“Karaman Mevlevihanesi” Konulu Konferans Yapildi

Geçtigimiz hafta sonu Yunus Emre Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen “Karaman Mevlevihanesi” isimli konferansa Ilimiz Valisi Süleyman Kahraman kizlari Rabia Betül Kahraman, Özel Kalem Müdürü Murat Zafer, Il Mahalli Idareler Müdürü Abdullah Sahiner, Sosyal Hizmetler Il Müdürü Hulusi Öztürk, Il Müftüsü Nuri Degirmenci, Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürü Kasim Aydogdu davetliler ve basin mensuplari katildi.

“Karaman Mevlevihanesi” Konulu Konferans Yapildi
Il Kültür ve Turizm Müdürlügünün ev sahipliginde gerçeklestirilen toplantida konusan Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta yapmis oldugu açilis konusmasinda “Sözlerimin basinda böylesine anlamli bir programda, sevgiyi, hosgörüyü ve hakikati kendine dert edinen gönül dostlariyla birlikte olmaktan duydugum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Karaman Ilimiz “Kapimiz Açiktir Girene, Lokmamiz Helâldir Yiyene” diyen gönlü zengin insanlarin yurdudur ve Hz. Mevlâna’yi da, Hz. Yunus’u da, Siyahser Sultan’i da ayni anlayisla bagrina basmis ve misafir etmis kadim bir sehirdir. Hz. Yunus, Siyahser Sultan, Hz. Mevlâna’nin annesi Mümine Hatun gibi gönül dostlarinin ruhlarini dinlendirdigi bu topraklarda yasamak, bizler için elbette ki büyük bir bahtiyarlik. Bu, her sehre nasip olmayan kutlu bir mirastir ve bizler bugün bu mirasin suurunda ve idrakinde oldugumuz için buradayiz.  Ahî "Gönül Neyindeki Feryadin Sirrini Ancak Sinesi Delik Olanlar, Aci Çekenler Anlar" anlar diyor. Bize düsen Hz. Mevlâna gibi, Hz. Yunus gibi gönül erlerinin dillendirdigi hakikati her daim yasama gayretinde olmaktir ve inaniyorum ki bu kadim sehir, dün oldugu gibi gelecekte de yalniz sevginin ve hosgörünün yurdu olmanin gayretinde olacaktir. Çünkü bu kadim sehrin insani, gönül erlerinden aldigi feyz ile hakikat yolunun yolcusu olmayi kendisi için büyük bir bahtiyarlik kabul ederek, sevginin ve hosgörünün izini sürmeye devam ediyor. Bu konferansin hakikati idrak noktasinda bizlere yeni ufuklar açmasini temenni ediyor, hepinizi saygi ile sevgi ile selamliyorum.” dedi.
 
 
Doç. Dr. Ergüner “Mevlana Gibi Önemli Bir Zatin Isminin Mevlana Kebap, Mevlana Etliekmek Gibi Isyeri Ismi Olarak Kullanilmasini Yanlis Buluyorum”
Konferansta konusan Doç. Dr. Süleyman Ergüner, Karaman'da "Mevlana Gümüs, Mevlana Etli Ekmek, Mevlana Kebap" gibi isimlerden duydugu rahatsizligi dile getirdi. Ergüner, dedesi Süleyman Ergüner'in neyzen olduktan sonra ilk olarak Karaman'a geldigini söyleyerek, Karaman Mevlevihanesi'nde (Aktekke Camisi) görev yaptigini ifade etti. Mevlana'nin eserlerinin dünyaya yayildigini belirten Ergüner "Fransa'dan, Amerika'dan Mevlana için gelen insanlar var. Bunlarin hepsi Mevlana'nin aski ile yanip kilometrelerce yol gelip Mevlana'nin sevgi seline katiliyorlar" dedi.
Ergüner, Karaman'a geldiginde çarsi ve dükkânlarda "Mevlana Gümüs, Mevlana Etliekmek, Mevlana Kebap" gibi isimleri gördügünde üzüldügünü ifade ederek: "Bu kadar önemli bir zatin isimlerini böyle kullanmamiz gerçekten beni üzüyor. Hiç sen bir kebap ismine Mevlana ismini koyabilir misin? Karaman Valisi Süleyman Kahraman'dan rica ediyorum gerekirse esnaflarimizla görüsüp bu konuyu halletmeliler" dedi.
 
 
Doç. Dr. Ergüner tarafindan sunulan kisa bir ney dinletisinden sonra program Vali Kahraman tarafindan konusmaci Doç. Dr. Süleyman Ergüner’e hediye verilmesi ve günün anisina hatira fotografinin çekilmesiyle sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284