Kazi Çalismalari Sürüyor

Ilimize bagli Ermenek ilçesi Yukari Çaglar köyü hudutlari içerisinde bulunan ve Roma, Bizans devirlerine ait oldugu anlasilan Sibide antik kentinde yürütülen kazi çalismalari devam ediyor.

Kazi Çalismalari Sürüyor

Kazi çalismalariyla ilgili olarak Müze Müdürü Abdulbari Yildiz verdigi bilgide, “Yukari Çaglar Köyü, Ermenek ilçesinin yaklasik 15 km batisinda bir dag kütlesinin yamacinda kurulmus bir yerlesmedir. Köyün kuzey-kuzeydogusunda yüzey buluntularindan Roma ve Bizans devirlerine ait oldugu anlasilan Sibide antik kenti bulunmaktadir. Ancak ören yeri içerisindeki yapilar genellikle temel seviyesine kadar tahrip olmustur. Genis bir alana yayilmis oldugu anlasilan antik kentin, kalintilarini izlemek, yerlesmis oldugu dik yamaçta akmalar olmasi nedeniyle oldukça zordur. Ancak antik kente ait yapilardan kalan mimari parçalar (sütun basligi, sütun, kesme tas vb.) Yukari Çaglar Köyündeki yapilarda yogun olarak kullanilmistir. Yukari Çaglar köyünün kuzeyinde, kuzeybati-güneydogu istikametinde uzanan siradagin altindan geçen Roma dönemine ait bir su kanali yer almaktadir. Bugün köylülerin Ayipinari dedikleri mevkiden baslayarak yaklasik 4 km uzayarak Hisar Kalesi denilen mevkiye kadar tünellerle gelmektedir. Tünelin içine düzgün kesme tas ve kireç harci ile 30-60 cm genislige ve yaklasik 70 cm derinlige sahip su kanali insa edilmistir. Su kanallarinin yaklasik 500 m kadar uzunlugundaki bölümü bugün gezilebilmektedir.
Yukari Çaglar Ören Yerinin dogu cephesinde nekropol alani bulunmaktadir. Yamaç boyunca teras halinde sirali kayaya oyulmus çok sayida oda mezar, arkosollü kaya mezarlari ile bölgeye özgü lahit kapaklari bulunmaktadir. Kaya mezarlarinin bazilarinda kabaca islenmis figürler görülmektedir. Mezarlarin büyük bir kismi heyelan topraginin altinda kaldigi anlasilmaktadir. Alanda yüksek miktarda makilik bitki örtüsünün olmasi nedeniyle mezarlarin görselligi ve varliklari izlenememektedir. Nekropol alaninda bilimsel kazi çalismalarinin yapilmasi ve ören yeri olarak düzenlenerek ziyarete açilmasi bölgedeki kültür varliklarinin korunmasi anlaminda ve kent turizmi açisindan büyük önem arz etmektedir” dedi.
Kazi çalismalari Müze Müdürü Abdulbari Yildiz baskanliginda, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Baskani Yrd.Doç.Dr. Ercan Askin’in bilimsel danismanliginda, Arkeolog Bünyamin Akbulut’un sorumlulugunda 2015 Mart ayinda baslatilarak çalismalar sirasinda M.S.3. yüzyila tarihlendirilen Mermer lahit gün yüzüne çikarildi. Antik dönemde tahrip edilen lahitin ön yüzünde ortada Tabula Ansata (Kitabelik), her iki yaninda da bitkisel bezemeli çelenk yer aliyor.
Kazi çalismalari; Ermenek Kaymakamligi, Güneyyurt Belediye Baskanligi ve Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügünün katkilari ile yürütülüyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284