Yörük Ve Türkmen Kültürü Tarihi Zeyve Pazari’nda Yasatilacak

KOP Bölge Idaresi Baskan Vekili Ihsan Bostanci, Anadolu cografyasinda bir esi daha bulunmayan Ermenek’in tarihi Zeyve Pazari’nin yeniden eski ihtisamina kavusturulacagini söyledi.

Yörük Ve Türkmen Kültürü Tarihi Zeyve Pazari’nda Yasatilacak

Karaman’in Ermenek ilçesinde bulunan ve yaklasik 600 yillik bir tarihi geçmise sahip olan Zeyve Pazari, KOP Idaresi ile Karaman Valiligi arasinda imzalanan protokol anlasmasi ile Yörük ve Türkmen kültürünün yeniden yasatildigi önemli bir turizm merkezi haline dönüsecek.
Türkiye’nin ‘Yeni Marmara’si olma yolunda emin adimlarla ilerleyen Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi, Aksaray, Karaman, Konya ve Nigde’den olusan KOP Bölgesi’nin, tarimdan sanayiye, ulasimdan altyapiya kadar birçok alanda topyekun kalkinmasi yönünde çalismalarini sürdürürken, bir taraftan da bölgenin tarihi ve kültürel miraslarina sahip çikiyor.
“Tarihi dönüsüm için 4 milyon lira”
Tarihi Zeyve Pazari’nda Yörük ve Türkmen kültürünün yasatilmasi amaciyla rekreasyon çalismalarinin yapilmasi projesinin hem Kalkinma Bakanligi’nin 2015 yili yatirim programinda yer aldigini hem de Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz tarafindan Nigde’de açiklanan KOP Eylem Plani’nda yer aldigini söyleyen KOP Idaresi Baskan vekili Bostanci, 2016 yilinda ilk çalismalari baslayacak olan rekreasyon projesi için 4 milyon liralik ödenek ayrildigini belirtti.
Zeyve Pazari’nin, Anadolu’da bir esi benzeri daha bulunmayan, açik pazar ve mesire yeri olarak Yörük ve Türkmen kültürünün halen yasatildigi nadir yerlerden biri olduguna dikkat çeken Bostanci, “Burada yaklasik 600 yillik tarih birikimi olan dogal ve kültürel bir mirastan bahsediyoruz. Günümüzde yöre halki, özellikle yaz aylarinda bahçesinde tarlasinda yetistirdigi sebze ve meyveleri, el emegi göz nuru yöresel ürünlerini kurduklari bu pazarda yerli ve yabanci turistlere sunuyorlar ve yillarca süre gelen bu kültürü devam ettiriyorlar. Yörük ve Türkmen kültürünün halen yasatildigi Zeyve Pazari'nda dogal ve kültürel denge gözetilerek rekreasyon çalismalarina baslayacagiz. Bu vesile ile hem var olan kültürün yasatilmasina, hem de yerel turizmin canlanmasina katki saglamis olacagiz” diye konustu.
Proje kapsaminda bölgeye gelen yerli ve yabanci turistlerin konaklayacagi kültürel evler, restoranlar, kir kahveleri, ürün satis ve sergi alanlari, piknik alanlari, araç park yerleri, alan peyzaji, elektrik, içme, sulama ve yagmur suyu, kanalizasyon gibi altyapi çalismalari yapilacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284