Arttirilan Kamu Kurum Iskontolari Eczaciyi Zor Durumda Birakiyor

50. Bölge Eczacilar Odasi Baskani Osman Ünsal, yeni saglik uygulama tebligi degisikligiyle kamu kurum iskontolarinin artirilmasinin eczaciyi zor durumda biraktigini söyledi.

Arttirilan Kamu Kurum Iskontolari Eczaciyi Zor Durumda Birakiyor
Ünsal, “05 Kasim 2011 tarihli Resmi Gazetede yayinlanan Saglik Uygulama Tebligi degisikligine bagli olarak ilaçlarin 17 Kasim 2011 tarihinden itibaren Kamu Kurum Iskontosu arttirilmistir. Daha açik bir ifadeyle ilaç firmalarinin kamuya vermis oldugu iskontada artis olmustur. Fakat birçok firma, kendilerini maddi açidan zora soktugunu iddia ettikleri bu iskontalari vermemektedir. Eczacilar her reçete girislerinde verilmeyen iskontolari kendileri karsilamak zorunda kalmaktadir. Eczacilarimiz halk sagligina duyduklari önem ve meslek yeminine bagli kalarak bugüne kadar sektörde yasanan bütün olumsuzluklara gögüs germis halkin ilaca ulasiminda olan görevini eksiksiz yerine getirmistir. Fakat biliyoruz ve bu konudan hastalarimizin da haberdar olmasini istiyoruz ki çok kisa bir süre sonunda piyasada olan pek çok ilaç geri çekilecek, hatta kanser, böbrek yetmezligi, hipertansiyon diabet gibi kronik rahatsizliklarda kullanilan bazi ilaçlar temin edilemeyecektir. Bu durum vatandasimizin ilaca erisimini engelleyecektir. Ayni tarihli tebligde, esdeger ilaç uygulamasinda da düzenlemeler yapilmistir. Bunun için, hastalar eczanelere daha çok hatta bazi ilaçlar için daha önce ödemedikleri fark ücretlerini ödemek zorunda kalacaklardir.
Saglikta dönüsüm projesi kapsaminda yapilan uygulamalarla SGK ilaç ödemelerinde azalma olurken vatandas ve eczacinin yükü artmaktadir. Eczacinin bu yük altinda dayanma gücü kalmamistir. Ilaç –eczacilik hizmetinin sürebilmesi için bu uygulamalarin tüm muhataplar tarafindan ivedilikle yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde dogacak sikintilardan eczacilarimizin sorumlu olmadigini, çözüm noktasinda eczacilarimizin her zaman halkimizdan yana bulunacagini tüm kamuoyuna bildirir saygilar sunariz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284