Türkiye Eurovision`da Yok

TRT Genel Müdürlügü, 2013 yilinda Isveç’de düzenlenecek 58. Eurovision Sarki Yarismasi’na katilmama karari alindigini açikladi. Karara gerekçe olarak 5 ülkeye taninan imtiyazlar gösterildi.

Türkiye Eurovision`da Yok

TRT Genel Müdürlügü’nden yapilan yazili açiklamada, kurumlarinin üyesi bulundugu Avrupa Yayin Birligi'nin (EBU) Eurovision Sarki Yarismasi’na, Türkiye'nin ilk kez 1975 yilindakez katildigi ve bu güne kadar toplam 34 yarismada yer alindigi belirtilerek söyle denildi:
“Ancak; 1976-1977-1979 ve 1994 yillarinda ise çesitli sebeplerle yarismaya katilmama karari almistir. Sarki yarismasi dönemi içerisinde ilk defa 1997 yilinda Sebnem Paker’in yorumladigi 'Dinle' adli eser üçüncülügü kazanmistir. Böylece Türk kamuoyunun yarismaya ilgisi artmis ve hep üst dereceler beklenir olmustur. 2003 yilinda Letonya/Riga’da Sertab Erener’in yorumladigi 'Everyway That I Can' isimli eserin birinci olmasi, Türk kamuoyunun tüm dikkatlerini üzerine çekmistir. TRT, son 10 yil içerisinde bir birincilik (2003), üç dördüncülük (2004, 2007, 2009) iki yedincilik (2008, 2012), bir ikincilik (2010) ile tarihi bir basariya imza atmistir. 2000’li yillarda Türkiye’yi temsil eden yarismacilarin basarisinda oylama sisteminin degistirilmesinin ve izleyici oylamasinin (televoting) etkisinin büyük oldugunun degerlendirilmektedir. Nitekim izleyici oylamasina geçilen 2003-2010 yillari arasinda sanatçilarimizin elde ettigi basarilar daha yüksektir.“
"DURUMUN HAKSIZLIGINI HER FIRSATTA BELIRTTIK"
2011 yilindan itibaren izleyici oylarinin etkisinin yüzde 50’ye indirildigine dikkat çekilen açiklama, söyle devam etti:
“Bu kararin alinmasinda EBU’nun ayricalikli üyesi 5 ülkenin (Almanya, Fransa, Ingiltere, Ispanya, Italya) son yillarda elde ettigi basarisiz sonuçlarin etkili oldugu degerlendirilmektedir. Nitekim ayricalikli bu 5 ülke (Almanya, Fransa, Ingiltere, Ispanya, Italya), yari final elemelerine katilmadan dogrudan finalde yarismaktadir. Bu durumun haksizligini her firsatta belirttik. 2013 yilinda Isveç/Malmö sehrinde yapilacak 58. Eurovision Sarki Yarismasi için bir ön hazirlik çalismasi yapilmis ve bunun için 02 Kasim 2012 tarihinde müzik sektörünün ve medyanin yer aldigi ve geçmisteki yarismalara katilarak belirli derece almis sanatçi, besteci, aranjör, vb. kisilerden olusan Eurovision Sarki Yarismasi Ikinci Özel Danisma Kurulu, Istanbul Radyosunda toplanmis ve katilimcilarin Eurovision Sarki Yarismasina hangi yöntemle eser seçerse daha iyi bir sonuç elde edecegi konusunda görüslerine basvurulmustur” denildi.
Bu yil Isveç/Malmö’de yapilacak olan 58. Eurovision Sarki Yarismasi’na ekonomik nedenlerle bazi ülkelerin katilamayacagi yönünde de duyumlar alindigina dikkat çekilen açiklama söyle devam etti:
“TRT’nin EBU (Avrupa Yayin Birligi) üyeligi çerçevesinde istirak ettigi Eurovision Sarki Yarismasi’na katilim karari her yayinci kurumun kendi inisiyatifindedir. Bu kapsamda Kurumumuz, 2013 yilinda Isveç’de düzenlenecek 58. Eurovision Sarki Yarismasi’na katilmama karari almistir. Bundan sonraki süreç içerisinde, Eurovision Sarki Yarismasi ikinci Özel Danisma Kurulu Üyelerinin görüsleri de dikkate alinarak, Kurumumuzun daha saglikli ve faydali degerlendirme yapmasi ve ileriki yillarin stratejisini olusturmasi planlanmaktadir. “
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284