Ambulanslara Yeni Düzenleme

TSE`nin denetiminden geçemeyen ambulans trafige çikamayacak.

Ambulanslara Yeni Düzenleme
Ambulanslarin periyodik muayenelerinin 10 Nisan 2013 tarihine kadar yapilmasi gerekecek. TSE'den onay alamayan ambulanslar trafige çikamayacak.
Türk Standardlari Enstitüsü'nden yapilan açiklamaya göre, Saglik Bakanligi tarafindan çikartilan ''Ambulanslar ve Acil Saglik Araçlari ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik'' 10 Nisan 2012 tarih ve 28260 sayili Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.
Söz konusu yönetmelik ile 10 Nisan 2012 tarihinden sonra tescil edilecek ambulanslarla, 10 Nisan 2012 tarihinden önce tescil edilmis (halen trafikte olan) ambulanslarin periyodik muayenesinin yapilmasi görevi TSE'ye verildi. Bu görev kapsaminda TSE'nin trafige henüz çikmamis ve halen trafikte olan ambulanslarin periyodik muayenesini, TS EN 1789 standardi ve söz konusu yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde yapmasi öngörülüyor. Periyodik muayene sonucunda TSE'den ''TSE-Ambulans Uygunluk Belgesi (Ek-C)'' almaya hak kazanan ambulanslarin kullanimi mümkün olacak; uygunluk belgesi alamayan ambulanslar ise il saglik müdürlüklerinin onayi ile ilgili valiliklerce trafikten men edilecek.
TSE Otomotiv Merkezi Baskanligi, bu görev kapsaminda ilk asamada 10 Nisan 2012 tarihinden sonra tescil edilmis ve henüz trafige çikmamis 340 ambulansin periyodik muayene islemlerini gerçeklestirdi.
Ikinci asama ise Saglik Bakanligi verilerine göre, 81 ilde halen hizmet veren yaklasik 6 bin ambulansin ilk tespit periyodik muayenesinin yapilmasini kapsiyor. 81 ilde yaklasik 6 bin ambulansin standartlara uygunlugunu denetleyecek olan TSE, kuracagi sistem ile her ambulansin bir kimlik numarasi araciligi ile takibini saglayacak. Böylece ambulans sayisinin illere göre dagilimi, bu ambulanslardaki kritik cihaz ve ekipmanin durumu tek tusla ögrenilebilecek. TSE'nin yapacagi periyodik muayenede, ambulanslarin ABS fren sistemi olup olmadigindan, çarpma testlerinden geçip geçmedigine kadar pekçok standarda uygunluk sarti aranacak. Standartlara uymayan ambulanslar il saglik müdürlüklerinin onayi ile trafikten men edilecek.
Bakanligin ilgili yönetmeligine göre halen hizmet veren bu ambulanslarin periyodik muayenelerinin 10 Nisan 2013 tarihine kadar yapilarak eksikliklerin giderilmesi gerekecek. TSE Otomotiv Merkezi Baskanligi, Aralik ayi itibariyla basladigi ikinci asama çalismalarini 4 aylik sürede tamamlayacak. 81 ilde yapilacak periyodik muayeneler için 30 kisilik bir ekip görevlendirildi.
TSE Otomotiv Merkezi Baskanligi bünyesinde yapilacak periyodik muayenelerde, TSE EN 1789 standardi kosullari ve Saglik Bakanligi'nin ilgili yönetmeliginde belirtilen hükümlere uygunluk aranacak. Bu kapsamda 15 yasini geçmis ambulanslar ile ABS fren sistemi olmayan ambulanslarin hizmet vermesi hiçbir sekilde mümkün olmayacak.
''TSE-Ambulans Uygunluk Belgesi (Ek-C)'' için ayrica tasarim ile donanimda kullanilan tüm elektrik aksami, cihaz ve malzemelerin montaj ve özellikleri, malzemelerin yangina dayanikliligi, sedye ve koltuklarin ilgili standartlarin sartlarini karsilayip karsilamadigi konularinda ayrintili denetimler yapilacak.
TSE tarafindan gerçeklestirilecek bu hizmet, Türkiye'de kamu sagligi alaninda önemli bir eksikligin giderilmesini de saglayacak. TSE Otomotiv Merkezi Baskanligi, ''TSE-Ambulans Uygunluk Belgesi (Ek-C)'' alan araçlarin takibinin yapilabilecegi web tabanli bir sorgulama sistemi kuracak. Bu sistem sayesinde hangi ilde kaç ambulans oldugu, bu ambulanslarda hangi kritik cihaz ve ekipmanlarin bulundugu, söz konusu cihazlarin bakim ve kalibrasyonlarinin yapilip yapilmadigi tek tusla ögrenilebilecek.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284