Doktorlar, Neden Cerrahi Branşları Tercih Etmiyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eskişehir ziyaretinde tıp fakültesi öğrencileriyle buluştu. 

Doktorlar, Neden Cerrahi Branşları Tercih Etmiyor?

Eskişehir ziyaretinde tıp öğrencileri ile buluşan Koca öğrencilerin sorularını yanıtladı. Cerrahi branşlara talebin azaldığı yönündeki sorulara  “adli sorunları da beraberinde olan branşların tercihinin daha aşağılarda olduğunu görüyoruz” dedi.
“Cerrahlığa asistan bulunamıyor mu şu an? Bunun sebebi sizce ne? Neden tıptan mezun olanlar hastaları daha az görecekleri bölümleri tercih ediyor? Bununla ilgili bir politikanız olacak mı?” sorusu üzerine Sağlık Bakanı Koca şunları aktardı: “Bunun çözümü aslında sizlerde. Tercih yapan sizlersiniz. Bu noktada kadroları açan bizleriz. Geçen TUS’ta sıralamayı söyleyeyim size: 
1. Sırada Tercih Edilen: Dermatoloji. 
2. Sırada Tercih Edilen: Plastik Cerrahi. 
3. Sırada Tercih Edilen: Radyoloji.
4. Sırada Tercih Edilen: Radyasyon Onkolojisi.
5. Sırada Tercih Edilen: Göz, 
6. Sırada Tercih Edilen: Çocuk Psikiyatrisi, 
7. Sırada Tercih Edilen: Fizik Tedavi, 
8. Sırada Tercih Edilen: Tıbbi Genetik, 
9. Sırada Tercih Edilen: Kulak Burun Boğaz, 
10. Sırada Tercih Edilen: Psikiyatri,
11. Sırada Tercih Edilen: Spor Hekimliği,
12. Sırada Tercih Edilen: Nükleer Tıp,
14. Sırada Tercih Edilen: Enfeksiyon,
15. Sırada Tercih Edilen: Kardiyoloji,
16. Sırada Tercih Edilen: Nöroloji,
17. Sırada Tercih Edilen: Üroloji,
18. Sırada Tercih Edilen: Ortopedi ,
19. Sırada Tercih Edilen: Su Altı Hekimliği, 
20. Sırada Tercih Edilen: Anestezi,
21. Sırada Tercih Edilen: Göğüs Hastalıkları 
22. Sırada Tercih Edilen: İç Hastalıkları, 
23. Sırada Tercih Edilen: Halk Sağlığı 23,
24. Sırada Tercih Edilen: Adli Tıp, 
25. Sırada Tercih Edilen: Kalp Damar Cerrahisi, 
26. Sırada Tercih Edilen: Kadın Doğum,
27. Sırada Tercih Edilen: Çocuk Hastalıkları 27,
28. Sırada Tercih Edilen: Aile Hekimliği 
29. Sırada Tercih Edilen: Genel Cerrahi,
30. Sırada Tercih Edilen: Beyin Cerrahisi, 
31. Sırada Tercih Edilen: Çocuk Cerrahisi 31, 
32. Sırada Tercih Edilen: Acil Tıp,
33. Sırada Tercih Edilen: Göğüs Cerrahisi şeklinde devam ediyor.  Bu tabloda gördüğümüz çok açık ve net. Özellikle riski düşük olan, hastayla fazla meşgul olunmayan; cildiye, fizik tedavi ve radyoloji gibi branşların daha çok tercih edildiği, ama beyin cerrahisi gibi kalp damar cerrahisi gibi kadın doğum gibi meşakkatli, sorunlu, adli sorunları da beraberinde olan branşların tercihinin daha aşağılarda olduğunu görüyoruz. Bunun ülke için hayra alamet olmadığını hepimiz söyleyebiliriz. Bu doğru bir şey değil. En önemli, kendinizi emanet ettiğiniz bölümlerle ilgili ‘olsa da olur’ diye tercih edildiğini görüyoruz” dedi.
Bakanlık olarak bu konu ciddi olarak gündemlerinde olduğunu belirten Koca “Biz diğer branşları ne yaparak daha da tercih edilebilir hale getirebiliriz. Mesela performansla ilgili bir uygulamamız var. Bu uygulamanın, yani performansın, teorik olarak olması gerektiğine inanıyorum ama performansın bu şekliyle uygulanmasını doğru bulmuyorum. Yapılması gereken performans düzenlemesini de çalışıyoruz. Onu da birkaç ay sonra açıklamış oluruz” dedi. 
Performans Sistemi Değişiyor 
Sağlık Bakanı Koca: “Performansta biraz daha farklı kriterler devrede oluyor olacak. Yani özellikli, nitelikli, meşakkatli, beceri gerektiren işlerle, müdahalelerle ilgili performansın farklı şekilde devrede olması gerekiyor. Riski düşük olan ve bulunduğu yerden puan toplayarak elde edilen performansın hakkaniyetli olduğuna inanmıyorum. Bunun sebeplerinden bir tanesinin bu olduğuna inanıyorum, bunu düzeltmek gerektiğini düşünüyorum. Bunun dışında da bir takım sebeplerin varlığını düşünüyoruz. Mesela özellikle adli olaylar son dönem ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Birçok avukatın hastadan ücret talep etmeden harekete geçtiğini, bu noktada müdahale yapan hekim ile ilgili bunu iş edinen avukatların olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bu istismarı da önleyen bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyorum. Biz, temelde 20 yıl önce, 30 yıl önce veya dünyada olduğu gibi özellikli, nitelikli ve meşakkatli işlemlerle ilgili farklı bir yaklaşım içerisinde olduğumuzda, beyin cerrahisi de tercih edilebilir olur, kadın doğum, onkolojik ve cerrahi branşlar da tercih edilir. O nedenle bunu biz çözmek için gayret içerisinde olacağız. Sizler de tercih gayreti içerisinde olursanız iyi yaparsınız”dedi. Haber: memurlar.net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284