Sarikeçili Yörüklerinin Çadirda Televizyon Keyfi

Kis mevsimini Mersin`in Silifke ilçesine bagli Yesilovacik ve Akdere beldelerinde, sahile yakin kesimlerde geçiren Sarikeçili Yörükleri, günes enerjisi paneliyle elektrige kavustu. Çadirlari aydinlanan, televizyon izleme imkânina kavusan köylüler, büyük mutluluk yasadi.

Sarikeçili Yörüklerinin Çadirda Televizyon Keyfi
Karaman ve Konya'da yerlesik düzene geçmek umuduyla, yillardir mücadelelerini sürdüren ve girisimlerde bulunan Sarikeçili Yörükleri, çadirlarina taktirmis olduklari günes enerjisi paneli sayesinde Türkiye'de ve dünyada olup biten gelismeleri yakindan takip edebilecek. Sarikeçili Yörüklerinden Halil Öksüzoglu, Yörük çadirlarinin artik karanlikta kalmayacagini kaydetti. Günes panelini ilk olarak kendisinin taktirarak diger Yörüklere örnek oldugunu ifade eden Öksüzoglu, "At, esek, deve ve keçileriyle yaz kis konargöçer bir yasam süren Yörük kardeslerimiz artik çadirlarinda televizyon, radyo ve elektrik sayesinde birçok temel ihtiyacini karsilayabilecek. Kisa zaman içerisinde bütün Yörük çadirlarina bu elektrik panelinden taktirmayi düsünüyoruz. Bizlere destek verenlere tesekkür ediyoruz" diye konustu.
Öksüzoglu, "Bizler Sarikeçili Yörükleri olarak Yesilovacik beldesinde yaklasik 20 aileyiz. Toplam nüfusumuz 150'yi buluyor. Benim ailem ise sadece iki çadirda kalan 10 kisiyiz. Konar göçer bir hayat sürdügümüz gibi hayvancilik yaptigimizdan dolayi daginik bir yerlesime sahibiz. Çocuklari olan Yörüklerimiz, çadirlarini ögrenci servisleri geçmesinden dolayi yol kenarlarina kurdular. Bizim Yörük çadirimiz ulasima biraz daha zor ve uzak bir kesimde yer aliyor. Bu yasam seklimizden dolayi ne Türkiye'de olup bitenleri nede dünyada olup bitenleri yakindan takip edebiliyorduk. Aksamlari gaz lambasi esliginde oturuyor, erken saatlerde yatip erken saatlerde de kalkiyorduk. Günes paneli sayesinde elektrige kavustuk ve teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya basladik. Ancak artik göçebe yasamdan biktik. Yerlesik düzene geçip kendi evimizde, televizyonumuz, buzdolabimiz, radyomuz, çamasir makinemiz olsun istiyoruz. Bizlerin sorunlarini, yasadigi zorluklari gündeme getiren basin mensuplarina ve ilgililere de sonsuz tesekkürlerimi sunuyorum" dedi.
YERLESIK HAYATA GEÇME MÜCADELELERI DEVAM EDIYOR
Karaman'da arazi ve bina tahsisi konusunda çalismalarin 2006 yilinda basladigini ve henüz tamamlanmamis olmasiyla nedeniyle konar göçerlik yasantilarina devam ettiklerini vurgulayan Öksüzoglu, "Yillardan beri kendimize ait bir evimiz, bir tüten ocagimiz olsun istedik. Ama konargöçer bir yasam sekli hem bizleri, hem de egitim ögretim görme çagina gelen çocuklarimizi olumsuz yönde etkiledi. Yaz ayida olsa, kis ayida olsa, artik konargöçer yasamak çok zorlasti. Bizlerde bu konuda yerlesik düzene geçmek
amaciyla ilgili makam ve yetkililere sesimizi duyurduk, basvurumuzu gerçeklestirdik. Bu çalismalarimizi da sonuna kadar takip edip, önümüzdeki yillarda yerlesik hayata geçmek en büyük hayalimizdir. Bizlere sahip çikan ve yardimlarini esirgemeyen bütün idareci yetkililerimize tesekkür ediyorum" dedi.
Günes enerjisi panelini kuran ve nasil kullanilacagi konusunda Yörükleri bilgilendiren televizyoncu Mesut Atlay ise Yörüklerin artik günes paneli sayesinde televizyondan Türkiye'deki ve dünyadaki gelismeleri takip edebilecegini, ayrica aksamlari da çadirlarinda aydinlik bir ortamda oturabileceklerini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284