Yörüklerin Gözü Yolda, Akli Yerlesik Düzende

Yaz mevsimini Konya ve Karaman yaylalarinda geçiren, son konar-göçerler olarak bilinen Sarikeçili Yörükleri, havalarin sogumasiyla Mersin sahillerine dönmeye basladi.

Yörüklerin Gözü Yolda, Akli Yerlesik Düzende
Yaz mevsimini Konya ve Karaman yaylalarinda geçiren, son konar-göçerler olarak bilinen Sarikeçili Yörükleri, havalarin sogumasiyla Mersin sahillerine dönmeye basladi.
Anadolu'da bin yildir yasamlarini göçerlik üzerine kuran, ancak yerlesik düzene geçenlerin artmasiyla bugün sayilari parmakla sayilacak kadar azalan son konar-göçer Sarikeçililer, yok olmak üzere olan bir kültürün son temsilcileri olarak, yayla ile sahil arasindaki yolculuklarina devam ediyorlar.
Nisan ayi sonu itibariyle yaylalara göç eden, sonbaharda ise tekrar Akdeniz sahillerine inen Yörükler, eskiden oldugu gibi at ve deve sirtinda degil, motorize araçlarla göç ediyorlar.
Yasadiklari hayattan mutlu olmasalar da geçim sikintisi nedeniyle konar-göçer yasami sürdüren Sarikeçililer, yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarinda geçirdikten sonra kis mevsimini Mersin'in Silifke, Gülnar ve Aydincik ilçelerindeki sahile yakin yerlerde geçirmek üzere çiktiklari yolculukta Silifke'ye kadar ulasti.
At, deve, esek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük gelenegini sürdüren Sarikeçililer, yilin 3 ayini yolda, 3 ayini yaylada, 6 ayini da sahillerde geçiriyorlar.
Yol sartlarinin degisimi sonucu satin aldiklari un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayik, besik, yatak ve yorganlarini kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çesitli araçlara yükleyerek yola koyulan Yörüklerin hayvanlari ise otlatilarak götürülüp getiriliyor.
-Yerlesik hayat umudu-
Konar-göçer Yörük kültürünün son temsilcilerinden Ibrahim Yagal, Aa muhabirine yaptigi açiklamada, her türlü zorluklari sirtlayarak, geçim kaynaklari olan at, esek, deve ve keçileriyle sahiller ve yaylalar arasinda mekik dokuyan Yörüklerin Nisan ayinda çiktiklari yaylalardan dönmeye basladigini söyledi.
Hayvancilik disinda baska geçim kaynaklari olmadigini anlatan Yagal, "Artik göçebe hayati yasamaktan biktik. Göçebe yasam her geçen yil daha da zorlasiyor. Bizde bir an önce yerlesik düzene geçmek istiyoruz. Artik, konar göçer hayatin verdigi sikintilardan kurtulmak istiyoruz. Dilegimiz kisi sahillerde geçirdikten sonra yaz mevsimi için gidecegimiz Karaman ve Konya'da yerlesik düzene geçmek ve bir daha geriye dönmemek. Umariz yetkililer bizim yerlesik düzene geçmemizle ilgili çalismalarini tamamlar" dedi.
2006 yilinda Ankara'ya giderek Tarim ve Köyisleri Bakanligi yetkilileriyle görüsüp, Konya veya Karaman'da yerlesik hayata geçebilmek üzere basvuruda bulunduklarini hatirlatan Yagal, sunlari kaydetti:
"Görüsmenin ardindan Karaman'da arazi ve bina tahsisi konusunda çalismalara baslandi. Ancak henüz neticelenmedi ve bize uygun bir alan tespit edilemedi. Biz bu yil, yaylaya göç ederken, Mersin sahilerine bir daha gelmemeyi umuyorduk. hatta bu topraklardan vedalasarak göçe baslamistik. Ama bu sene de hayallerimizi ertelemek zorunda kaldik. Temennimiz, gelecek yil Karaman'daki evlerimize kavusabilmek. Bunun için yetkililerden yardim bekliyoruz."
Kisi geçirmek üzere Silifke'ye gelen Yörük ailelere mensup çocuklarin Yesilovacik ve Akdere beldelerindeki okullarda egitim gördügünü dile getiren Yagal, "Yasam sartlarimiz çok zor. Çadirlarimizda elektrik olmadigi için çocuklarimiz derslerine aksamlari çalisamiyor. Bazi çocuklar da okula yakin yerlerdeki ailelerin yaninda kaliyor. Çocuklarimiz zeki, ancak sartlar zor oldugu için okumalari da güç. Eger yerlesik düzene geçebilirsek, çocuklarimizin egitim görmesi de kolaylasacak" diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284