Hz. Mevlana’nin 739. Vuslat Törenleri Seb-i Arus Ile Sona Erdi

Hz. Mevlana`nin 739. Vuslat Yildönümü Törenleri Seb-i Arus ile sona erdi. Seb-i Arus törenine katilan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Basbakan Recep Tayyip Erdogan ile tokalasmadan yanindan geçerek yerine oturdu. Törende bu yil ilk kez protokol konusmalari yapilmadi.

Hz. Mevlana’nin 739. Vuslat Törenleri Seb-i Arus Ile Sona Erdi
Hazreti Mevlana’nin 739. Vuslat Yildönümü Uluslararasi Anma Törenleri, Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman, Basbakan Recep Tayyip Erdogan, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Basbakan Yardimcisi Bekir Bozdag, Kosova Disisleri Bakani Enver Hoxhaj, Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu, Saglik Bakani Recep Akdag, milletvekilleri, yerli ve yabanci misafirlerin katildigi Seb-i Arus ile sona erdi. Konya’da Mevlana Kültür Merkezi’nde, 7 Aralik’ta baslayan Hz. Mevlana’nin 739. Vuslat Yildönümü Uluslararasi Anma Törenlerinin son gününde dügün gecesi anlamina gelen Seb-i Arus’u izlemeye gelen Basbakan Recep Tayyip Erdogan protokol için ayrilan en ön siradaki yerine oturdu. Sonradan salona gelen CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Basbakan Erdogan ile tokalasmadan yanindan yürüyerek yerine geçti. Basbakan Erdogan ve Kiliçdaroglu arasinda bir süre bos kalan iki koltuga Konya Valisi Aydin Nezih Dogan ile esi oturdu. Kemal Kiliçdaroglu’nun bir süre yanindaki Basbakan Yardimcisi Bekir Bozdag ile konustugu görüldü.
PROTOKOL KONUSMALARI IPTAL EDILDI
Bu yil ilk kez protokol konusmalarinin iptal edilerek yapilmadigi törende Cumhurbaskani Abdullah Gül’ün gönderdigi mesaj okundu. Konya Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek, selamlama konusmasinda, Hz. Mevlana’nin kanla, kiliçla, ölümle yok edilen insani ve insanligi; hak, adalet, merhamet ve ask için yeniden büyük gerçege çagirdigini, bunu Mesnevi ile yaptigini ifade etti. Bugün bütün dünyayi 12 defa yok edecek kadar silah stoku olan bir dünyada yasandigini vurgulayan Baskan Akyürek, “Geçtigimiz yüzyildaki 2 dünya savasinda insanligin bütün savas tarihindeki ölümlerden daha fazlasi gerçeklesti. Bir yanda açliktan, diger yanda obeziteden ölen insanlar. Uçurum hiç bu kadar derinlesmemisti. Bugün global ekonomide ilk sirayi savas, ikinci sirayi kozmetik sanayi aliyor. Ama hiçbir makyaj insanligin içinde bulundugu travmayi örtmeye yetmiyor. Uzaya arastirma yapmak için ekipler gönderiyoruz, uydular firlatiyoruz. Fakat yalnizligimiz azalmiyor. Içimizdeki bosluk büyüyor, soguk artiyor. Bizi sarip sarmalayacak müsfik bir el, bir yurt arayisi ertelenemez hale geliyor. Bugün burada hepimiz 7 asir önce ‘Gel’ diyen sesin misafirleriyiz. Umudun, kucaklamanin, askin ve merhametin sesiyle ‘gel’ demisti. Yüzlerce yildir bu çagriya cevap vererek geliyoruz. Ama geldigimiz gibi gitmiyoruz. Burada içimize yeni seyler ekliyoruz. Sabrin, merhametin, af dilemenin, cömertligin, ayin, günesin, topragin, bugdayin, adaletin ve askin atmosferini yeniden soluyoruz. Burasi evimiz, gönül yurdumuz. Buradaki her insanin kopup gidecegimiz yurdundaki bir komsumuz olduklarini biliyoruz. Bu sehrin sinesinde Hazreti Mevlana ve Hazreti Sems oldukça bu sehir aydinligini, bereketini ve büyük çagrisini hiç kaybetmeyecek” dedi.
Hz. Mevlana’nin 739 yil önce 17 Aralik’ta dünyadan ayrilirken ölümü bir ayrilik degil; bir bulusma, senlik ve dügün gecesi olarak degerlendirdigini ve onun yaktigi çeragin dünyanin her bölgesinde kalpleri aydinlatmaya devam ettigini vurgulayan Baskan Akyürek, belediye olarak 22 dünya diline çevirerek yayinladiklari Mesnevi’nin gittigi her yerde elden ele, kalpten kalbe dolastigini söyledi. Dünyanin dört bir yanindan Konya’ya gelen misafirleri selamlayan Baskan Akyürek, Seb-i Arus’un Hazreti Mevlana’yi anlamaktan arinmaya vesile olmasini dileyerek konusmasini tamamladi.
Konusmanin ardindan Kültür ve Turizm Bakanligi Istanbul Tarihi Türk Müzigi Toplulugu esliginde Ahmet Özhan konser verdi. Daha sonra Arastirmaci-Yazar Ömer Tugrul Inançer’in Mesnevi sohbeti ile devam eden program, Kültür ve Turizm Bakanligi Konya Türk Tasavvuf Müzigi Toplulugu’nun sema gösterisi ile sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284