Gülcan Evi Can Çekisiyor!

Eski Kisla Caddesinde yürüdügünüz zaman, ilimizin geçmisine de adim atmis olursunuz. O cadde de Delibas isyanina tanik olan tarihçimiz, ögretmenimiz Durmus Ali Gülcan’a degilse de onun ayak izlerine rastlarsiniz.

Gülcan Evi Can Çekisiyor!
Onun gözleri, o caddede Delibas isyancilarini kovalayan Kuvayi Milliye askerlerini görmüstür. Atlarin nallarinin taslardan çikardigi kivilcimlari o hiç unutmaz anlatirdi.
Durmus Ali amcamizin evi, Kisla caddesinin çikisindadir. Hürrem Dayinin eviyle bitisiktir. Eski Belediye Baskanimiz Ali Kantürk, hatirsinaslik göstererek, çöküntü durumdaki Hürremevini ölürken, uçuruma düserken, yasama kavusturdu. Mimar Kamil Sezer ve ekibi el ele vererek bu evi yasanilir duruma getirdi. Yillardan 2007’de ölgün ev, ilk günkü gibi oldu. Görenler geçmisimizi içinde yasadilar. Yaptiranlara ve yapanlara içten sevgilerini yolladilar.
Neylersiniz ki ayni evin ikiz kardesi bu günlerde can çekisiyor. Öldüm, öldüm yetisen yok mu? Diyor. Çökmek üzere olan tavani “Dayaklar”a dayaniyor. Güzelim tahta isçiligi, ustalarin binbir emegi, yagmur sularinin yikiciliginda son nefeslerini vermek üzereler. Üç yüz yillik ev, sivil mimarimizin son örnegi, vurdumduymazlik yazgisina birakilmis. Kent alanlarinda gösterilen özen, nedense D. Ali Gülcan evinden esirgenmis. Bunda kasit varmi yok mu bilemeyiz. Karaman’in güzel bir evi yok oluyor. Yerine bir baskasini da koymak olanaksiz.
Yazik geçmisimize. Yazik onca güzellige ve tarihe. Binanin sahibi simdi anli sanli belediyemiz, onu da sagolsun Ali Baskan satin almisti. Onun bi girisimini sürdürmesi gerekenler neredeler bilmiyoruz. Yollari ve düsünceleri hiç buralara düsmez mi? Buda mi eski Belediye binamiz gibi, “Bitmeyen Bir Senfoni olacak?”

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284