Karamanli Sair Ve Yazarlar Arastirildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Karamanli Sairler ve Yazarlar” konulu bilimsel arastirma projesi yapildi.

Karamanli Sair Ve Yazarlar Arastirildi

Proje, Atatürk Kültür Merkezi Baskani ve KMÜ Edebiyat Fakültesi eski dekani Prof. Dr. Turan Karatas’in yürütücülügünde, KMÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü ögretim elemanlari Ars. Gör. Mert Öksüz, Ars. Gör. Hakan Sevindik ve Ögr. Gör. Onur Aykaç’in arastirmaciliginda iki yilda tamamlandi.
Bilimsel Proje Kitap Oldu
Projenin sonuçlari üç bölüm halinde bir kitapta toplandi. “Karamanli Sairler ve Yazarlar” adli kitabin birinci bölümü, klasik Türk edebiyati çerçevesinde Karamanli sairler ve yazarlari, ikinci bölümü Karamanli halk âsiklari ve mahalli sairleri, son bölümü ise Yeni Türk Edebiyati çerçevesinde eser veren Karamanli sairler ve yazarlari konu ediniyor.
Kitapta “Klasik Türk Edebiyati Çerçevesinde Karamanli Sairler ve Yazarlar” baslikli bölümde, aralarinda Mevlana’nin büyük oglu ve Mevleviligin kurucusu Sultan Veled, Seyh Edebali’nin damadi Tursun Fakih, Fatih Sultan Mehmed’in Nisanî mahlasiyla siirler yazan sadrazami Nisanci Mehmet Pasa, Yavuz Sultan Selim’in cesaret ve siyasi dehasiyla ün yapan veziri Piri Mehmed Pasa (Remzî), meshur Mevlevi seyhlerinden Kartal Dede ve Cünûnî Ahmet Dede gibi isimlerin de bulundugu 35 sair ve yazara yer veriliyor.
Kitabin “Karamanli Halk Âsiklari ve Mahalli Sairler” baslikli bölümünde ise Yunus Emre, Ali Cemâlî Efendi, Fethî Abdulkerim Efendi, Ahrârî, Âsik Kenzî gibi isimlerden baslayarak günümüze kadar 91 sairin ismi zikrediliyor. Türkçenin baskenti Karaman’da eli kalem tutan sanatkâr ruhlu insanlarin sayisinin fazla olduguna dikkat çekilen arastirmada halen âsiklik gelenegini sürdüren ailelerden de söz ediliyor.
Yeni Türk edebiyati çerçevesinde Karamanli sair ve yazarlarin ele alindigi üçüncü bölümde ise Hasan Rüstü Okumusgil, Ahmet Tufan Sentürk, Mehmet Çinarli, Bekir Sitki Erdogan ve Ahmet Murat Özel’in de aralarinda bulundugu 11 isim kaydediliyor.
Kitapta her bir bölümdeki sair ve yazarin ismi kronolojik siralamayla veriliyor ve kitaba konu olan sair ve yazarlarin hayat hikâyelerinden bahsedilerek eserleri hakkinda bilgi sunuluyor.
Proje Üç Asamada Hazirlandi
Projeye yazili kaynak taramasi ile baslandi. Projede kullanilan yazili kaynaklar; suara tezkireleri, Selçuklu ve Osmanli tarihleri, ansiklopediler, biyografik eserler, edebiyat tarihleri, antolojiler, monografik çalismalar, ilmi çalismalar (kitap, tez vs.) ve ele alinan sahislarin eserlerinden olusuyor. Projede basvurulan diger kaynak türünü de mülâkatlar teskil ediyor. Bu kapsamda, birinci elden bilgi edinebilmek için hayatta olan edebî sahsiyetlere görüsme talebi iletilerek cevap alinabilen isimlerle mümkünse sahsen, imkânlar el vermiyorsa yazili olarak ve zaman zaman da telefon vasitasiyla görüsmeler yapildi.
Projenin ikinci asamasinda sair ve yazarlarin hayatlari, edebî kisilikleri ve eserleri hakkinda biyografik, edebî ve elestirel bilgiler olusturuldu. Kaynaklarda ismi tespit edilen ancak dogum-ölüm tarihleri kesin bilinmeyen Karamanli sair ve yazarlarin nüfus bilgilerine ulasmak için Karaman Nüfus Müdürlügüne basvuruldu. Projenin son asamasinda ise ele alinan sahsiyetlerin eserlerinden seçilen örnek metinler biyografilere eklendi ve proje kitap haline getirilerek okuyucularin begenisine sunuldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284