AIDS Hastalarinin Ilaci Devletten

Desifre olmamak için tedaviden kaçinan hastalarin hastaligi yayma riskine karsi yeni önlemler almaya hazirlanan Saglik Bakanligi, hastalarin ilaçlarini dogrudan temin etmeyi planliyor.

AIDS Hastalarinin Ilaci Devletten

Saglik Bakanligi Türkiye Halk Sagligi Kurumu Baskan Yardimcisi Mehmet Ali Torunoglu, 1 Aralik Dünya AIDS Günü nedeniyle AA muhabirine yaptigi açiklamada, hastaligin kontrolüne yönelik yeni stratejilerle ilgili bilgi verdi.
Tani konulduktan sonra ne kadar erken ilaç tedavisine baslanirsa bulastirma riskinin azaldigini ve tedavide basari sansinin arttigini anlatan Torunoglu, hem kisiyi hem de toplumu korumak için uygulanacak önemli stratejilerden birinin hastalarin en kisa sürede ilaca erismesi oldugunu ifade etti. Torunoglu, su bilgileri aktardi:
"Aslinda SGK hastalarin ilaçlarini karsiliyor. Sosyal güvencesi olmayanlar için yesil kart çikarmak mümkün. Ancak kimi zaman hastalar hastaliklarini saklamak, desifre olmamak için ilaç almaktan veya test yaptirmaktan kaçiniyor. Saglik Bakanligi olarak bunu engellemek için tani tedavi protokolü kapsaminda bilim kurulumuz liste hazirlayacak, biz de Saglik Bakanligi olarak bu ilaçlari hizla temin ederek hastalara ulastiracagiz."
AIDS hastaligina yol açan HIV’in çok çabuk yapi degistirebildigini, bu nedenle hala asisinin bulunamadigini kaydeden Torunoglu, virüsün ayni zamanda bu özelliginden dolayi ilaca karsi da çabuk direnç kazanabildigini belirtti. Bu nedenle tedavide yeni ilaçlarin devreye sokulmasi gerektigini anlatan Torunoglu, Türkiye’de ilaç ruhsatlandirma sürecinin bazen uzamasindan dolayi yeni ilaçlarin hemen kullanima sokulamadigini, sorunun bu yolla asilabilecegini söyledi.
Bilim kurulunun ilaç teminiyle ilgili çalismalari sürdürdügünü belirten Torunoglu, "Tahminimize göre 5-6 kalem ilaç temel olarak belirlenecek. Tabii birde konsensüs olusmasi, herkesin kabul edecegi liste olusmasi lazim" dedi.
"Hastalarin cebinden para çikacak mi" sorusu üzerine ise Torunoglu, "Bununla ilgili gerekli prosedürü tamamladiktan, Bakanlar Kurulu karari çiktiktan sonra hastalara ücretsiz verecegiz. Ceplerinden para çikmayacak" seklinde konustu.
-"Riskli bölgedeyiz"-
HIV/AIDS Kontrol Programi ile ilgili soru üzerine ise Torunoglu, vaka sayisinin az oldugu Türkiye’nin dünyada vakalarin yogun olarak görüldügü Orta Avrupa ve Orta Asya ülkelerine yakin oldugunu söyledi.
Bu nedenle çok dikkatli olunmasi gerektigini vurgulayan Torunoglu, "Ilave yeni stratejiler lazim. En önemli sey süpheli durumlar sonrasi test imkanlarinin gelistirilmesi, bulas yoluyla ilgili egitim ve farkindaligin artirilmasi" dedi.
Bunun için askerleri egittiklerini, egitimlerin tüm topluma yayginlastirilmasi, kondom kullanimi ve tek esliligin öneminin anlatilmasi gerektigini bildiren Torunoglu, taninin hizla konulmasina yönelik imkanlarin gelistirilmesi gerektigini bildirdi.
Gönülü danismanlik ve test merkezlerinin sayisinin artirilacagini açiklayan Torunoglu, "Test yaptirmak isteyen kisi, kendisini afise etmeden belli merkeze müracaat ettiginde uzmanlar danismanlik hizmeti veriyor. Pozitif ise uygun tedaviye yönlendiriliyor. Bu merkezleri hizla yayginlastiracagiz" seklinde konustu.
Torunoglu, halen büyük illerde 5 merkez bulundugunu, bunlarin sayisini 23’e kadar çikarmayi hedeflediklerini bildirdi.
-"Ev hanimlari bile risk altinda"-
HIV/AIDS yönünden belirli gruplarda yigilma söz konusu oldugunu ama herkesin risk altinda oldugunu bilmesi gerektigini vurgulayan Torunoglu, "Ev hanimlari bu konuda magdur. Esleri disardan alip eve tasiyor. Kategorize etmek dogru degil, hepimizin dikkatli olmasi gerekiyor" ifadesini kullandi.
Torunoglu, bu yilki Dünya AIDS Günü’nün temasinin "Kisa sürede yeni enfeksiyonlari, dogumla bebeklere bulasi ve ayrimciligi sifira indirgemek’ oldugunu belirterek, "Hepimize görev düsüyor. Bunlari yerine getirmeliyiz" dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284