Ermenek Bölgesi’nin Nadide Bitkileri Kitap Oldu

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Öztaş Ermenek bölgesinde yetişen bazı endemik bitkileri araştırarak (Türkçe-İngilizce) kitap haline getirdi.

Ermenek Bölgesi’nin Nadide Bitkileri Kitap Oldu

Ermenek, Başyayla, Sarıveliler, Taşkent çevresinde (Taşeli Bölgesi) yapılan araştırmalar bu bölgenin endemik bitkiler (yalnızca o bölgede yetişen, başka coğrafyada rastlanmayan bitkiler) bakımından oldukça zengin olduğunu ortaya koyuyor. Bölgede yaklaşık 180 civarında endemik türün bulunduğunu ifade eden Profesör Öztaş, bu bitkilerin halkın anlayacağı bir dille halka tanıtımının önemli olduğunu belirterek, “Nesilleri tükenme tehlikesi altında olan bu bitkilerinin bazılarının acilen koruma altına alınması gerekmektedir. Yöredeki az bulunan ve dünyanın başka hiçbir yerinde doğal olarak bulunmayan bu bitkilerin tanımına çoğunlukla botanik kitaplarında rastlanmaktadır. Halkın ulaşması ve anlamasında bir kısım zorluklar söz konusudur. Bu nedenle bu bitkilerin halk tarafından yeterince tanınmadığını biliyorum. Bu bitkilerin geniş halk kitleleri tarafından tanınabilmesi için halkın anlayabileceği dilde yazılmış ve fotoğraflanmış bir kitabın gerekli olduğu düşüncesinden hareket ettiğini ifade etmiştir.
Öztaş, “Geçmişte bölge bitkilerini görsel anlamda tanıtacak bir kaynağın eksikliği hep hissedildiğini belirterek benzerine başka bir yerde rastlamanın mümkün olmadığı bu güzel bitkilerin tanıtılması gerektiğini söylemiştir. Bu nedenle teknik ve bilimsel detaylardan uzak, görsel amaçlı ve içerikli bir kitap hazırlanması konusunda titiz davranıldığını belirtmiştir. Yazar, bu amaçla yaklaşık üç yıllık bir süreçte bölgenin “alımlı ve gösterişli” bitkilerini araştırdığını ve toplam 36 civarında yalnızca Ermenek Bölgesi’ nde yetişen bu bitkileri genç nesillere tanıtmak amacıyla bu kitabı hazırladım. Ayrıca, kitabın bir diğer amacı da Taşeli Bölgesi’nde yetişen bu endemik bitkilerin ülke genelinde ve ülke dışında turizm potansiyeline yönelik tanıtılmasıdır” dedi.
Öztaş, kitapta “Bir botanikçi titizliği ile tür tanımlarının detayına girilmemiş, yalnızca bitki hakkında kısa ve öz Türkçe ve İngilizce teme özelliklerinin verilmesi” amaçlanmıştır ifadesini kullandı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Biyoloji Eğitiminde öğretim üyesi olan Profesör Öztaş kitabın basımını üstlenen Selçuk Ecza deposu yöneticisi Sonay Gürgen’ e ve Konya Ermekliler Derneği’ne de teşekkürlerini sundu.
Kitabın Fiyatı, 20,00 TL. olup, geliri KON-ER öğrenci burslarına bağışlandığı için, temin yeri KON-ER: 0332 3226309-0533 7689589-KONYA’dır.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284