Bakan Elvan: “Demiryolu Hat Uzunlugunu 25 Bin Kilometreye Tasimayi Hedefliyoruz”

Demiryolu Hafif Rayli Sistemler, Altyapi ve Lojistik Fuari’nin (Eurasia Rail) açilisina katilan Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, demiryolu hat uzunlugunu 25 bin kilometreye tasimayi hedeflediklerini söyledi.

 Bakan Elvan: “Demiryolu Hat Uzunlugunu 25 Bin Kilometreye Tasimayi Hedefliyoruz”

Bu yil dördüncüsü düzenlenen Uluslararasi Demiryolu Hafif Rayli Sistemler, Altyapi ve Lojistik Fuari (Eurasia Rail), Yesilköy’de bulunan CNR Fuar Merkezi’nde kapilarini açti. Fuarin açilisina Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile yerli ve yabanci çok sayida davetli katildi.
Fuarin açilisinda konusan Bakan Elvan, “Bu yil dördüncüsü düzenlenen ve her yil katlanarak artan bir ilgiyle karsilanan bu fuar, Türkiye’deki demiryolu politikasinin ne kadar dogru yürütüldügünün de önemli bir göstergesi. 2003 yili öncesine kadar Türkiye’de demiryollari unutulmaya yüz tutmustu. Demiryollarini, 2003 yilindan itibaren bir devlet politikasi olarak ele aldik ve öncelikli sektör olarak belirledik. Bu politikayla birlikte demiryollari hizli bir gelisim sürecine girdi. Bizzat Atatürk tarafindan refah ve ümran yolu olarak kabul edilen demiryollari yeniden Türkiye’nin gündemine girdi” seklinde konustu.
Son 11 yilda demiryollarina 20 milyar TL’lik yatirim yaptiklarini vurgulayan Bakan Elvan, “Bu yatirimlarla 11 yilda 1366 kilometresi yüksek hizli tren hatti olmak üzere, bin 724 kilometre yeni demiryolu hatti yaptik. 2 bin 500 kilometrelik kisminin yapimi devam ediyor. 2023 yilina kadar yapilacak olan yatirim hedefi ise yaklasik 100 milyar tl.3 bin 500 km YHT hatti; 8 bin 500 km hizli tren, 1000 km de konvansiyonel demiryolu yapma hedefimiz var. Bu yatirimlarla 2023 yilina kadar toplam demiryolu hat uzunlugunu 25 bin km’ye tasimayi hedefliyoruz” dedi.
Bakan Elvan, Türkiye’nin 40 yillik bir yüksek hizli demiryolu projesi hayali oldugunu ve 2004 yilindan itibaren bu projeleri gerçeklestirmeye basladiklarini ifade ederek, “Türkiye’nin 40 yillik hayali olan yüksek hizli demiryolu projelerini 2004 yilindan itibaren gerçeklestirilmeye basladik.2009 yilinda Ankara-Eskisehir, 2011 yilinda Ankara-Konya ve 2013 yilinda Eskisehir-Konya Yüksek Hizli Demiryolu hatlari hizmete aldik. Ülkemiz dünyada sekizinci, Avrupa’da altinci yüksek hizli tren isletmecisi ülke oldu. Çok yakin zamanda Eskisehir-Istanbul hattinin açilisini yapacagiz. Insaatlari devam eden Ankara-Izmir, Ankara-Sivas ve Ankara- Bursa projelerinin art arda hayata geçirecegiz. Bu projelerin hayata geçmesiyle birlikte ülke nüfusunun yüzde 46’sina tekabül eden 15 ilimiz yüksek hizli trenle birbirine baglanmis olacak. Böylece mevcut çekirdek yüksek hizli tren agi, agirlikli olarak dogu bati aksinda ülke geneline yayilmis olacak. Dünyanin dikkatle takip ettigi, iki kitayi denizaltindan birlestiren Marmaray projesini hayata geçirdik. Marmaray; Tarihi Demir Ipekyolu projesinin de önemli bir parçasi. Tarihi Demir Ipekyolu’nun da yapimi devam ediyor. Tamamlandiginda Pekin’den, Londra’ya kesintisiz demiryolu ulasimini saglayacak. Demiryollari millete yük iken, bugün milletin yükünü çeken bir kurum haline geldi. Demiryollarina yapilan yatirimlar neticesinde yük ve yolcu tasimalarinda da önemli artislar yasaniyor” diye konustu.
TCDD’nin son 11 yillik dönemde yolcu tasimalarinin yüzde 59 artisla 76,9 milyondan 122 milyona ulastigini kaydeden Balan Elvan, “Sadece bunlarla yetinmedik. Türkiye’de yerli demiryolu endüstrisini gelistirmek için kollari sivadik. Sakarya’da hizli tren ve metro araçlari, Çankiri’da hizli tren makaslari, Sivas, Sakarya, Afyon, Konya ve Ankara’da hizli tren traversleri, Erzincan’da ray baglanti malzemeleri üreten tesisleri kurdurduk. Yeni nesil demiryolu araçlarinin üretilmesi için tasarimi ve teknolojisi ülkemize ait milli tren projesi baslattik. Bu proje kapsaminda Milli Yüksek Hizli Tren Seti, Dizel Tren Seti (DMU), Elektrikli Tren Seti (EMU) ve Yük Vagonu gelistirilecek. Türkiye milli tren projesi kapsaminda üretilmesi hedeflenen yüksek hizli trenin konsept tasarimi tamamlandi, endüstriyel tasarim çalismalari devam ediyor. Yerlilestirme çalismalari kapsaminda Eskisehir ve Ankara’da demiryolu sanayi kümelenmeleri olusturduk. Ankara ve Eskisehir’den iki küme halinde 153 firmamiz isin içinde. Eskisehir’de yüksek hizli tren, lokomotif, vagon, dizel motor, cer motoru, boji ve hafif rayli sistemler üretmeye basladik. Ankara Metrolarinda kullanilacak 324 yeni metro aracini üretecek ve 110 milyon dolar yatirim maliyeti bulunan tesisin temelini geçen yil attik. Bu fabrikada Türkiye’de kullanilacak metro araçlarini üretmeyi ve komsu-çevre ülkelere de ihracat yapmayi hedefliyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284