112`yi Arayanlarin Yeri Nokta Atisiyla Bulunacak

112`yi arayanlarin konum bilgileri il ve ilçe merkezinde 2, kirsalda ise 10 kilometrekareden daha küçük bir alani kapsayacak sekilde tespit edilecek.

112`yi Arayanlarin Yeri Nokta Atisiyla Bulunacak

Hastalik, kaza ve dogal afet gibi durumlarda Saglik Bakanligi 112 acil yardim çagri hattini arayanlarin yerinin kolaylikla bulunabilmesi için yürütülen çalismada büyük ilerleme kaydedildi.
Saglik Bakanligi Acil Saglik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coskun, 112 acil yardim hattini sabit ya da cep telefonundan arayanlarin yerinin tespitine yönelik çalismalarla ilgili AA muhabirine bilgi verdi. 5809 sayili kanunun, sabit ve mobil telefon operatörlerine, 112 acil yardim çagri hattini arayanlarin lokasyon bilgilerinin, çagri karsilama ekranlarinda görülmesini saglamakla yükümlü tuttugunu hatirlatan Coskun, Saglik Bakanligi olarak haziran ayinda Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu’nun yayimladigi, "Elektronik Haberlesme Sektöründe Acil Yardim Çagri Hizmetlerine Iliskin Yönetmelik"in ardindan çalismalara hiz verdiklerini belirtti.
ARAMALARIN YÜZDE 70-80'I GÖZÜKÜYOR
Bu kapsamda bütün illere birer genelge göndererek operatörlerle isbirligine gittiklerini bildiren Coskun, çalismalarla ilgili su bilgiyi aktardi: "Operatörlerden, 112 acil yardim çagri kayit ve otomasyon sistemine her ilde entegre olmalarini istedik. Temmuz ayindan bugüne kadar yürütülen çalismalara ait sonuçlar yavas yavas elimize ulasmaya basladi. Bu süreçte tüm operatörlerden gelen çagrilarin yüzde 70-80’inin konum bilgisinin artik bütün illerin 112 çagri karsilama ekranlarinda görülebildigini tespit ettik. Operatörlere ait illerdeki baz istasyonu sayilarinin artmasiyla lokasyon bilgilerinin çok daha dar alanda ve daha güvenilir bir sekilde alinabilecegini düsünüyoruz."
'ARTIK ARAYANLARA DAHA KOLAY ULASACAGIZ'
Sabit hatlardan aramalarda, sadece kayitli adres bilgisinin baz alindigini, sistemin cep telefonundan yapilan çagrilarin yer tespitinde daha çok ise yarayacagini belirten Coskun, yönetmelige göre operatörlerin çalismalarini bir yil içinde tamamlamalari gerektigini kaydetti.
Böylece bir yil içinde 112’yi arayanlarin konum bilgilerini il ve ilçe merkezinde 2, kirsalda ise 10 kilometrekareden daha küçük bir alani kapsayacak sekilde tespit etme imkani bulabileceklerini bildiren Coskun, belirtilen alanin, çagrida bulunan kisinin aradigi noktayi yüzde 90 ihtimalle içermesinin de sart kosuldugunu söyledi.
Acil Saglik Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coskun, yönetmelikle 5 yil içinde bu alanlarin il ve ilçe merkezlerinde 1, kirsalda ise 6 kilometrekareye düsürülmesinin öngörüldügünü bildirdi.


AA
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284