Hastanelerde O Ücret Geri Geliyor

Üniversite hastanelerindeki profesör ve doçentlere muayenelerde kaldirilan `hoca farki` ücreti tekrar geri geliyor.

Hastanelerde O Ücret Geri Geliyor
Hastalar profesör ya da doçente tedavi olmalari halinde fark ödeyecek. Her türlü tedavide doçentlerde üst sinir 60 Türk Lirasi, profesörlerde 100 lira olacak Tedavi ve ilaç harcamalarinin 35 milyar liraya ulasmasi üzerine saglik sektörünün gelecegine dair yeni kararlar alindi. Tam Gün Yasasi'nin ardindan kaldirilan profesör ve doçent ünvanli hekimlere ödenen fark ücreti geri getiriliyor.
BASI AGRIYAN GIDIYOR
Borç yükü altindaki üniversite hastanelerine nefes aldirmasi planlanan düzenlemede son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek. Düzenleme hayata geçirilirse üniversite hastanelerindeki tedavilerde hastalar ek ücret verecek.
Her türlü tedavide doçentlerde üst sinir 60 Türk Lirasi, profesörlerde 100 lira olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, hoca farkinin geri getirilme gerekçesini "Her basi agriyan profesör ve doçente gidiyor. Agir ve özellikli hastalara ayni zamanda bilimsel arastirmalara hocalar vakit ayiramiyor" sözleriyle açikladi.
YATAN HASTADAN KATILIM PAYI
Geçen yil kanunla yapilan yatan hastalardan katilim payi alinmasi uygulamasinin da yeni yildan itibaren uygulamaya geçecegi belirtildi. Hastanede yatarak tedavi gören vatandaslardan yapilan harcamanin yüzde 1'i kadar katilim parasi tahsil edilecek. Hastayi koruma adina agir ameliyatlarda çok fazla ödeme yapilmamasi için asgari ücret tavani koyuldu. Örnegin 100 bin liralik ameliyat olan bir vatandastan 1.000 lira yerine net ücret olan 701 TL alinacak.
500 MILYONLUK ISRAF ÖNLENECEK
Sektörle üç yil önce imzalanan global ilaç bütçesine iliskin ise EKK'da herhangi bir karar alinmadi. SGK bünyesinde kurulacak komisyon ilaca iliskin hayata geçirilecek düzenlemeleri karara baglayacak. Hipertansiyon, mide, kemik erimesi ve kollestrol ilaçlarinda teropatik esdegerlik uygulamasina geçilecek.
Bu hastaliklarin tedavisinde kullanilan ilaçlara etken maddesi ayni olmasina ragmen 5 ile 40 lira ödenmesinin önüne geçilecek. Belirlenecek esdeger fiyat sinirini devlet ödeyecek. Böylece ayni tedaviyi saglamasina ragmen gereksiz yere yapilan 500 milyon liralik ödeme tarihe karisacak.
Kaynak: Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284