Mavi Tünel Ovaya Hayat Verecek

Örnegin geçen hafta Konya DSI yetkilisi Bagbasi, Bozkir ve Avsar barajlarina biriktirilen suyu Konya ve Karaman ovalarina Mavi Tünel kanali ile aktarilacak olan suyun 50 yil Konya ve Karaman ovalarinin su ihtiyacini karsilanacagini internet sitelerinde açikladilar. Hâlbuki Ayni projenin ( KOP ) basinda bulunan Prof. Dr. Mehmet Babaoglu Göksu vadisindeki derlerden aktarilacak olan su Ova’nin su ihtiyacinin üçte birini karsilayabilecegi görüsünde. Devletin kurumlari arasinda bir uyum ve bilgi akisi olmadigindan bazen böyle farkli söylemler olabiliyor ama bu bir mazeret olmamali. Kurumlar arasi güvenli ve dogru bilgi akisi saglanmalidir.
06.07.2012 günü internet sitelerinde yayinladiklari bilgi akisina Orman ve Su Isleri Bakani Sayin Veysel Eroglu’ya göre, KOP’ un kilit tasi Bagbasi Baraji’dir. Baraj su tutma islemine basladi. Mavi tünel kanali ile Konya ve Karaman ovalarina 414 milyon metre küp su aktarilacak. Suyun 100 milyon metre küpü içme suyu olarak kullanilacak. Mavi Tünel ile Konya ve Karaman ovalarinda 1.500.000 dekar tarim arazisi sulanacak.
Elbette Göksu çayini olusturan yüzlerce derelerin sulari çaglar boyu bosuna denilecek sekilde Akdeniz’e akti durdu. Taseli’nin tasini topragini Silifke’de denize tasidi. Yerine gör suyolu oldu, kus uçmaz kervan geçmez olarak yasanan zamanlarda zengin Taseli ormanlarini Göksu ile birlikte Silifke’ye kadar götürüp uzak diyarlara gitmesini sagladi.
Su an Göksu’nun Konya ve Karaman’a yakin kollari üzerinde Bozkir ve Bagbasi barajlari ve Taskent kolu üzerinde Avsar Baraji kuruluyor. Bu barajlarda birikmis olan tatli sular içme ve sulama amaçli olarak Mavi Tünel kanali ile Ova’ya aktarilacak. Ova’nin suya kavusmasi ile verim de birkaç misli artacak ve milli ekonomiye katkisi ile ülkemizin ekonomik deger artisi yükselecek ama hangi ürünlerin tarimi yapilacagi hakkinda bir bilgi bir hazirlik yok gibi. Güneydogu Anadolu Projesi daha hayata geçirilmeden hangi ürünlerin tariminin yapilacagi planlanmis ve çiftçiler bilgilendirilmisti.
Süphesiz KOP’un hayata geçirilmesi yöreye ve ülkeye büyük arti deger kazandiracaktir ama bir de su kaynaklari çevresinde yasayan yoksul halkin durumuna bakalim: Yaklasik bes bin yildir Taseli Platosu, Göksu kanali ile Akdeniz ülkelerine tomruk (kereste ) vermekte ve karsiliginda hiçbir sey almamakta idi. Son yillarda- binlerce yildir içinde yasadigi ormanla bütünlesen ve ormana hayat veren kil keçilerini de yasakladilar ve köylülerin nefesini kestiler. Karaman ilinin nüfusunun % 36 si KOP Daire Baskani Babaoglu’na göre daglik köylerde yasamaktadir. Bu köylerle ilgili projeler gelistirmek ve onlarin köylerinde kalmasini saglamak KOP bakimindan önem arz eder. Geçen sayida yazdik. Karaman’in Bucakkisla tarafindaki köylerin tarim sulama sulari HES tarafindan kesildi. Köylüler magduriyetlerini devletin ilgili birimlerine anlatincaya kadar akla karayi seçtiler. TASELI’inde esgüdümlü çalisma ve planlama olmadigindan kurumlar arasi çeliskiler nedeni ile Taseli Yöresi halki ( Mut, Karaman dag köyleri, Ermenek, Hadim, Taskent, Bozkir ) en ufak olumsuzlukta büyük zarar göreceklerdir kaygisini tasimaktayim. Karaman- Bostanözü köyünün sulama suyunun HES’ çiler tarafindan kesilmesi yasanan ilk belirgin örnektir. Temenni ederiz ki yörede insanlarimiz ve diger canlilar için iyi örnekler yasansin ve insanlarimizin refahi artsin.
Biz, 1750 rakamli Sariveliler’de zeytin yetistiren(! ), sariçami yiyor ve ormani bitiriyor ( On bin yildir keçi ormani bitirmedi aksine hayat verdi.)diyen, HES’ ler nedeni ile köylülerin tarim sularini kesen ve yöreyi tanimayan, Yöre’nin var olan zenginliklerin halkimiza yansitamayan zihniyete karsiyiz.
Sonuç olarak, Mavi Tüneller ve benzerleri Yöre’den aldigi ve alacagi ekonomik deger kadar Yöre’ye de faydali seyler verebilmeli. Biz 1934 yilinda Ermenek Belediyesi tarafindan yaptirilan Ermenek HES’ in elimizden nasil alindiginin üzüntüsünü yasadik. Tarih boyu hep Yörenin insan, hayvan ve bitki varligi baskalarinin refahi için harcandi. Artik Taseli Yarimadasi’nin çok kit olan zenginlikleri ora halkinin refahina yansisin istiyoruz.
YORUM EKLE

banner284