Sinema Günleri Festivali Basladi

Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan bu yil ilki düzenlenen ve 15-17 Haziran tarihleri arasinda yönetmen Mesut Uçakan’in filmlerinin gösterilecegi “Sinema Günleri Festivali” basladi.

Sinema Günleri Festivali Basladi

Piri Reis Kültür Merkezi’nde yapilan Sinema Günleri Festivalinin açilisina yönetmen Mesut Uçakan, Karaman Vali Yardimcisi Ferhat Burakgazi, Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, daire müdürleri ve vatandaslar katildi. Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta programda yaptigi konusmada, 10 bin yillik tarihi bir geçmise sahip Karaman’in çesitli medeniyetlere ev sahipligi yaptigini belirterek, “Yunus Emre’nin, Hz. Mevlana’nin, Karamanoglu Mehmet Bey’in ayak izleri bu ilde mevcut. Bu ilk etkinligimizin önümüzdeki yil gerçeklestirmeyi düsündügümüz daha genis kapsamli sinema festivallerinin bir baslangici olmasini diliyorum” dedi. Vali Yardimcisi Ferhat Burakgazi de, “Kültür ve sanata sicak yaklasimlarini müsahede ettigimiz Karamanli sanatseverlerle bulusmalarimizi, her baslikta kültürel faaliyetlerimizi hizlandirarak sürdürecegimizi belirtiyorum” seklinde konustu.

Daha sonra sinema yönetmeni Mesut Uçakan, “Sinemanin dünü, bugünü, yarini” konulu konferans verdi. Konferansta konusan yönetmen Mesut Uçakan, “Karaman’in Konya’nin gölgesinden kurtulmasi için kültür ve sanatta kendini daha fazla göstermesi gerekiyor. Çünkü kültürde tarih var. Karaman herkesin hayranlik duyacagi, saskinlik duyacagi ciddi bir tarihi sermayeye sahip olan bir sehir. Kültür meselesine talip olmak her kisinin kari degil. Onu izlemek, konusmak, yorumda bulunmak, düsünmek, tasavvur etmek, okumak her kisinin kari degildir. Er kisinin karidir. Bunun insanlarin günlük kargasalardan siyrilmasi gerçekten de gönlüne göre olan kültürün, olaylarin üzerine gitmesi lazim. Bunun için böyle etkinliklerde salonlari dolduramayan yetkili kisiler mahcup oluyorlar. Ama biz alistik bunlara mahçup olmuyoruz. Çünkü hakikaten ciddiyetin algisi azaldi. Hakikatin, helalin alicisi azdir” dedi.
Türkiye’de 30 milyona yakin sinema seyircisi bulundugunu belirten Uçakan, “Çogumuz sinema izleyicisiyiz. Bizzat sinemada izlemesek bile televizyon yatak odalarimiza kadar girdi. Oradan film seyrediyoruz. Ama bu toplum görmez ki, bu toplum bilmez ki bizi sinemayla yiktilar. Içimizi sinemayla bosalttilar. Konumuz sinemanin dünü, bugünü yarini. Söyle geriye dogru baktigimizda ilk filmler ne zaman çekilmis, ne yapilmis. Ilk filmlerle toplum nasil ta o dönemlerde manipule edilmis, nasil çarpik bir bati kültürü dikte edilmis. Nasil çagdas düsüncenin örnegi diye ögretmenle din adami karsi karsiya getirilmis. Günümüzde televizyonlarda yayinlanan dizilerin çogunun çok masum oldugu söyleniyor. Ama arka planda ise dizilerde tarih çarpitilip, insanlarin içi bosaltilmaktadir. Siyasette, ekonomide her ne kadar gelistigimiz söylense de ne yazik ki kültür ve sanatta sifiriz. Bunda birinci derecede suç toplumun degerlerini, inançlarini ortadan kaldirmaya çalisanlardadir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284