Karaman’da Yeni Bir Inanç Merkezi Gün Yüzüne Çikiyor

Karaman’da, hiristiyanlarin hac yapabilecegi yeni bir inanç merkezi gün yüzüne çikiyor.

Karaman’da Yeni Bir Inanç Merkezi Gün Yüzüne Çikiyor

Hitit döneminden günümüze kadar kutsal bir dag olarak kabul edilen Karaman’in Kilbasan köyündeki Karadag’daki Binbir Kilise’de, 2014 yilindan bu yana yapilan kazi çalismalarinda gizli kalan tarih ortaya çikti. Bizans dönemine ait olan Binbir Kilise’nin, erken Hiristiyanlik döneminin mimari özelliklerinin, yöresel kültürle kaynasmis olmasi Anadolu’daki diger örneklerinden farkli kiliseler, piskoposluk saraylari ve nekropol alanlari gibi yapilarin ortaya çikmasini sagladi.
Karadag disinda, Karaman’da 3 farkli noktada kazi çalismasi yapildigini söyleyen Karaman Kültür ve Turizm Il Müdürü Adem Akçay, “Ermenek Gökçe Seki, Merkez, Degle Ören Yeri ve Binbir Kilise olmak üzere toplum yararina 80 isçiyle ciddi bir kazi çalismasi yapiyoruz. Insallah bu çalismalar sonlandigi zaman gün yüzüne çikmayi bekleyen tarihi yapilar ve eserleri turizme kazandiracagiz” diye konustu.
Karadag’in bakir bir alan oldugunu belirten Akçay, sunlari söyledi: “Karadag; Hitit’e, Roma’ya, Bizans’a, Selçuklu ve Osmanli Türklerine ev sahipligi yapmis kadim bir dagdir. Kazi çalismalarimizi daha da ileriye tasidigimizda, bu medeniyetleri gün isigina çikarma noktasinda basarili olacagimiza inaniyorum.”
2015 yili sonuna kadar Karadag’da iki kilise, nekropol alani ve Roma döneminden kalan alanlarin kazilarinin tamamlanacagini ifade eden Karaman Müze Müdürü Abdulbari Yildiz, “2016 yilinda bu kazi çalismalari devam edecek, fakat 2016 yilindaki düsüncemiz, kazinin ziyadesinde ortaya çikardigimiz tüm kiliselerin ve mimari yapilarin restorasyonuna yönelik olacaktir. KOP idaresine biz bununla ilgili projemizi sunduk. Dün itibari ile yaklasik maliyetlerimizi sunduk. Çalismalarimizi yaptik ve 2015 yilinda proje uygulamasina geçirilip 2016 yilinda restorasyon uygulamasina yönelik bir çalismamiz olacak” ifadelerini kullandi.
Milattan Sonra alanin 4. ve 9. yüzyilda piskoposluk merkezi olarak kullanildigi için buranin restorasyonu yapilarak turizme kazandirilmasinin son derece önemli oldugunu kaydeden Yildiz, Karadag’in hac merkezi haline gelmesiyle Karaman’in büyük bir inanç merkezi haline gelecegini dile getirdi. Yildiz, Türkiye’de 4 önemli hac merkezi oldugunu belirterek sözlerini söyle sürdürdü: "Bunlar Efes, Kapadokya, Tarsus ve Antakya St. Pierre Kilisesi. Karadag’daki Binbir Kilise’yi de bu hac güzergâhlari içerisine kattigimiz zaman yillik 500 ve 1 milyon arasi bir turizm potansiyeline sahip olacagiz.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284