ORDAN-BURDAN… SEHIRDEN…

Bakin ne diyecegim. IKEV yayin organinda Karaman tadinda yazilar yazan Sayin Sami Y. Ölçer gibi düsünüyorum. Böylesi yazilarin, böyle uzun yazilarin okunmadigini biliyorum. Eger okunsa idi bir kisi bile olsa çikip, dogru yazmissin veya yanlis yazmissin derdi. Yine de eskaza okuyan varsa lütfen sonuna kadar okusun isterim.
Sehrin girislerinden baslayalim.
Konya yolu Köprülü Kavsagi yapildi bitti. Konya yönünden gelen fakat çokta yogun olmayan araç trafigi bekleme yapmadan Mersin istikametine devam edebiliyor. Fakat diger istikametlere yönelecek araçlar ise eskiden oldugu gibi trafik lambalarina tabi. Daha birinci yilinda üst bölümlerinde yer yer çökmeler göze çarpiyor. Benzeri proje Eregli yolunda da uygulandi. Kontrollü olarak trafige açildi. Yapilanin kötüsü olmaz elbet. Ama öncelikle mi yapilmasi lazimdi, bilemiyorum.
Birinci TOKI civarina yapilan Kapali Pazar yeri haftada bir gün kullaniliyor. Bu modern Pazar yeri sehrin en güneyi Toroslar noktasinda yalnizliktan üsüyor. Keske daha yogun yapilasmanin oldugu Yunuskent olarak bilinen bir bölgede yapilsa idi. Sair günlerde ise araç park yeri olarak da kullanilabilse idi daha mi isabetli olurdu, bilemiyorum.
Sehrin eskiden beri en eski esnaf merkezli Gazipasa Caddesi Gazipasa Bedesteni, Helvacilar Sokagi ve Kadirhane Sokaginin üzeri eskisine oranla güzel bir malzeme ile kismen kapatildi. Kismen diyorum; çünkü kar yagipta tipiye çevirdigi zaman çatilarda birken karlar o kismen kapatilmayan yerlerden bir hücum ediyor ki yazi (ova)’nin yüzündeki tipiyi aratmiyor. Önümüz kis gelip görmek bedava. Ayrica muhitim oldugu için iyi biliyorum. Yapilanin kötüsü olmaz elbet. Ama piril piril günesten ve yilda sadece birkaç defa yagan ciliz yagmurdan bir rahatsiz olan mi vardi da yapildi, bilemiyorum.
Otogar bu yil içinde tadilata alindi. Iyi de oldu. Girisindeki o kasaba garaji görünümüne de bir el atilsa iyi mi olurdu bilmem. Tesisin içi ve disinda bir yil içinde yap-bozlar, yap-yiklar yasandi. Ortada belli bir proje mi yoktu, yoksa kafalar mi karisikti, bilemiyorum.
Aktekke Kent Meydani, Türk Dili Parki ve Karamanoglu Mehmet Bey heykelinin külleri üzerine yapildi. Öyle bir proje uygulandi ki; hem, Birinci Istasyon Caddesi ile Imaret yolu olarak bilinen Mehmet Bey Caddesi baglantisi, hemde Otuz Metrelik Yol olarak bilinen Atatürk Bulvari ile Hastane Caddesi olarak bilinen Turgut Özal Caddesi hadim edildi. Hadim edilen bu ikinci baglanti Turgut Özal Caddesi yönünde tekrar açildi ki bu tercih isabetliydi. Ama gel gör ki bu koca meydan yilda sadece birkaç organizasyona ve toplamda bir ayi geçmeyen bir kullanimla bir ay çalisip onbir ay yatiyor. Eski mevcut durumunun üzerine kuma getirmeye ve bunca masrafa degermiydi tartisilir. Tartisildi da… Yapilanin kötüsü olmaz elbet. Ama yerine konulan sey daha verimli daha islevsel olsa idi kimsenin bir diyecegi olurmuydu, bilemiyorum.
Gelelim Ismetpasa Caddesine…
Vay benim yalniz ve garip Mecburiyet Caddem..! Son 10-15 yilda senin basina gelenleri eski mahallem oldugun için çok iyi biliyorum. Altin üstün kaç elden geçti, ugruna ne paralar döküldü sayamadim. Hakkinda her daim rivayetler muhtelifti. Çoklugundan aklimda tutamadim. Üzerinde eski Türkiye Emlak Kredi Bankasi olan metruk yapi nihayet ortadan kalkti. Isabetli oldu. Bu yikima üzüldüm dersem yalan olur. Ama bir yil önce kenarda bir yerde kimseye bir zarari olamadan duran eski Adliye Binasinin yikilisina ise üzülmedim dersem yalan olur. Vay benim Mecburiyet Caddem..! Senin basina gelenleri bir bir bilen ben bile, bundan sonra basina gelecekleri inan bilemiyorum. Üzerinden geçerken tekerlekleri ritimle dönerek melodi gibi sesler çikaran lastik klaksonu ile caddeyi dolduran Merhum Faytoncu Mehmet Bacaklar, Kisa’nin Ismet Abinin babasi Mehmet Kisalar yattiklari yerden kalksalar da bir baksalar haline. Taniyabilirler mi acaba. Aslinda senin bu durumuna sebep olanlar vakti geldiginde sendeki gerekli degisimi ve dönüsümü yapamayanlardir. O tren geçti. Çare yok. Artik sana her isteyen istedigini yapabilecek.
Karamanli yerlesik nüfusu kadar sigortaliya sahip olmakla övündügü halde SSK Hastanesi 25-30 yil gecikmeli olarak demiryolu ile karayolu arasina sikistirilarak yapildi. Yapildi diye sevinirken çok geçmedi. Bu topraklarda Yunus Emreler, Piri Reisler, Kazim Karabekirler, Rauf Denktaslar kaynayip dururken, 82. Yil Devlet Hastanesi oldu. Olabilir diyelim. Zaten oldu da. Rakamlarin ve yapilanin kötüsü olmaz elbet. Ama koca komplike bu yapi neden çeyrek kapasite kullanilir. Iste bunu bilemiyorum. Düne kadar haci bekler gibi bekledigimiz hastane yoktu. Bugün hastane var fakat içinde adeta doktor yok.
Dünya büyük derler. Ama gel gör ki koca Karaman Ovasi dururken tuttuk sehrin tek çukuruna Valilik yaptik. Kisin bahçesinde hele merdivenlerinde yürüyebilmek Sibirya Steplerinde yürümekten daha zor. Yapilanin kötüsü olmaz elbet. Ama afedersiniz, deveye inis mi – yokus mu seversin diye sormuslar. O’da düz yolun suyu mu çikti demis. Artik iyiden bilemez oldum.
Son günlerde Karamanoglu Mehmet Bey Dogum Evi ve Çocuk Hastanesinin TOKI tarafindan yikilacagi söyleniyor. Bu hastane sadece Karaman için degil çevre ilçe ve köyler için büyük nimet. En fazla 10 yil önce 85 yasindaki Karamanimizin Kemal Bayat amcasi ve Doktor Celalettin Özer’in fikir babaligi ve yüzlerce hayirseverin bagislari ile yapildi. Bagislarinin demirden bir tokatla yerle bir edildigini görmek onlari ziyadesiyle üzer. Eger yikilirsa çok yazik olur.
Yukaridaki bu yatirimlar yillar içinde yapilmis. Dogru yapilmis. Az yapilmis çok yapilmis. Ama yapilmis. Bana kalmaz ama, eger bana kalirsa belki de yapilmasi gereken en önemli sey, sehrin dört bir yönüne; doguda Eski Garaj batida Aktekke Camii, kuzeyde Alparslan Türkes Parki ve güneyde Dikbasan Camii civarlarina yapilacak dört adet katli otoparklardir. Yukaridaki yatirimlara bulunan kaynak, katli otoparklar içinde bulunabilir. Bu ertelenebilecek bir proje degil, aciliyet kesbeden bir projedir. Yetmez. Bu proje uygulandiktan sonra bile son derece yetersiz en az on caddede gündüz saatlerinde park yasagi uygulanmali. Trafikte tek yön uygulamasina ise son verilmelidir. Sehir bize uymuyorsa, biz sehre uymaliyiz. Karamanin kisa vadede önceligi olan proje iste budur. Yerel yöneticilerimizin Ankara’da bu projeye hatta her projeye destek verecek güçlü adresleri vardir.
Hakki Teke Piknik ve Orman Alanina 10 yildir çivi çakilmadi. Bir yildir ise kapali duruyor. O bize tepeden bakiyor, biz O’na asagidan mahcubiyetimizden basimizi kaldirip bakamiyoruz.
Kale ve çevresi derin uykusunda. Burasi Konyalinin, Ankaralinin elinde olsaydi, cennetten bir köse yapilip biletle girilir hale gelirdi. Yazdim, yine yaziyorum. Bu tarihi Karaman Kalesi tepesine büyük ve modern bir Nikah Salonu yapilmali. Böylelikle kismen dogal bir güvenlikte tesis edilmis olur. Yapilacak diger sosyal ve kültürel donatilarla buraya hareketlilik kazandirilip faydasiz misafirlerinden arindirilmalidir. Tarihi tepenin birinci ihtiyaci tesis, ikinci ihtiyaci güvenliktir. Tepe mutlaka ama mutlaka kurtarilmalidir.
Yunus Emre Camii ve küçük bahçesinde henüz çocuk yasta ölen küçük amcamin mezarinin da bulundugu (Aslinda yok oldugu) Yeni Minare Camii tadilatlari pek mi bir uzadi ne..? Koynuna emanet edilenleri bu denli ayakta tutmak dogru olmasa gerek.
Bir yil önce bazi bölgelerde kaldirimlar yenilenirken Sayin Belediye Baskanimiza ulasamadim. Kaldirimlarin bas kisimlari egimli yamuk yumuk degil de, sadece 70x100 ebatinda 10o rampali yapilsa uygun olur. Karaman kis memleketi malum. Böyle bir egimli kaldirimda kayip düsen aldigim darbeden bel fitigi olup bu yüzden 5 yildir gitmedik doktor birakmayan sikinti çeken biri olarak söylüyorum.
Belediye bu yil 137 kisiye Huzur-Hobi Bahçesi hediye etti. Sehir içinde alamadigimiz selami, bulamadigimiz sosyallesmeyi burada bulduk. Sadi Sanver gibi 137 dost sahibi olduk. Ne mutlu bize..!
Sehir mezarliginin duvari ve yollari iyilestirildi. Yeni yollar açildi. Artik burada planli define bir an önce geçilmelidir. Dolu bölgelerde yeni seyler yapmak zor olabilir. Daha serbest bölgelerde yeni ana yollar ve tali yollar kilitli tasla 50 yil sonrasina göre planlanip yapilmalidir. Hani ne derler: Bir yerden baslamak lazim.
Birkaç yil önce 30 yillik Demiryolu Üst Geçidinin yikilmasi gerektigini yazmistim. Ben yazdim da yikildi demiyorum elbet. Vadesi dolmus yikilasi varmis. Yikildigina üzülen biri varsa getirin ben izah-ikna ederim. Ooh..! Yikildi da kurtulduk hepimiz. Yerine bu sikisik alana alt geçit yapilacakmis. Hem de nasil iyi olur. Böyle bir dar alanda alt geçit uygulamasi komsumuz Eregli Devlet Hastanesi Kavsagi’nda var ve onlarca yildir kullaniliyor. Demek ki bazi seyler yapilabiliyormus. Yikim için 30 küsür yil nasil ve neden durduk. Birisi çiksa da bize izah etse.
Birkaç yil evvel Dogukisla girisine kavsak ve refüj yapilmali diye de yazdim. Çok sükür bu yüzden meydana gelebilecek bir kaza olmadan yapildi. Ben yazdim da yapildi demiyorum elbet. Yapilasi varmis. Yapildi.
Yapimi, sürücü ve yayalar için biraz uzun ve zahmetli olduysa da Karamanli bu yil “sicak asfaltla” tanisti. Gördügüm bildigim sehirler arasinda en kötü asfalt kaplama bizde. Yamasiz bir metre kare yol yok diye yazmistim. Ben yazdim da yapildi demiyorum elbet. Meger un varmis, yag varmis, seker varmis da helva yapilmayi bekliyormus. Fenada olmadi hani. Simdi yapilacak sey, servis kabiliyeti yüksek bu “sicak asfalt”in elinden tutup diger cadde ve sokaklarla tanistirmaktir.
Insani degerlerimizin hasletlerimizin hizla tüketildigi gezegende insanoglu bazen egitim, saglik, ulasim, teknoloji vb. alanlardaki yatirim ve hizmetleri varsa bile görmemeye meyilli olabiliyor. Ama yukarida paragraf paragraf yazmaya çalistigimiz küçük fakat göz önündeki pratik seyleri görür ve ister. Bu durum büyük seyleri görmez, anlamaz, bilmez ve istemez manasina gelmez. Çünkü insanoglunun istek, dilek ve ihtiyaçlari sinirsizdir. Doymak bilmez.
Uzun ve soguk kis mevsiminde çok kar, bol yagmur ve bol kis günesli günler görme dilegiyle. Yeni Yiliniz Kutlu Olsun…
 
YORUM EKLE

banner284