Karaman Kalesi Arkeo Park Olacak

Karaman Kalesinde, Kültür ve Turizm Bakanliginca baslatilan temizlik ve bilimsel kazi çalismalari sirasinda Osmanli ve Selçuklu ile 14. yüzyila ait çok sayida tarihi eser bulundu.

Karaman Kalesi Arkeo Park Olacak

Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Kalesinde devam eden kazi çalismalarini yerinde inceleyerek, yetkililerden bulunan eserler hakkinda bilgiler aldi. Vali Koca’nin gezisi sirasinda Kültür ve Turizm Il Müdürü Cengiz Orta ile Müze Müdürü Abdulbaki Yildiz da hazir bulundu. Müze Müdürü Yildiz, kazi sirasinda çikan tarihi eserler hakkinda Vali Murat Koca’ya bilgiler verdi.
Incelemenin sonunda basin mensuplarinin sorularini cevaplayan Vali Murat Koca, kazi çalismalari ve restorasyonun Karaman turizmine önemli katkilar saglayacagina inandigini söyledi. Vali Koca, "Kültür ve Turizm Bakanligimizin katkilariyla toplam 260 bin lira destekle kazi çalismalari basladi. Daha önce burada antik tiyatro yapilmisti. Maalesef orijinal yapi bozulmustu, öncelikle bu düzeltildi. Toprak disari çikarildi. Suanda kazi çalismasi devam ediyor. Insallah yilin sonunda tamamlanacak. Devaminda da daha önce gönderilmis olan ve halen kazi nedeniyle kullanamadigimiz 2 milyon liralik esas restorasyon çalismasina baslanacak. Suandaki gördügümüz mekan 14. yüzyila ait. Idari yapinin bir kismi açik alan. Her geçen gün yeni bulgulara rastlaniyor. Içerideki küçük parçalardan kalenin çok daha eskiye dogru Islamiyetin öncesinde Bizanslilara kadar uzandigina dair bilgiler var. Tabi bunlar ön bilgiler. Yeni kazilarda ulastigimiz degerlerle bu bilgiler çok daha net bir sekilde arkadaslarimiz tarafindan sonuçlandirilacak" dedi.
ARKEO PARK DÜSÜNCESI
Müze Müdürü Abdulbaki Yildiz ise, Karaman Kalesinin 'Arkeo Park' yapilmasi yönünde düsünceleri oldugunu açikladi. 8 Temmuz tarihinde baslayan ve 15 Aralik'ta bitirilmesi planlanan çalismalarin suanda 30 isçi, 5 uzman tarafindan devam ettirildigini dile getire Müze Müdürü Yildiz, "Çalismalar sirasinda çok sayida Selçuklu dönemine ait seramik parçalari ile 14. yüzyila ait 2 adet top namlusu bulduk. Içerisinde de yine tastan top güllelerinin tespitini yaptik. Ayrica bir türbe yapisi olarak düsündügümüz bir mezar odasini dün itibariyle bulduk. Mezar odasinin içerisinde de duvarlarinda muhtemelen alçi süslemeler ve Islami yazilar ve motiflerle burasinin içinin dekoratif olarak süslendiginin tespitini yaptik. Bu mezarin dini vasifli olabilecegini düsünüyoruz. O dönemde Karamanogullari Beyliginde önemli bir zata ait bir türbe yapisi oldugunu düsünüyoruz. Abdest alma alanlarini bulduk. Türbeyi ziyaret etmek isteyen insanlarin önce abdest alma bölümünde abdestini aldiktan sonra türbe ziyaretini yaptiklarini tahmin ediyoruz. Çalismalar tamamlandiktan sonra Kültür ve Turizm Bakanliginda restorasyon çalismalari yapilacak. Bakanlik olarak biz burayi Arkeo Parka dönüstürüp kent turizmine kazandirmayi planlamaktayiz. Zira yeni müze binamiz hemen kalenin karsisinda olacak. Kale ve müze ortak bütünlük içerisinde kent turizmine büyük katki saglayacak" diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284