Acil Serviste Stroke Hastasına Yaklaşım Ve Trombolitik Tedavi Prensipleri Eğitimi Verildi

Karaman Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Baki Doğan tarafından “Acil Serviste Stroke Hastasına Yaklaşım ve Trombolitik Tedavi Prensipleri”  konusunda 17-18 Eylül tarihlerinde dört grup halinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri personeli, İlçe Hastaneleri acillerinde görev yapan hekimler ile Karaman Devlet Hastanesi Acil serviste görev yapan tüm sağlık personeline eğitim verdi. Eğitime 17 Hekim ve 170 Sağlık Personeli katıldı.

Acil Serviste Stroke Hastasına Yaklaşım Ve Trombolitik Tedavi Prensipleri Eğitimi Verildi

Eğitimin açılış konuşmasında Uzman Dr. Baki Doğan, Hastanenin acil servisine aylık ortalama 260 Akut İskemik Beyin Damar Hastalığı ön tanısıyla hastanın başvuru yaptığını ve bu hastalara Nöroloji uzmanlarınca Akut İskemik Beyin Damar Hastalığı IV Trombolitik tedavisi uygulandığını ve sekel kalmaması için ilk saatlerin öneminden bahsederek “Sağlığın Ulaştırılmasının Bir Ekip İşi” olduğu konularına değindi.

Eğitimler sonrası Uzman Dr. Baki Doğan, “Felç, beyindeki belli bir bölgeyi besleyen bir damarın kan pıhtısı ile tıkanması sonucu hücrelerin ölmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Seçilmiş hastalarda ilk 4,5-6 saat içinde uygulanabilecek iki tedavi mevcuttur. Birisi pıhtı eritici bir serum, trombolitik tedavidir. Bu tedaviyi ilk 4,5 saatte uygulayabiliyoruz. Diğeri ise anjiyo yaparak pıhtı olan damara ulaşıp o pıhtıyı çıkarmak, bu tedavinin adı ise mekanik trombektomidir. Trombektomi özellikle ilk 6 saatte, bazı seçilmiş vakalarda 24 saate kadar uygulanabilmektedir. Hastanemizde trombolitik tedavi yapılmakta olup, uygun hastaların da mekanik trombektomi yapılmak üzere ileri merkezlere sevki yapılmaktadır. Bu tedaviler sonucunda pıhtı ortadan kaldırılarak tıkalı damarın açılması ve kan gitmeyen hücrelerin tekrar kanlanarak canlılığını koruması amaçlanmaktadır. Bu tedaviler hastaların felç durumunu tamamen düzeltebildiği gibi işlerin kötü gitmesi durumunda beyin kanamasına yol açma ve durumu daha kötüye götürme riski de bulunmaktadır. Buna rağmen artık etkililiği ve güvenilirliği birçok çalışmayla kanıtlanmış ve oldukça başarılı tedavilerdir. Çevrenizde veya akrabalarınızda felce dair bir bulguyla karşılaştığınızda, tek yapmanız gereken sağlık ekiplerine haber vermek veya acil servise ivedi bir şekilde başvurmaktır. Tedavinin başarısında en önemli faktör, şikâyetler başladıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamaktır. Unutulmaması gereken en önemli konu, felç günümüzde tedavi edilebilir hastalıklardan biridir” açıklamalarında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284