Karaman’da Ortaya Çikan Tarihe Tanik Oldum

Insanlik tarihinin en eski yerlesim bölgelerinden biri olan Karaman’da tarihi bir mekan daha gün yüzüne çikarilacak. Ekinözü köyü yakinlarinda bulunan Debre Höyügü 10 Temmuz 2013 tarihinde, Karaman Valisi Murat Koca tarafindan kazma vurularak kazi çalismalari baslatildi. Buna tanik olmanin mutlulugunu yasiyorum.

Karaman’da Ortaya Çikan Tarihe Tanik Oldum

Merih ÜNVER
Kazi çalismalari Selçuk üniversitesi Arkeoloji bölümü Ögretim görevlilerinden Doç. Dr. Arkeolog Mehmet Tekucak bilimsel baskanliginda, Arkeolog Cüneyt Öz tarafindan yapilacak.
Kazi hakkinda bilgi aldigimiz Arkeolog Cüneyt Öz; “Burasi Debre Höyük adiyla anilmakta. Höyükler bölgeye ilk yerlesen insanlarin yaptiklari evlerin ve yapilarin zamanla tahribata ugramasi, daha sonra gelen medeniyetlerin bu yikintilari düzleyip üzerine kendi yerlesim alanlarini insa etmesi suretiyle zaman içerisinde olusan yerlerdir, bilimsel açidan “höyük” olarak adlandirilmaktadir. Genel geçer bilgilere göre, en üst en geç dönemle baslar, asagi dogru inildikçe en eski tarihin olmasi beklenir.
Tunç Çagi
Bir kaç seyyahin arastirmalari sonucuna göre Debre Höyügünün Tunç Çagina kadar gittigi düsünülüyor. Belki de daha eski çaglara giden bulgular elde edecegiz. Bunu kazi tamamlandiginda anlamamiz mümkün olacak. Çalismalarimiza yön vermek için haritalandirma sistemi ile belirledigimiz 50x50 plan karelerinde çalismaya baslayacagiz. Bu kareleme alanlari kazi ilerledikçe zamanla genisleyecektir. Kaziya su anda 10 arkeolog ve ögrenci, 10 isçi olarak baslayacagiz. Kazi devam ederken jeolog, harita ve hava fotograf ekipleri de dahil olacagindan bu sayida ciddi artis olacaktir. Hedefimiz saglikli bir sekilde çalismalarimizi yapip Debre Höyügünü en iyi sekilde ortaya çikarmaktir” dedi.
Kazinin Karaman Müze müdürlügü ve Doç.Dr. Mehmet Tekucak’in Valilik ve Kültür bakanligina yaptigi müracaatlar sonucunda baslatildigi da aldigimiz bilgiler arasinda.
Debre Höyügünün gün yüzüne çikarilmasi Karaman tarihine isik tutacak ve turizme katki saglayacaktir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284