima gayretindedir” seklinde konustu.
Konya’nin 31 ilçe ve 584 köy ve mahallesiyle gelecege birlik ve beraberlik içinde yürüdügünü söyleyen Akyürek, “Konya, Türkiye’nin 2023 vizyonunda çok önemli bir misyon üstlenecektir. Su anda sehrimizde devam eden birçok yatirim bu amaca ve bu hedefe ulasma yönünde bize katki yapmaktadir” ifadelerini kullandi.
TÜBITAK destekli Bilim Merkezi’nin açilisini bu yil içinde yapmayi planladiklarini kaydeden Akyürek, “Konya’da kongre merkezleri, spor tesisleri, stadyum, kültür merkezleri, devasa parklar, alt yapi ve üst yapi yatirimlari devam etmektedir” diye konustu.
Konya Günleri’nin açilisinda kasik ekibi bir gösteri yapti. Bakanlar ve beraberindekiler protokol konusmalari ve plaket töreninden sonra stantlari gezdiler.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284