“Beta Testi Uygulaması” Karaman’da da Devam Ediyor

Sağlık Bakanlığı tarafından antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ve bakterilerin de antibiyotiklere dirençli olması nedeniyle başlatılan “ Beta Testi Uygulaması”na Karaman’da da devam ediliyor.

“Beta Testi Uygulaması” Karaman’da da Devam Ediyor

Kamu Hastanelerinde ve aile hekimliklerinde yürütülen Beta Testi Uygulaması ile gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Karaman Devlet Hastanesinde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağatay Biçer ülke olarak gereksiz antibiyotik kullanım oranımızın yüksek olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığının özellikle akılcı ilaç uygulamaları kapsamında bu konuyla ilgili ciddi çalışma içerisine girdiğini açıkladı. Bu amaçla geçtiğimiz günlerde uygulamaya başlanılan beta testinin de İlimizde aktif şekilde yapılmaya başlandığını ifade etti.
Beta testi hakkında bilgi veren Uz. Dr. Çağatay Biçer “Kamu hastanelerinde çocuk, kulak burun boğaz, dahiliye, acil servis ve aile hekimlerinin özellikle nezle, grip, üst solunum yolu ve boğaz enfeksiyonlarında, enfeksiyon kaynağının bakteriyel mi yoksa virüs kaynaklı mı tereddüdünü yaşadığı durumlarda antibiyotik yazmadan önce beta testi yapılması öngörülüyor. Laboratuarda değerlendirilen ve 5 dakikada sonuç veren bu test sonucunda eğer bakteri pozitif çıkarsa antibiyotik kullanmak lazım, değilse o zaman antibiyotik kullanmaya gerek yok” dedi.
Doktorun uygun gördüğü hastalarda uygulanan beta testinin ücretsiz olarak yapıldığını vurgulayan Çağatay Biçer açıklamasına şöyle devam etti:
“Hastanın boğazından alınan bir örnek, ilaca gerçekten ihtiyaç olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Yalnızca 5 dakikada sonuç veren test reçetelere yazılan antibiyotik sayısını azaltacaktır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının %70 kadarı virüs kaynaklıdır. Bu durumda da antibiyotik kullanılmamalı. Geriye kalan %30’luk kısımda etken bakterilerdir. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalıdır. Antibiyotik ateş düşürücü değildir. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Bakteri kaynaklı hastalıkta antibiyotik kullanılır ancak virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz".
Geçtiğimiz hafta başlayan uygulamada Karaman Devlet Hastanesinde 50 kişiye test yapıldığını bu kişilerden sadece 5 kişi de beta mikrobunun pozitif çıktığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağatay Biçer Beta Testi Uygulaması ile ilgili olarak Karaman ve Ermenek Devlet Hastanelerinde toplam 40 hekime eğitim verildiğine de dikkat çekti.
“Gereksiz Antibiyotik Kullanılması Sonucu Ülke Olarak Milyonlarca Lira Çöpe Atılıyor”
Karaman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Hasan Aslan da toplum olarak gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat edilmediğini belirterek “ maalesef antibiyotik kullanımında dünya lideriyiz. Tabi ki olumsuz anlamda” şeklinde konuştu.
Dr. Hasan Arslan gereksiz antibiyotik kullanılması sonucu ülke olarak milyonlarca liranın çöpe atıldığına çekti. Diğer taraftan, gereksiz antibiyotik kullanımının dirençli mikroorganizmaların oluşmasına sebep olduğunu, bu yüzden de ilerleyen dönemlerde bu mikroorganizmaların tedavilerinin güçlüklere ve hatta ölümcül sonuçlara neden olabildiğini ifade etti.
Genel Sekreter açıklamasına şöyle devam etti:
“Toplumsal alışkanlıklarımız da gereksiz antibiyotik kullanımında etkili olabiliyor. Hekim gerek görmese de bazı hasta ya da hasta yakınlarımız tedavisinde antibiyotik kullanmak için ısrarlı davranıyor. Ne yazık ki, antibiyotik yazmadığı için doktoruyla tartışan hatta şiddet uygulayan hasta ya da hasta yakınlarımızla karşılaşıyoruz.
Ben özellikle hasta ve hasta yakınlarımızdan antibiyotik kullanımı konusunda hekimlerimize güvenmelerini, antibiyotik kullanımı önerilmeyen hastalıklarda ısrarcı olmamaları hususunda duyarlı davranmalarını rica ediyorum. Hatta evinde antibiyotik varsa bile hekime danışmadan kullanmamaları konusunda uyarmak istiyorum.
Ülkemiz, geleceğimiz açısından önem arz eden antibiyotik kullanım oranının çalışmalarımız ve halkımızın duyarlılığı sayesinde azaltabileceğimize inanıyorum”.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284