Türkmen Kültürünün Tanitimi Projesi Sona Erdi

Türkmenler Kültür Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi tarafindan hayata geçirilen ve Mevlana Kalkinma Ajansi’nin destekleriyle yürütülen “Karaman Türkmen Kültürünü Tanitma Projesi” sona erdi.

Türkmen Kültürünün Tanitimi Projesi Sona Erdi
Projenin sona ermesi nedeniyle Valilik Toplanti Salonunda bir kapanis kokteyli verildi. Programa Vali Süleyman Kahraman, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Kemal Çokdinç, Vali Yardimcisi Latif Memis, Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Milli Egitim Müdürü Bekir Aksoy, Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, Il Genel Meclisi Baskani Mustafa Bayir ile davetliler katildi.
Programda bir konusma yapan Proje Koordinatörü Osman Ülkümen, bütçesi kisitli olan bu projeyi dolu dolu gerçeklestirdiklerini belirterek, “Amacimiz Karaman ve çevresinde yasayan bir toplulugunu tarihini, kültürünü, yasantisini tanitmakti. Günümüzde özellikle kültürümüz hizla kaybolmakta ve yozlasmaktadir. Bu proje kapsaminda birçok etkinlik yaptik. 2 bin adet bastirdigimiz Karaman ve Çevresi Türkmenleri adli kitabin dagitimini yaptik. Ayrica birde Türkmen kültürünü anlatan belgesel film hazirladik. Projedeki asil amaç hizla kaybolan kültürümüzü kayit altina almakti” dedi.
Türkmenler Kültür Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Olcay Ülkümen’de yaptigi konusmada, “Biz bu proje için yola çikarken amacimiz kaybolmaya yüz tutan kültürümüze isik tutabilmekti. Geçmisimizi gelecegimize aktarabilmekti. Bunu da basardigimiza inaniyorum. Çünkü Türkiye’nin degisik bölgelerinden tebrik mesajlari aliyoruz. Bize bu projede destek veren herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.
Vali Süleyman Kahraman’da insanlar gibi her sehrinde bir ruhu bulundugunu ve sehirlerin bu ruhla yasadigini ve sekillendigini belirterek, “Türkmen kültürü de Karaman’i sekillendiren ruhtur aslinda. Karaman’in tarihine, folklor degerlerine baktigimiz zaman bu ruhun ne büyük bir anlam ve önem tasidigini görürüz. Bugün sadece ülkemiz degil, dünyanin dört bir yaninda degisimler ve dönüsümler yasaniyor. Ama daha modern imkânlara kavusan insanligin, gönül dünyasindaki huzurun da azaldigina sahit oluyoruz. Karaman bu açidan oldukça sansli bir sehirdir; çünkü Karaman, bazi gelenekler kaybolsa da, geleneksel degerleri henüz tamamiyla kaybetmis degildir. Burada hepimize önemli görevler düsüyor. Bizler Karaman’i modern imkânlara kavusturdugumuz gibi, Karaman’in kadim kültürünü de yasatmakla mükellefiz. Karaman ve Çevresi Türkmenlerinin tarihini ve kültürünü konu alan bu projede bu niyetin ve bu çabanin bir ürünüdür. Karamandaki Türkmen kültürünü daha iyi tanimak aslinda Karaman’i daha iyi, daha güzel imar etmek anlamina geliyor. Karaman’daki Türkmen kültürünü tanimak, aslinda Karaman’in yarinlarini kurmak anlamina geliyor. Çünkü hiçbir bina temelsiz insa edilemez. Eger Karaman’i, Karaman olarak yasatmak istiyorsak onu besleyen bu kaynaklari da yasatmamiz gerekiyor. Elbette ki degisimler ve dönüsümler olacaktir; ama önemli olan o ruhu korumaktir. Karaman her zaman evinin kapisini, gönlünün kapisini misafirine açik tutan insanlarin sehri olmali. Karaman her zaman cömertligin, misafirperverligin, hosgörünün, sevginin sehri olmali. Ve Karaman Yeni Mevlânalarin, yeni Yunuslarin, yeni Mehmet Beylerin yetistigi bir sehir olmalidir” ifadelerine yer verdi.
Programda Dernek yönetimi tarafindan Vali Süleyman Kahraman’a, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Kemal Çokdinç’e, Vali Yardimcisi Latif Memis’e, Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez’e, Milli Egitim Müdürü Bekir Aksoy ve Il Genel Meclisi Baskani Mustafa Bayir’a projeye verdikleri desteklerden dolayi tesekkür plaketi ve Türkmen kültürüyle islenmis hali armagan edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284