MHP’YE OY KAYDI!

CHP, genel seçimler sonrasinda yaptirdigi bir arastirmada bu sonuca ulasmis. Yani CHP’li seçmen, MHP %10’luk barajin altinda kalmasin ve parlamentoya katilsin diye, MHP’ye oy vermis!

MHP’ye bir parça oy kaymis olabilir. Oylar, sürekli olarak ve bir biri ardinca yapilan yanlisliklar sonucunda AKP’ye kaydi. Bu böyle biline diyorum.

Siyasi partilerin oy kazanmalarinda veya oy kaybetmelerinde belirleyici unsur, dogruyu yapmalarindan çok; yanlisi yapmis olmalaridir.

AKP’nin baslattigi Kürt Açilimi politikasi sonucunda, Habur’da yasananlar, kamuoyunda, AKP’nin yanlis yaptigi imajini dogurmustu. Yapilan anketlerde de AKP’nin oyunun, %36-38’e geriledigini; buna karsin, CHP’nin oyunun %30-32, MHP’nin ise %16-18 oldugunu göstermekte idi.

MHP’de kaset komplo loru ve Öcalan’in idami konusunda yersiz ve gereksiz olarak yapilan polemikler oy kaybina neden oldu.

CHP’nin ilk yanlisi, seçimler arifesinde ortaya çikan “liste küskünlügü” oldu. Yillarca partiye hizmet etmis deneyimli siyasilerin, liste disi kalmalari karsisindaki tutum ve davranislari, partiye karsi kamuoyunda parti içi bir bütünlügün olmadigi kanisini verdi, olumsuzluk dogurdu.

Bu yanlisligi, seçimler sirasinda, yapilan propagandalardaki üslup ve vaatler takip etti.

Halk iktidari yaklasimi yanlisti. I.inci Dünya Savasi’ndan sonra iktidarlari ellerinde bulunduran hanedanlar çökmüs ve imparatorluklar dönemi kapanmisti. Bunun yerine halkin iktidarina dayali ulus devletler olusmustu. Bu nedenle yüz yil geriye gitmeye ne gerek vardi… Ayrica CHP’yi kuranlar, 23 Nisan 1920’de “halk iktidarini” saten kurmuslardi. Simdi, CHP’den beklenen bilim temelinde “bilgi iktidarini” kurmaktir.

Mazotun fiyatini iki yüz lira ucuzlatmak vaadi yanlisti. Kirk dört milyon seçmenden kaç çiftçi ve köylü seçmen mazot ile dogrudan iliskili idi. Çiftçi ve köylülerin siyasi egilimleri sürekli olarak sag olarak yansimadi mi? Mazotu vermeyi vaat ettiginiz kisi, bir yilda iki yüz litre mazot kullanir, bu da bu kisiye dört yüz lira kazandirir. Bu kisilerin mazotu bir buçuk liradan alip, iki liradan satmayacaklari nasil garanti edilecekti. Ayrica küresellesen günümüzde “bilgi toplumu” olusmus ve tarim toplumu yüzyillarin çok gerisinde kalmistir. Günümüzde: teknoparklar, silikon vadileri, bilisim sektörleri, nano teknolojileri, ileri teknolojiler(yüksek teknolojiler) vb. öne çiktimislardir. Bunlardan hiç bahsedilmedi. Sadece, çok kisa olarak kobiler dile getirildi.

Özel Yetkili Mahkemelerin, altyapisini hazirlamadan kapatmayi vaat etmek yanlisti.

Belediyelerle ilgili mali özerklik vaadi yanlisti. Seçmen bu vaadi BDP’nin ortaya attigi demokratik özerklikle örtüsüyor olarak algiladi. Basbakan’da bu yanlis algiyi çok iyi kullandi. CHP, en çok oyu da bu vaadi nedeniyle kaybetti.

Sayin Kiliçtaroglu’nun çok sik olarak Basbakan’i televizyonlarda tartismalara çagirmasi, sanki bir yigitlik gösterisi olarak yansidi. Oysa burasi bir Kirkpinar alani degil, bir siyaset alaniydi. Yapilan buna benzer yanlisliklar çogaltilabilir.

CHP, yillardir yaptigi yanlisliklarla maalesef siyaset yapacagi alanlarini daraltiyor ve bu aliskanligindan da bir türlü vazgeçmiyor. En son yaptigi yanlislik, “yemin boykotu” oldu. Bu davranisiyla da CHP, tamamen AKP’ye teslim oldugunu gösterdi.

Sayin Kiliçtaroglu seksen bir vilayeti ve üç yüze yakin yöreyi dolasti, çalismalarini eksiksiz yerine getirdi ancak hep yalniz kaldi. Bu çalismalarda örgüt çalismalari yeterli degildi ve bütün yük Sayin Kiliçtaroglu’nun omuzlarinda idi. Sayin Kiliçtaroglu’nun ortaya koydugu bu çabalar da iktidar olmak için yeterli olmuyor.

CHP parti olarak ne zaman iktidar olmaya motive olacak ve ne zaman halkin ihtiyaçlarini ve beklentilerini de saptayip, halki iktidar yürüyüsü için ne zaman motive edecek?

Kemal UYSALER
14.07.2011 IZMIR-KARABURUN




 
YORUM EKLE

banner284