Aile Hekimi, Hastasina Randevu Alabilecek

Saglik Bakanligi, vatandaslara daha iyi hizmet verebilmek için baslattigi hastane randevu alimi uygulamalarina bir yenisini daha ekledi. Hastane randevusu almak için kullanilan ALO182 çagri merkezi, www.hastanerandevu.gov.tr internet adresi ve mobil cihaz uygulamalarina ek olarak hasta hastane randevularini `aile hekimleri` yardimiyla da alabilecek. 1 Mayis 2013 tarihinden itibaren pilot olarak Ankara`da uygulanan çalisma 1 Haziran`dan itibaren tüm Türkiye genelinde hayata geçirilecek.

Aile Hekimi, Hastasina Randevu Alabilecek

Saglik Bakanligi randevu aliminda kullanilan ALO182 çagri merkezi, www.hastanerandevu.gov.tr internet adresi ve mobil cihaz uygulamalarina ek olarak yeni bir çalismayi hayata geçiriyor. Hastanelerde görevlendirilen personel yardimi ile vatandaslar hastaneden ayrilmadan özellikle kontrol ve konsültasyon randevularini alabilecek. Hastane randevu merkezinden randevu alimi için yapilan bu yeni uygulamayi hastalar hastaneye gittiklerinde tekrar yeni bir randevu olusturmak için kullanabilecek. Böylece hastane içi bir baska hekime yönlendirildiklerinde veya kontrol muayenesi için çagrildiklarinda randevularini almis olarak hastaneden ayrilabilecek. Aile hekimleri uzmanlik gerektiren durumlarda vatandaslara hastane randevusu verebilecek.
Uygulama pilot olarak 1 Mayis 2013 tarihinden itibaren Ankara'da uygulanmaya basladi. Ankara'da uygulanan çalisma ile ilgili hazirlanacak rapor kapsaminda proje ile ilgili eksiklikler degerlendirilecek. Proje 1 Haziran'dan itibaren tüm Türkiye genelinde hayata geçirilecek. Aile hekimleri kendisine müracaat eden hastalarini hastaneye yönlendirdiklerinde kendi sistemlerini kullanarak muayene randevusu olusturabilecek. 1 Haziran itibariyle tipta uzmanlik gerektiren yan dal branslari da bu uygulamaya dâhil edilerek aile hekimlerinin gerek gördügü yan dallara randevu olusturabilmeleri saglanacak. Aile hekiminin randevu alarak hastasini uzman hekime yönlendirmesi uygulamasi, vatandasin saglik hizmetlerine erisimini kolaylastirirken, aile hekimine de hastasinin tetkik ve tedavilerini takip edebilme imkani saglayacak.
ALO 182'YI 65 MILYON KISI ARADI
Saglik Bakanligi, Türkiye'de vatandaslarin saglik hizmetine daha kolay ulasmasini saglamak ve hastanelerin daha verimli bir sekilde çalismasi için pilot olarak 2009'da bazi illerde Merkezi Hastane Randevu Sistemi'ni (MHRS) faaliyete geçirdi. 2011 yilinda ise Türkiye genelinde uygulamaya konulan MHRS üzerinden bugüne kadar toplam 68 milyon 123 bin 249 muayene randevusu verildi. Saglik Bakanligi'na bagli hastaneler ile Agiz Ve Dis Sagligi Merkezlerinden muayene randevusu alinmasina imkan saglayan sistemin 182 numarali hattinda 2 bin 400 asistan çalisiyor. Mart ayi sonu itibariyle, iptal ve çakismalar da dahil olmak üzere 42 milyon 882 bin 657 kisiye randevu verilen 182 numarali hatta 65 milyon çagri ulasti. Internet üzerinden verilen randevularda ise kisisel bilgiler girilerek üye olmak gerekiyor. Yetkilerden alinan bilgiye göre, 12 milyon kisinin üye oldugu sistem üzerinden mart ayi sonu itibariyle 25,5 milyon randevu verildi.
Randevu alirken bilinmesi gereken temel kurallar:
-En erken 1 gün sonrasi için randevu alabilirsiniz.
-Randevu aldiginiz saatin en az 80 dakika öncesinde randevunuzu iptal edebilir ve dilerseniz baska tarihli randevu olusturabilirsiniz.
-Bir saglik kurumunun belli bir polikliniginden, bir gün içinde en fazla 1 randevu alabilirsiniz.
-Bir günde bir saglik kurumundan farkli poliklinikten alinmak kaydiyla en fazla 2 randevu alabilirsiniz.
-Telefonla kendinize ve yakinlariniza her aramada toplamda en fazla 4 randevu alabilirsiniz.
Kaynak: Zaman
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284