ATT: Saglikla Alakasi Olmayan Insanlara Görev Veriliyor

Acil Tip Teknisyenleri ve Teknikerleri (PARAMEDIK) Dernegi Karaman Il Yönetimi önlisans hakkinin gasp edilerek saglikla alakasi olmayan bölümlerin 2 yillik egitimle sahada çalismasi hakkinda sorun ve kaygilarini söyle dile getirdiler.

ATT: Saglikla Alakasi Olmayan Insanlara Görev Veriliyor

Acil Tip Teknisyenleri ve Teknikerleri Dernegi Il Baskani Nurgül Soyyigitoglu, Acil Tip Teknisyenleri Emine Akdemir ve Ögrenci Konseyi Baskan Yardimcisi Gökhan Çete, yaptiklari açiklamada, “Bundan birkaç yil öncesine kadar okudugumuz bölüm olan Acil Tip Teknisyenligi ögrencileri lisedeki ögretimini tamamladiktan sonra bir üst bölümümüz olan Ilk ve Acil Yardim Teknikerligi yani Paramedik bölümüne sinavsiz geçis yapiyorlardi. Burada 2 yil ögretimini tamamlayarak Acil Tip Teknikeri yani Paramedik ünvani ile çalisma hayatina katilmaktaydilar. Saglik Bakanligina bagli 112 Acil Saglik Hizmetleri istasyonlarinda tüm yetki ve sorumluluklari üstüne alarak göreve baslamaktaydilar. Çikarilan yeni bir yasa ile Saglik Meslek Liselerinin Acil Tip Teknisyenligi bölümü ögrencilerinin yaninda Tarim Liselerinin Veterinerlik ve Laborantlik Hizmetleri bölümü ve bazi liselerin hasta, yasli bakim hizmetleri gibi bölümler de sinavsiz geçis hakki elde etmistir. Doktorlarin acil müdahale sahasindan alinmasi halk tarafindan korku ve süpheyle karsilanirken hiçbir saglik egitimi almadan 2 yillik Acil Tip Teknikerligi programina alinan ve yetersiz teorik ve pratik bilgiye halk kendisini nasil emanet edebilir ki? Ve insan hayatinin sorumlulugu o kisilere nasil verilebilir ki? Toplamda 6 yil teorik ve pratik egitimi almis kisilerle 2 yil egitim alan kisilerin ayni bilgi, el becerisi ve tecrübeye sahip olamayacagi çok açiktir. Gün gelecek, kendimiz veya sevdiklerimiz 112 Acil Servise ihtiyaç duyacaktir. Kim olursa olsun kendisini yeterli bilgi ve beceriye sahip olmayan kisiye teslim etmek istemez. 2 yillik Paramedik bölümüne sinavsiz geçis hakki sadece Saglik Meslek Liselerinin 4 yillik Acil Tip Teknisyenligi programini tamamlayan nitelikli mezunlara verilmelidir. Ayni zamanda bahsettigimiz üzere, söz konusu olan Paramedik bölümüne geçis, sinavsiz bir sekilde diploma puani ile yapilmaktadir. Geçis hakki taninan diger bölümlerin derslerinin, diploma puanlari daha yüksek olmaktadir. Ve bu Saglik Meslek Liselerinde okuyan Acil Tip Teknisyenligi ögrencilerine çok büyük haksizliktir. O halde ülkemizde neden Acil Tip Teknisyenini yetistiren okullar vardir ki?
Paramedik bölümünün lisans düzeyinde olmadigi ve ayni zamanda Acil Tip Teknisyenliginin tek üst bölümü oldugu için bu bölüme diger bölümlerden ögrencilerin geçip Acil Tip Teknisyenlerinin açikta kalmasi büyük haksizliktir. Saglikla ilgili oldukça deneyimli binlerce Acil Tip Teknisyeni mezunu dururken, hiç deneyime sahip olmayan diger bölümlerin bu alana geçmesi ülkemizin Acil Saglik Hizmetlerinin kalitesini düsürmektedir. Gün gelecek o ambulansin içinde siz veya yakininiz olacaktir. Bu kutsal meslegi kimlere emanet edeceginizi tekrar tekrar düsününüz” dediler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284