Matbaa Çalışanlarına Yıpranma Hakkı

Matbaa çalışanlarının yıpranma payı hakkının iadesi için kanun teklifi veren CHP’li Elif Doğan Türkmen, çalışanlara her yıl için 90 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesini istedi.

Matbaa Çalışanlarına Yıpranma Hakkı

CHP’li Elif Doğan Türkmen, gazete ve sair matbaa çalışanlarının ‘fiili hizmet süresi zammı’ olarak adlandırılan ve Ekim 2008’de ellerinden alınan yıpranma payı haklarının aynı tarihten itibaren iadesi için kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, yılbaşı gecesi ziyaret ettiği matbaa çalışanlarının kendisine ilettikleri yıpranma hakkı taleplerini verdiği kanun teklifi ile Meclis gündemine taşıdı.

Elif Doğan Türkmen; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi ile 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren matbaa çalışanlarına her yıl için 90 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesini istedi.

Kanun Teklifinin gerekçesinde, 1 Ekim 2008 tarihinde yapılan yasal değişiklikle başta gazeteciler ve basın yayın, ambalaj ve matbaa çalışanları ile birlikte bir çok meslek grubunun fiili hizmet zammı kapsamından çıkarıldığını ve yıpranma payı haklarının elinden alındığını ifade eden Elif Doğan Türkmen, 2013 tarihinde yapılan yeni bir düzenleme ile gazetecilerin bu hakkının kısmen de olsa iade edildiğini, ancak bazı meslek gruplarıyla matbaa çalışanlarının yine kapsam dışında bırakıldığını kaydetti.

Meşakkatli ve yıpratıcı bir işle uğraşan matbaa çalışanlarının yıpranma payı haklarının elinden alınmalarının ve kapsam dışında tutulmalarının haksız bir uygulama olduğunu vurgulayan Elif Doğan Türkmen kanun teklif gerekçesinde şunları söyledi:

“Matbaa iş kolu; çalışanların, kimyasal maddelere, yoğun titreşime, radyoaktif maddelere ve yüksek sese maruz kaldığı, çalışma koşulları ağır, zorlu ve yıpratıcı iş kollarından biridir. Bir meslek hastalığı olan mesleki işitme kaybı, matbaacılık sektörü içerisinde risk oluşturan etkenlerin başında gelmektedir. Diğer önemli etkenlerden biri de matbaalarda çalışanların kalıpların temizlenmesi süreçlerinde yoğun kimyasallarla baskı kalıpları ofset, flekso ve serigraf baskılarda ultraviyole ışınlarına maruz kalmalarıdır. Ayrıca matbaa çalışanları büyük kağıt kalıplarının hizalanmasına yarayan titreşimli araçlarda Raynaud Sendromu (beyaz parmak hastalığı) da sıklıkla görülürken, paketleme, montaj ve ciltleme bölümlerinde çalışan işçilerde de ağır yük kaldırmaktan kaynaklanan veya tekrarlanan hareketlerden kaynaklı bel, sırt ve eklem rahatsızlıkları da yaşamaktadırlar”

Kanun teklifinin, gazete matbaaları ve sair matbaalarda çalışanlarına çalıştıkları her yıl için 90 gün fiili hizmet zammı verilmesini öngördüğünü kaydeden Elif Doğan Türkmen, teklifinin 2008 yılındaki düzenlemeyle kapsam dışında bırakılan bu meslek işkolu çalışanlarının 01.10.2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yıpranma payı haklarına tekrar kavuşabileceklerini amaçladığını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284