Eger Yasalasirsa Vatandas Artik Milletvekilini Sikayet Edebilecek

Taslak metni tamamlanan kanun yasalasirsa; vatandas, etik disi davranan milletvekilini sikâyet edebilecek. Etik Kurul, gerekirse uyari ve kinama cezasi verecek.

Eger Yasalasirsa Vatandas Artik Milletvekilini Sikayet Edebilecek
AK Parti Milletvekili Köksal Toptan baskanliginda kurulan ve CHP'den Oktay Eksi, MHP'den Sümer Oral ve BDP'den Adil Kurt'un katilimiyla olusan Etik Yasasi Çalisma Komisyonu, Siyasi Etik Yasasiyla ilgili taslak metni tamamladi. Hazirlanan taslaga göre milletvekilleri, “bir çikar karsiligi olmasa dahi” özel sektörde herhangi bir görev alamayacaklar.
Kendilerine taninan kamu imkanlarini amaci kapsaminda kullanmaya özen gösterecekler, görevlerini yerine getirirken, TBMM'nin sayginligina ve milletvekilligi görevinin itibarina uygun davranacaklar. Milletvekilleri, halen 12 bin lira civarinda olan maaslarinin yillik 10 kati tutarinda, yaklasik 120 bin lira civarindaki tarimsal üretim, kira ve faiz geliriyle ilgili mal bildiriminde bulunmayacak.
ILK DEFA UYGULANACAK
Türkiye Gazetesi'nden Sükran Kaban'in haberine göre; taslakla, vatandasa etik disi davranan milletvekillerini TBMM'de kurulacak Etik Kurul'a sikayet hakki da getiriliyor. Ilk defa uygulanacak düzenleme ile vatandaslar, milletvekilleriyle ilgili sikayette bulunabilecekler. Kimligi kesin tespit edilemeyen veya ortaya koydugu iddia ile ilgili somut delilleri bulunmayan basvurular dikkate alinmayacak. Basvurunun kabul edilmesi durumunda milletvekili savunma yapacak.
Kurul, siyasi etik kurallarina uygun davranmadigini tespit ettigi milletvekilini uyaracak. Aykiri davranislarin sürmesi halinde kinama cezasi verecek. Kurul, uyari ve kinama cezasi almasina ragmen tutumun degistirmeyen milletvekilinin TBMM'yi temsil edecek heyetlerde görev alma hakkini, kararin geregini yerine getirinceye kadar askiya alabilecek. Vekil, kurul kararina itiraz edebilecek. Itiraz üzerine verilen kararlar kesin olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284