Meddah Yusuf Duru KMÜ’de Sahne Aldi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Yagmur Damlasi Ögrenci Toplulugu tarafindan düzenlenen Muhabbet Bulusmalari’nin ikincisinde Meddah Yusuf Duru, KMÜ ögrencileriyle bir araya geldi. Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen gösteriyi KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, üniversite personeli ve ögrenciler takip etti.

Meddah Yusuf Duru KMÜ’de Sahne Aldi

Kültür Bakanligi tarafindan meddah kültürünü layikiyla temsil etmesi nedeniyle “Geleneksel Tiyatro Sanatçisi Meddah” unvani verilen ve UNESCO tarafindan “Somut Olmayan Kültürel Miras Tasiyici Dünya Sanatçisi” olarak kabul edilen Yusuf Duru, otuz yildir sahnede oldugunu ve yirmi yildir geleneksel Türk tiyatrosuyla ugrastigini ifade etti.
Gönül diliyle meddahlik
Türkiye’de ve dünyanin çesitli yerlerinde bes bine yakin sahne aldigini belirten Meddah Yusuf Duru, Avrupa’da gerçeklestirdigi bir sahne gösterisinde kendisini dinlemeye gelen yabancilardan birisine Türkçe anlayip anlamadiklarini sordugunda “O kadar güzel ve gönül diliyle anlattiniz ki anlamamak ahmaklik olur.” yanitini aldigini söyledi.
“Gönül diliyle kime seslenseniz seslenin kesinlikle iletisim kurarsiniz. Çünkü kelimelerin ruhu vardir.” diyen Ünlü Meddah, “Bizi esref-i mahlukat yapan en önemli özelligimiz gönlümüz. Çünkü yere göge sigmayan Allah, kulunun gönlüne sigiyor. Gönlünüz askin ve mücadelenin yeridir. O yüzden gönlünüzü sürekli taze tutmalisiniz.” seklinde konustu.
Meddah Yusuf Duru, Türk toplumunda uzun süredir mücadele ruhunun unutturulmaya çalisildigindan sikayet ederek hayatin bir mücadele oldugunu ve hayat gayesinin gönülleri birlestirmek üzerine kurulmasi gerektigini ifade etti.
Ask kutsal bir duygudur
Türkiye’de gençligin aski unuttugunu ve askin mecrasinin degistirildigini söyleyen Yusuf Duru, Leyla ile Mecnun örnegini vererek “Kadin dedigin Fatih’i tek, fethi zor olmali. Ask, kutsal bir duygudur.” dedi.
Beseri askin insani olgunlastirdigini iddia eden Yusuf Duru, ask yasayan kisinin artik kendinden baskasini düsünmeye basladigini, kendi nefsi için yasamayi biraktigini ve sorumluluk duygusunun geliserek insanlik için çalismayi tercih ettigini belirtti. Yusuf Duru, kardesini kendisinden fazla düsünmeyen kisinin de gerçek Müslüman olamayacagini sözlerine ekledi.
Gösterisinde Çanakkale sehitlerini de anan Meddah Yusuf Duru, “Çanakkale’yi okudunuz mu, yasadiniz mi ya da hissettiniz mi?” diye sordu. Kina gecelerinde çalinarak oynanan 15’li türküsünün aslinda bir agit ve Çanakkale’ye giden 15-16 yaslarindaki gençler için yakilmis bir Tokat türküsü oldugunu söyleyen Duru, “Çanakkale’nin bu yil 100. yili. Çanakkale’yi unutmayacagiz, unutturmayacagiz. Siz de 100 yil önce Çanakkale’de canlarini veren askerlerimize vefa borcu olarak üç gün boyunca sofraniza bos bir tabak koyun.
Soranlara ‘Sehitlerimizden biri bize üç gün boyunca misafir’ deyin. 253 bin kaybimizin oldugu Çanakkale’ye vefa borcunuzu unutmayin.” dedi.
Çanakkale’de bir metrekareye 6 bin mermi düstügünü ve askerimizin bu mermilerden kaçabilecegi hiçbir yeri bulunmadigini söyleyen Duru, “Üç gün içerisinde topraklarimiza 90 bin ton mermi atilmis. Dünya tarihinde bu kadar çok merminin havada birbirine çarptigi bir savas daha olmamis.” diye konustu.
Yusuf Duru, Çanakkale’de bir Türk askerinin sehit olana kadar her gece okudugu ve düsman saflarinin da dinledigi “Su uzun gecenin gecesi olsam / Silada bir evin bacasi olsam / Dediler ki nazli yarin pek hasta / Basinda okuyan hocasi olsam” türküsünü dinleyenlerle paylasarak “Gönlünüzü asla ihmal etmeyin. Gönül Çalap’in tahtidir. Askiniz daim, yüreginiz kavi olsun.” sözleriyle konusmasini tamamladi.
Meddah Yusuf Duru’ya plaket takdim edilmesiyle etkinlik sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284