Bakanlik, Reçeteye Yazilan Ilaci Tek Tek Denetleyecek

Saglik Bakanligi, tüm aile hekimlerinin yazdigi reçeteleri elektronik ortamda izlemeye hazirlaniyor.

Bakanlik, Reçeteye Yazilan Ilaci Tek Tek Denetleyecek
Bu çalisma ile hekimlerin teshise uygun ilaç yazip yazmadigi tespit edilecek. Izlemeler sonucunda klinik rehberlere uygun reçete yazmadigi ortaya çikan hekimlere, ‘akilci ilaç kullanimi’ konusunda internet ortaminda egitim verilecek. Bakanligin 6 ilde toplam 5 bin reçete üzerinden yaptigi ve geçen yil yayinladigi çalismada, bademcik iltihabi teshisi ile yazilan reçetelerin yüzde 86 oraninda rasyonel olmadigi tespit edilmisti. Dünya Saglik Örgütü’ne göre dünya genelinde ilgili hastaliga uygun olmayan reçete orani yüzde 50.
Bakanlik bünyesinde son 10 yildir reçete degerlendirme çalismalarinin devam ettigini belirten Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu Baskan Yardimcisi Dr. Hakki Gürsöz, degerlendirme çalismalarinin tüm Türkiye’ye yayginlastirilmasinin gündemde oldugunu söyledi. Aile hekimlerini akilci reçete yazma konusunda bilgilendirmek ve tesvik etmek için bir müdahale plani olusturduklarini kaydeden Gürsöz su bilgileri verdi: “Akilci ilaç kullaniminin anlatildigi uzaktan egitim modülü gelistirdik. Reçete degerlendirme projesinin de pilot çalismasi tamamlandi. 2013 ile beraber bunu daha çok sayida hekime ulastiracagiz. Saglik personeli ve halka yönelik tanitim faaliyetleri gerçeklestirecegiz. Bu amaçla kamu spotlari hazirlanacak. ‘Olur’ verilmesi halinde izleme-degerlendirme çalismalari yayginlastirilarak aile hekimligi bilgi sistemi üzerinden reçete analizleri yapilacak. Toplam 22 bin aile hekiminin reçeteleri izlenecek. Problem tespit ettigimiz noktalarda hekimlerimize pozitif yönde geri bildirimler yapilacak. Bu, geri bildirimler destekleyici yönde olacak.” Gürsöz, doktorlarin klinik rehbere uygun olmayan reçete yazmalarinda, maruz kaldiklari yogun tanitim ve pazarlama faaliyetlerinin de etkili olabilecegine degindi. Ilaç mümessillerinin de akilci ilaç kullanimi konusunda egitilecegini aktardi. Akilci ilaç kullaniminin tibbi, ekonomik ve sosyal bir gereklilik oldugunun altini çizen Baskan Yardimcisi, konunun tip fakültelerinde ele alinmasi için YÖK’ten bir randevu talep ettiklerini sözlerine ekledi.
Sözlesme bitti, ilaç takip sistemi durdu
Tüm Eczaci Isverenler Sendikasi Genel Baskani Nurten Saydan, Ilaç Takip Sistemi’nde son bir aydir ciddi sikintilar yasandigini belirtti. Hizmet saglayici firmanin sözlesmesinin bittigini ve sistem destegini çektigini kaydeden Saydan, “Takip Sistemi, online sayfasinda ilaçlarla ilgili sorgulama yapilamaz oldu.” dedi. Nurten Saydan, yaptigi yazili açiklamada, yasadiklari sikintilari su sözlerle anlatti: “Örnegin ilaçlar eczanemizin rafinda olmasina ragmen sevkiyattan kaynakli hata nedeniyle baska bir eczane üzerinde kayitli görünebilmekte. Bu durumda ilacin kime kayitli oldugunu görmek ve hatayi düzeltmek mümkün olamamakta. Çünkü Ilaç Takip Sistemi online sayfasinda, sorgulama yapilamamakta.” Saydan, sözlesme bitince destegin çekilmesini su sözlerle elestirdi: “Elbette ihale ile sirketler degisebilir. Ancak sözlesme süreleri bittigi zaman destegin devami için sözlesmeye sart konulmadi mi? Ihaleyi yeni alan firma tarafindan eczanelere hizmet vermesi gereken destek islem menüleri ne zaman hizmete açilacak? Yasanan magduriyetin giderilmesi için girisimlerimizi sürdürecegiz.”
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284