Farkinda Olmadan Sobadan Zehirlenebilirsiniz

Içinde bulundugumuz kis mevsiminde çogu evde isinmak amaciyla kullanilan sobalar kimi zaman sessiz bir katile dönüsebiliyor.

Farkinda Olmadan Sobadan Zehirlenebilirsiniz
Halk Sagligi Müdürlügü vatandaslari karbon monoksit zehirlenmelerine karsi uyaran bir açiklama yapti. Açiklamada, “Soba zehirlenmeleri, karbon monoksit zehirlenmesi bilinen zehirlenmelerin arasinda en yaygini ve tüm zehirlenmelerin yaklasik yarisidir. Yurdumuzda özellikle isinma ihtiyacinin arttigi sonbahar ve kis mevsiminde sikça görülür. Eylül-Mart dönemindeki karbon monoksit zehirlenmeleri neredeyse tamaminin yüzde 90’idir. Evde meydana gelen kazalar sonucu ortaya çikan zehirlenmeler çogunlugu olusturur. Soba, mangal, sömine, dogal gaz. Bunun disinda kimyasallarla çalisanlarda, kapali garaj veya tamirhanelerde egzoz gazina maruz kalanlarda da görülebilir. Hastada asagidaki belirtilerden birkaçi bulunabilir.
-Bas agrisi, gögüs agrisi, karin agrisi
-Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri
-Nefes almada zorluk
-Bas dönmesi, sersemlik hissi
-Bulanti, kusma
-Hafiza ve yürüme bozuklugu (sarhosluk benzeri)
-Melankoli veya depresyon hali
-Görme bozuklugu
-Ajitasyon ve kas kasilmalar
i-Idrar veya diski tutamama
-Bayginlik
-Koma Görüldügü gibi bu belirtilerin hiçbiri karbon monoksit zehirlenmesine has degildir. Bu nedenle pek çok tetkik vs ile zaman kaybedilir ve bazen tani koymakta geç kalinabilir. Alinabilecek Önlemler Zehirlenme vakalarini inceledigimizde hemen hemen tamami tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ortaya çikan vakalardir. Önlemek çok basit ve ucuz tedbirlerle mümkündür. Hayat kurtaran önerilerimizi siralamak istersek;1-Binalarin isitma sistemleri, kazan daireleri her sezon öncesi mutlaka gözden geçirilmeli eksik yanmaya, sizintilara karsi gerekli önlemler alinmalidir.2-Bacalar cografi ve meteorolojik kosullara uygun yapilmali ve her kis öncesi mutlaka temizlenmelidir.3-Sobalar yatmadan önce oda havalandirilarak söndürülmeli.4-Kapilarin altina birkaç santimetre yüksekliginde karbon monoksit gazinin dagilabilecegi bir açiklik birakilmali veya izgara yapilmali.5-Sofbenler banyo veya mutfakta degil ayri bir ortamda yakilmalidir.6-Kapali garajlarda araç çalistirilmamalidir” dendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284