CHP’den Çiftçiye Mazotu 2 TL`den Verme Sözü

Haziran ayinda yapilacak olan seçim çalismalarina erken baslayan Cumhuriyet Halk Partisi merkeze bagli köy ziyaretlerini sürdürüyor.

 CHP’den Çiftçiye Mazotu 2 TL`den Verme Sözü

Geçtigimiz gün Boyalitepe köyüne giden CHP Il örgütü burada ülke tarimi ve çiftçinin durumu ile ilgili degerlendirmelerde bulundular. Il Baskani Ismail Atakan Ünver, Milletvekili aday adayi Mustafa Cem Kagnici ve parti yöneticilerinin katildigi ziyarette, Il Baskani Ünver, CHP iktidarinda çiftçiye mazotu 2 TL’ye vereceklerini açikladi.

Ünver yaptigi açiklamada, Boyalitepe Köyünde arazi toplulastirmasindan kaynaklanan bir takim sorunlar oldugunu, verimli arazilerle verimsiz arazilerin ayni toprak sinifinda degerlendirilerek toplulastirmanin bu temelde yapildigini, bunun da haksizliklara ve esitsizliklere yol açtigini, köylünün de bu durumdan rahatsiz oldugunu bildiklerini, ilgililerin bu sorunu en kisa sürede çözmesi gerektigini belirtti.
Köylülerle yapilan sohbette Ünver, “Türkiye’de tarim yillardir gerilemekte, tarimla ugrasanlarin sayisiyla birlikte, tarimsal üretim de düsmektedir. Dört yildir çesitli sebeplerle faizi ile birlikte ertelenen borçlar, çiftçimizi kara kara düsündürmektedir. Bu ertelemeler nedeniyle gerek Ziraat Bankasindaki gerekse de Tarim Kredi Kooperatiflerindeki kredi limitleri dolan çiftçimiz, sözkonusu kuruluslardan kredi alamadigi için özel bankalarin faiz, ipotek ve haciz girdabina düsmüs durumdadir. Bu ertelemelerin vadesi 30 Agustos’ta dolacak ve çiftçimiz dört yildir faizi ile birlikte ertelenen kredi borcunun altinda ezilecektir” dedi.
Ülke tariminin ve çiftçinin sorunlarina dikkat çeken Ünver, tarimdaki bu yapisal sorunlarin çözümü, ancak tarimsal üretim girdilerinin düsürülmesi, verimin artirilmasi ve ürün fiyatlarinin çiftçinin yüzünü güldürecek sekilde yükseltilmesi ile mümkün olacagini, ancak AKP’nin, iktidarda oldugu 12 yil boyunca bunun tam tersini yaptigini, ayni zamanda AKP döneminde Türkiye, bugdaydan samanda kadar birçok tarimsal ürün ithal ederek yilda yaklasik 20 milyar TL olmak üzere 12 yilda toplam 260 milyar TL’lik tarim ürünü ithalati gerçeklestirdigini, ithalata harcanan bu paranin bir kismi, ülke tariminin gelisimi için harcanmis olsaydi bugün çiftçimizin birçok sorunun çözülmüs olacagini söyledi.
CHP Il Baskani Ismail Atakan Ünver, “Bu çerçeveden baktigimizda çiftçimizin üretim maliyetini artiran en büyük kalemlerden birisi mazot maliyetidir.1 litre mazot fiyatinin içinde 2,28 TL dolayli vergi, ÖTV+KDV vardir. Biz CHP olarak çiftçimizin üretim maliyetini düsürmek adina, mazot üzerindeki bu dolayli vergileri çiftçimizden almamayi taahhüt ediyoruz. Bu dönemde AKP Iktidari tarafindan da çiftçimize mazot destegi yapilmaktadir. Ancak bu destek, yillik 500 milyon TL düzeyindedir. Oysa sadece mazotta uygulanan fiyat politikasi sonucunda AKP, çiftçimizden yillik 9 milyar TL dolayli vergi toplamaktadir. Yani, oransal olarak baktigimizda AKP, çiftçimizden haksiz yere 18 TL dolayli vergi alip, 1 TL’sini mazot destegi olarak geri vermektedir. Bu kabul edilebilir bir durum degildir. CHP Iktidarinda biz bu 17 TL’nin de çiftçimizin cebinde kalmasini saglayacagiz. O nedenle çiftçimize mazotu 2 TL’den verecegiz”dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284