Doktor Hasta Iyilesirse Para Alacak

Yaptigi muayene ve ameliyat sayisina göre maastan çok performans ücreti alan doktorlar için bir dizi karar alindi. Yeni düzenlemeyle, hastanin iyilesip iyilesmedigine göre hekime puan verilecek.

Doktor Hasta Iyilesirse Para Alacak
Bundan böyle doktorun tedavi ettigi hasta bir ay içinde ayni rahatsizliktan baska bir hasteneye giderse hekimin performans puani düsecek ve aldigi para kesilecek.
Doktorlarin maasin üç kati oraninda ortalama 6-7 bin lira olarak aldiklari performans ücretleri bastan asagi degisiyor. Yeni düzenlemeyle, hastanin iyilesip iyilesmedigine göre hekime puan verilecek. Hastanin kisa sürede hastaneden taburcu olmasi doktorlarin aldigi parayi arttiracak. Tedavi uyguladigi hasta 1 ay içinde ayni rahatsizliktan baska bir hastaneye giderse o hekimin performans puani düsecek ve aldigi para kesilecek.
TABURCU OLMASI ÖNEMLI
Ilaç ve tedavi harcamalarinin 35 milyar lirayi asmasi üzerine Basbakan Yardimcisi Ali Babacan'in baskanlik ettigi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda saglik alanina iliskin önemli kararlar alindi. Kurulda doktorlarin performans sistemine çeki düzen verilmesi kararlastirildi. Yaptigi muayene ve ameliyat sayisina göre maastan çok performans ücreti alan doktorlarin, hastayi iyilestirme kriterine geçilmesi kararlastirildi. Saglik Bakanligi'nin son seklini verecegi yeni sistemde, yapilan islem sayisindan çok hastalarin sifa bulmasi ve çabuk taburcu olmasi önemli olacak.
HASTALAR DA INCELENECEK
Saglikta kalite yönetimi uzmanlarinin önerdigi yeni sistem, 35 bin hastanin yilda 50'den fazla hastaneye gitmesinde sadece hastalik hastaliginin etkili olup olmadigina da açiklik getirecek. Doktorlarin uyguladigi tedavilerin sonuç vermemesinden yakinan hastalarin ayni rahatsizliktan baska hastane ve baska doktora gidip gitmedikleri incelenecek. Yeni puanlamalarda hastanin hastane hastane dolasma dönemini bitiren doktorlar daha çok para kazanacak. Bütçeden gereksiz yere doktora yapilan performans ödemeleri de bu sayede azaltilacak.
Faturalar sisirilemeyecek
Mevcut performans sistemi üzerine yapilan arastirmalar çarpici sonuçlar ortaya çikardi. Daha çok para kazanmak için bazi hekimlerin ve hastanelerin faturalari sisirdigi tespit edildi. Yapilan incelemeler neticesinde bazi doktorlarin performans almak amaciyla gereksiz yere apandisit ameliyatlari, sezaryen dogumlar yaptiklari raporlara yansidi. Katarakt ameliyatlarinin, kalp anjiyolarinin yüzde 75'inin gereksiz yere yapildigi belirlendi.
Ihtiyaca göre ilaç
Yeni düzenlemede üzerine gidilen bir baska konu da doktorlara 'gerekli ilaç' yazdirmaya yönelik düzenlemelere gidilmesi oldu. Gereksiz ilaç yazan doktorlara negatif performans uygulamasi getirilecek. Hastanin ihtiyacina göre ilaç yazilmasina yönelik uygulanacak negatif performansta yasanabilecek karisikliga karsi ilacin hangi durumlarda gerekli hangi durumlarda gereksiz oldugunu Saglik Bakanligi belirleyecek.
BUGÜN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284